Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Půjdeme do školy

27. 08. 2009 | Vývoj
Z vašeho dítěte již není to maličké stvoření, které jste si přivezla z porodnice. Vyrostlo, a zdokonalilo se. Je ale připraveno nastoupit do školy? Pojďme si shrnout, co musí dítě zvládnout, než bude schopno jít do školy a dále se učit a vyvíjet.

1. V klidu sedět – ve škole trvá jedna vyučovací hodina 45 minut, je jasné, že ne všechny školy striktně dodržuji 45 min. hodinu, ale dávají menší pauzy přímo v době hodiny. Pokud udrží vaše dítě aspoň 20-30 min. pozornost, máte vyhráno. Jak docílit pozornosti u aktivnějších dětí? Co tak zkusit činnost u které musí sedět, jako kreslení, s pomalou uklidňovací hudbou, či četbou knihy, nebo stavění stavebnice. Začněte několika minutami a postupně prodlužujte interval mezi dováděním a klidným režimem.

2. Dávat pozor - dítě musí vědět, že pokud na něj někdo hovoří, musí poslouchat. Musí umět dávat pozor tomu, co se mu říká a danou věc pochopit. Jak toho docílit? Zkuste vypnout všechny rušivé elementy (televize, rádio, hračky…) a mluvte na něj, sledujte, zda vás poslouchá.

3. Soustředěnost a vytrvalost - i to je jedna ze schopností, které by nemělo být školou povinnému dítěti cizí. V tomto případě je úplně nejvhodnější hračkou skládání puzzlíků a kostek s obrázky. Zkuste schovat Půjdeme do školyvšechny podněty, které by mohli rozptýlit jeho pozornost a po úspěšném dokončení úkolu jej nezapomeňte pochválit, či odměnit.

4. Být bez rodičů - jedinou vhodnou obdobou, jak být určitou dobu bez rodičů je předškolní výchova v mateřinkách. Nebojte se dát dítě do školky, do kolektivu jiných dětí. Vaše dítě získá postavení, naučí se poslouchat i jiné osoby než vás . Navíc získá zkušenosti a dovednosti vlastním úmyslem.

5. Schopnost vyjádřit se - veďte dítě k celým větám, mluvte s ním, chtějte po něm ať vyjádří své pocity, čtěte mu a nechejte si pak příběh převyprávět. Nebo se ptejte a nechte dítě odpovídat. Ideální je zde školka - nebo kolektiv dětí, kde by se mělo vaše dítě naučit komunikovat i s jinými lidmi než jen s vámi.

6. Psaní a čtení - ne nebojte, dítě nemusí umět číst a psát, od toho je škola aby to dítě naučila, ale mělo by umět ovládat tužku a mít uvolněné zápěstí. Navíc možnost podepsat se, či napsat své jméno bude určitě ideálním motivem k učení psaní a poznání písmen.

7. Vědět, že učit se je vlastně zábava - Dítě, které si samo hraje, má možnost objevovat svět je nadšeno ze školy. Z toho, že se naučí číst, psát a počítat. Dítě, které je pobízeno k činnosti, ať už doma, nebo jinde, bude čekat až jej někdo pobídne a k učení moc kladný vztah mít nebude, neb jej bude brát jako nutnost, nikoliv zábavu, hru a možnost něco vědět a tím ohromit ostatní.

Zdroj: Moje-rodina.cz

Diesonne - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
syn už je veliký...a tak začátek školního roku poznám jen podle klidu a tichu pod okny
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles