8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Problémy s početím a udržením těhotenství

10. 06. 2008 | Těhotenství
Věděli jste, že  červen je Mezinárodním měsícem reprodukčního zdraví?

Pro toho, kdo se sám  potýká s problémy kolem početí a nebo udržení těhotenství, to pravděpodobně není žádná novinka.

Já ovšem nechci psát ani o možnostech moderní medicíny, ani se zaměřit na ty, kdo procházejí léčbou. Chci psát o tom, jak neplodnost zasahuje do širších rodin a do přátelských společenství, a proto jsou tyto řádky určeny především těm, jichž se trápení s početím dotýká jen zprostředkovaně – jako potenciálních prarodičů, příbuzných a přátel.

Problémy s početímMožná Váš syn a nebo dcera jsou již delší dobu v trvalém vztahu a přesto jsou stále bez dětí. Možná jste očekávali, že se brzy dočkáte babičkovských a dědečkovských radostí. A ono pořád nic. Přemýšlíte, zda a jak se zeptat, možná nevíte, jak na to... Jak  zavést debatu na téma, které je možná pro vaše „mladé„ hodně citlivé. Možná ale také uvažujete o tom, že prostě jen budují kariéru, a tak cítíte rozpaky nebo zmatek -  co když  vlastně dítě (ještě) nechtějí? A co když je pro ně kariéra důležitejší než dítě?  A co když jeden chce a druhý nechce? A nebo mají nějaký problém mezi sebou? Tohle a ještě mnoho dalšího se vám honí hlavou, takže nakonec, když přijdou na návštěvu, se s pokusem o humor se zeptáte: „A co vy, kdy do toho praštíte?„

Možná máte partu pár blízkých přátel, znáte se už léta, trávíte spolu i část dovolené nebo některé víkendy, byli jste si vzájemně  na svatbách, společně prožili dobré i zlé. Řada z vás se stala již rodiči, jen někteří, s nimiž jste třeba o rodičovských plánech dříve mluvili, stále nic. Přirozeně jste teď hodně soustředění na vlastní rodinu – na všechny ty úkony kolem nedávno narozeného miminka, zajímá vás, které krémy a pleny jsou nejlepší pro citlivý dětský zadeček, jak zvolit rychlost mateřské dovolené...Přesto jste si všimli, že jedna dvojice chodí na společné akce stále méně a že vaše dávná kamarádka někdy  bezdůvodně propukne v pláč... Přemýšlíte, co se s ní asi děje, snad se něco nepokazilo? Uvažujete o tom, že se jí zkusíte zeptat,  ale protože většinou nemáte hlídání, není moc času sejít se bez dítěte. Pozvete ji tedy k vám domů, aby se přišla podívat na vaše maličké, najednou už si ale vůbec nejste jistí, jak a o čem mluvit, tak začnete o tom, jaký kolotoč je péče o dítě. Kamarádka z ničeho nic po hodině odchází, že už nemá čas. Na otázku, co se  děje s ní, se nějak nedostalo...Máte z toho divný pocit, vypadalo to,  že měla slzy na krajíčku.

Problémy s početímPopsané situace se již mnohokrát staly a zřejmě ještě mnohokrát stanou a v tomto textu mají pouze ilustrovat, jak i mezi hodně blízkými lidmi je někdy obtížné komunikovat.
Mnoho lidí, kteří léčbou procházejí, nechce riskovat to, že budou dostávat kvanta rad, o které nestojí a které většinou ani nepomáhají. Častou příčinou jejich mlčení je velmi nepříjemný vnitřní pocit, že selhávají v tom, co je pro ně jedna z nejdůležitějších oblastí  života.

Než vypustíte z úst nějakou nevyžádanou, byť i dobře míněnou radu, zkuste se nejprve chvilku zamyslet nad tím, jak se asi dotyční cítí, co asi prožívají a možná vás napadne, že to může být osamění, smutek, vztek, pocity viny, zoufalství, pocity vyloučení... A možná se pak zarazíte a zkusíte si představit, jak byste to všechno vydrželi vy sami, co vás samotné by asi nejvíc ohrožovalo a místo nějakého toho doporučení se zkusíte zeptat, co se děje a nabídnete „jen“ pouhý prostor, kde je možné mluvit o pocitech, které jinak bývají skrývány. Někdy stačí jen pár slov a není potřeba jít do detailů, někdy se možná vaši přátelé nebo děti budou chtít svěřovat, někdy dají najevo, že naopak jim pomůže, když budete mluvit o něčem úplně jiném.

Znamená to ovšem být schopen druhého respektovat v jeho pochybnostech i rozhodování – každý jsme originál, máme jiné životní zkušenosti, v čem jeden je silný, druhý může mít slabost, žijeme s jinými partnery, naše vztahy mají odlišnou historii... Prostě to, co je dobré pro jednoho, dokonce  i když se potýkal se stejnou diagnózou,  může být  inspirativní, ale také třeba naprosto nepřijatelné pro někoho jiného.

Přátelé, rodiče a další blízcí mohou tedy pomoci především tím, že zkrotí svou vášeň radit a místo toho zkusí vytvořit prostor, kde není nutné nic předstírat nebo na něco si hrát. Pokud se toto podaří alespoň s několika  nejbližšími lidmi, je to po páry, které procházejí léčbou poruch plodnosti, obrovská úleva.


Autorka: Lenka Šimková
vedoucí projektu Ratolest
www.g-i.cz/ratolest
www.projekt-ratolest.info




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hlavne na to nemyslet, lehce se rekne, hure provede.. Mam okoli nekolik paru, kterym se nedarilo a nedarilo, drive ci pozdeji vsechny pary skoncily u uvahy, ze si nejake dite adoptuji. A jak tak sedeli nad fascikly lejster, ktere je treba k adopci vyplnit a premysleli o tom, jaka je ta byrokracie otrava, vsichni zjistili, ze jsou tehotniSmajlík Takze nemyslet a najit jinou vec, kterou se usilovne zabyvat, opravdu funguje!
Obrázek uživatelky
profil
Ve zkratceSmajlíks manželem jsme 6 let manželé a po roce manželství a zkoušce mít děti se zjistilo,že manžel má problém,nastali beznaděje,smutek...,začali jsme jezdit na umělé oplodnění,po 3 pokusech stále nic(jen jedno které nakonec skončilo zamlklým těhotenstvím,o to to bylo horší,že se konečně zadařilo a já pak musela na revizy dělohySmajlík)opět beznaděj,bolest...Do dalšího pokusu jsem šla jen tak(měli jsme zamražené),už tam byli dlouho a teď mi nahoře spinkají Matěj Michalka a je jim 5,5měsíceSmajlík,ale opravdu je to boj a všem co to podstupují přeji hodně štěsí!!!
Obrázek uživatelky
profil
My jsme s manželem moc chtěli miminko ale pořád to nějak nešlo mám problémy se štítnou žlázou ale lékař pořád tvrdil že to na to nemá žádný vliv tak jsem vyzkošela i cvičení a pořád nic už jsme z toho byli neštastný .Tak jsem podstoupila další vyšetření na štítnou žlázu dostala jsem léky a do měsice jsem otěhotněla a ted máme krásného syna který oslávý druhé narozeniny
Obrázek uživatelky
profil
supr článek
Obrázek uživatelky
profil
My jsme se s manželem snažily 4.roky podstoupila jsem i 2xumělé oplodnění ale nevyšlo to.Tak jsme si řekli že to necháme tak.Začala jsem chodit na cvičení podle Ludmily Mojžíšové a vše se nakonec povedlo.To jsme si mysleli že budeme bez dětí.Hlavně na to nemyslet,já vím že se to dobře říka ale zkutečnost je prostě jiná.Tak všem co se snaží o mimi držím palečkySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles