Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na nákup gumových nafukovacích výrobků!

9. 08. 2009 | Vývoj
Při slovu léto se všem jistě vybaví koupání, opalování, mlsání zmrzliny a mnoho dalších vyloženě letních radovánek. Je sice pravdou, že letos, až na pár předchozích dnů, na to všechno zatím spíše jen myslíme, pokud tedy nepatříme zrovna do klubu Ledních medvědů – známého pražského klubu otužilců. Ale přes veškeré tyto rozmary počasí spotřebitelé již nakupují nezbytné propriety pro dovolenou a prázdniny.

V souvislosti s těmito nákupy se také na nás obrátila spotřebitelka, která měla následující problém s koupí nafukovacího bazénku pro svého vnuka.

V dotazu se svěřila s problémem týkající se neodstranitelné výrobní vady - díry ve sváru bazénu a nepředstavitelného zápachu – nejspíše způsobeného použitím ftalátů. Spotřebitelka bazén reklamovala již následující den po koupi a požadovala vrácení peněz. Bohužel prodejna její prosbu nevyslyšela a po necelém měsíci reklamaci vyřídila výměnou za stejný prý funkční, ale stejně zapáchající bazén. To spotřebitelka odmítla. Kde je pravda? Je prodejna v právu, nebo naopak spotřebitelka má právo na své peníze?

Právo je v tomto případě jednoznačně na straně spotřebitelky, protože pokud Pozor na nákup gumových nafukovacích výrobků!se vada objeví v takto krátkém čase od nákupu zboží, jedná se o rozpor s kupní smlouvou podle ustanovení § 616 občanského zákoníku. V těchto případech má spotřebitel právo výběru mezi opravou, nebo výměnou za nový výrobek. Pokud jeho výběr není možný, má spotřebitel právo požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Spotřebitelce však v tomto případě ale vzniká také právo na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz a to z právního důvodu neodstranitelné vady. Proto byla spotřebitelka v právu a může požadovat peníze zpět a nemusí se nechat uchlácholit pouhou výměnou.

Ale co dělat v případě, že spotřebiteli není vyhověno? Bohužel v tomto spotřebitelům Česká obchodní inspekce nepomůže, nemá totiž pravomoc zasahovat do soukromoprávních vztahů mezi spotřebitele a podnikatele (prodávajícího). Šance, jak vybojovat své právo, tu však pro spotřebitele je a to prostřednictvím projektu mimosoudního řešení sporů. Tento projekt pomáhá řešit spory mezi spotřebitelem a podnikatelem a to bez zbytečných nákladů a ztráty času. Veškeré další informace naleznou spotřebitelé na adrese Adr.komora.cz. Na této adrese také mohou online vyplnit svoji stížnost, kterou bude zahájeno samotné mimosoudní řešení sporů.

Další otázkou je samotné zapáchání, snad ftaláty, nebo jinou zdraví škodlivou chemickou látkou. Česká obchodní inspekce, která dohlíží na bezpečnost těchto výrobků mnohokrát za rok vydává rozhodnutí, ve kterých stahuje plastové, či gumové výrobky z trhu právě z důvodů nadměrného množství ftalátů ve výrobku. Je tedy dobré se v případě podezření, že není něco v pořádku informovat na webových stránkách ČOI, zda daný výrobek již není vyhodnocen jako nebezpečný. Případně lze doporučit, aby se spotřebitel obrátil na příslušnou krajskou hygienickou stanici, aby ta zkontrolovala, zda konkrétní výrobek neobsahuje nějaké škodlivé a zdraví nebezpečné chemické látky.

Samotný výběr hraček a výrobků, jež přijdou do styku s dětmi, je pro mnoho Pozor na nákup gumových nafukovacích výrobků!rodičů doslova noční můrou. Rodiče se často obávají a jsou to mnohdy obavy oprávněné, že se děti o hračky zraní, či budou vdechovat z hraček se uvolňující jedovaté chemické látky. Proto Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně přišel se značkou „Bezpečná hračka“. Touto dobrovolnou certifikační značkou se mohou honosit jen hračky, které jsou vysoce kvalitní a pro děti bezpečné. Nad samotnou hračkou je pak po celou dobu její výroby a prodeje zajištěn dozor, který pro spotřebitele znamená jistotu, že hračka nezpůsobí přechodné, ani trvalé následky na zdraví dítěte. Je to sice dobrovolný certifikát – mělo by se jednat o obdobu např. značky „Klasa“ pro potraviny či značky „zdravotně nezávadná obuv“ (známá žirafa signalizující kvalitní dětskou obuv), přesto se seznam oceněných výrobků rozrůstá. Seznam držitelů naleznete na Itczlin.cz.

Závěrem lze tedy říci jediné, při výběru bazénků, plovacích kruhů a jiných nafukovacích hraček do vody buďte velmi obezřetní a dejte přednost nákupům v kamenných obchodech. Při nákupu si zboží pečlivě prohlédněte a zkontrolujte, zda výrobek má na obalu uvedenou značku CE – výrobek, je ve shodě s bezpečnostními normami a neměl by tak pro uživatele být nebezpečný. Nikdy také nekupujte výrobky, které na etiketě nemají vyznačeného výrobce, či dovozce, případně výrazně zapáchají. Jen tak minimalizujete riziko a vyhnete se nebezpečnému výrobku, který by mohl způsobit zdravotní problémy vám, či vašim dětem.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíknaprosto souhlasím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles