Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rotavirová gastroenteritida – více než jen nepříjemnost

14. 05. 2010 | Dětské nemoci

Rotavirová gastroenteritida je vysoce nakažlivé, opakující se onemocnění, které nejčastěji postihuje děti mezi 6. – 24. měsícem věku. Může být provázena těžkými průjmy, opakovaným zvracením, bolestí břicha a dalšími příznaky, které se mohou projevovat po dobu 2 – 7 dní. V akutních případech může docházet až ke dvaceti epizodám průjmů a zvracení denně, což může vést k velmi těžké ztrátě tekutin a následné hospitalizaci dítěte. 


Výskyt rotavirových onemocnění v ČR a ve světě


Ze statistik vyplývá, že až 95 % dětí prodělá rotavirovou gastroenteritidu před svými pátými narozeninami, přičemž zvlášť závažný průběh může mít onemocnění u dětí do dvou let. Ročně jen v Evropské unii onemocní rotavirovou gastroenteritidou téměř 4 miliony malých pacientů.
V evropských nemocnicích jsou rotaviry příčinou každé druhé hospitalizace u dětí do pěti let věku v důsledku gastroenteritidy.


nemocZ průzkumů v roce 2009 vyplynulo, že v České republice je proti rotavirům naočkováno pouze 1 – 2 % dětí. V porovnání s ostatními zeměmi ve střední Evropě v oblasti prevence jednoznačně zaostáváme. Rotavirová gastroenteritida je sezónní onemocnění, které se nejčastěji objevuje v období leden až květen. Téměř 3 miliony dětí jsou v Evropě každoročně ošetřeny v domácím prostředí, až 700 tisíc dalších musí v důsledku nemoci navštívit lékaře, 87 tisíc případů vyžaduje hospitalizaci a 231 dětí této nemoci podlehne.


Nebezpečí jménem rotaviry


Rotavirovou gastroenteritidu způsobují viry z čeledi Reoviridae, tzv. rotaviry. Pod mikroskopem vypadají jako kolečka s malými výběžky. Tyto viry jsou velmi stabilní, odolné a v ideálních podmínkách se dokáží velmi rychle rozmnožovat. Rotaviry infikují povrch střevní výstelky, brání střevu absorbovat vodu a základní minerály, což vede k dehydrataci dítěte a v akutních případech i nutnosti hospitalizace.


Rotaviry jsou vysoce nakažlivé. K jejich přenosu dochází především orální cestou, a to nejčastěji kontaktem s kontaminovanými předměty (hračky, přebalovací pult atd.) či nakaženými osobami. Rotavirová gastroenteritida má obvykle nejtěžší průběh u kojenců a malých dětí. Ačkoliv bývá každé další opakování nemoci o něco mírnější, představuje zbytečné trápení nejen pro dítě, ale i celou rodinu.


Rotavirová gastroenteritida – rizikové faktory


Riziko nákazy rotavirovou gastroenteritidou, závažnost jejího průběhu i pravděpodobnost a délku hospitalizace dítěte neumíme předpovídat.
Rotavirové infekci se téměř nedá vyhnout. Lze se však vyvarovat případům, kdy zcela dehydratované dítě končí v důsledku rotavirové gastroenteritidy v kritickém stavu na infekčním oddělení.


Zdroj: Rotarix.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Právě to prožíváme.První to mněla dcera 8 let.
Zvracení a horečka.Po pár dnech já bolesti žaludku a prújem.Teď to mě přechází a syn 15 měsícú první den zvracení , druhý den teplota a odmítání pití i jídla.Třetí a Čtvrtý den prújem ale už aspoň rohlík žižlá a sem tam trožku ho přemluvím na napití.Bohužel byl zrovna po očkování takže musíme k doktorce.Ta je vordinaci bohužel až zítra.
Obrázek uživatelky
profil
riadna nerpíjemnosť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles