8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko a mléčné výrobky ve stravě dětí

5. 07. 2010 | Výživa

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha cenných látek, které jsou nezbytné pro výživu dětí. Ale doba, kdy začít dětem podávat mléko, je předmětem mnoha diskuzí. Zpravidla se uvádí nejoptimálnější doba v druhém roce života.

Nejčastěji doporučovaná denní dávka pro zdravé děti by měla činit alespoň čtvrt litru mléka nebo ekvivalentní množství méně tučných mléčných výrobků (jogurtu, tvarohu a sýrů). Toto množství se u dětí ve věku 12-18 let, tedy v době růstu, doporučuje zvýšit až na půl litru denně, neboť se stoupajícím věkem se snižuje využitelnost vápníku z mléka. Zakysané mléčné výrobky přispívají ke stabilizaci střevní mikroflóry, která ovlivňuje různé biochemické pochody, účastní se přeměny různých látek a potlačují hnilobné procesy v zažívacím traktu, omezují tvorbu plynů, působí proti zácpě a zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

Mléko a mléčné produkty podáváme s obsahem tuku do 1,5 %, výrobky bez obsahu tuku bývají hodně upravované a obsahují nejvíce aditiv – přídavných látek. Věnujeme pozornost i tučnosti sýrů, například mnohé ze sýrů obsahují až 70 % tuku v sušině, tedy přibližně 20-40 % celkové váhy je tuk! Tvaroh a sýry nejmenším dětem nepodáváme, neboť mají velký obsah bílkovin, hlavně kaseinu, který je hůře stravitelný. Výzkumy potvrzují zvýšený výskyt osteoporózy - řídnutí kostí u osob, které již od dětství odmítají mléko a mléčné výrobky. Vedle mléka jsou dobrým zdrojem vápníku i luštěniny, ovesné vločky, celozrnné pečivo, mák, různá semena a listová zelenina.


Na nákupu…

… upřednostňujeme čerstvé pasterizované mléko, neboť trvanlivé mléko je při zpracování vysoké teplotě vystaveno déle než mléko pasterizované, což se projeví na chuti i obsahu vitaminů. Proto se doporučuje jen jako rezerva. Z mléčných výrobků, jejichž sortiment je široký, vybíráme „živé“ mléčné výrobky s probiotickými kulturami, a tím i kratší dobou trvanlivosti. Upřednostňujeme spíše „bílé“ výrobky, které podle chuti doplníme ovocem, medem či domácí zavařeninou. „Bílé“ výrobky jsou v podstatě bio, neboť podle norem do nich nesmí být přidávané přídavné látky (aditiva). Sladké smetanové krémy většinou žádné velké množství prospěšných látek neobsahují, naopak mají velké množství tuku a cukru. Sýry volíme se sníženým obsahem tuku, tavené sýry obsahují příliš mnoho soli a fosfátů, podáváme je spíše výjimečně. Vhodné jsou čerstvé druhy (lučina, žervé), naopak nebezpečné pro děti jsou nepasterizované, zrající, plísňové a kozí sýry, které mohou obsahovat bakterie listeriózy vyvolávající nebezpečné onemocnění.


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mlieko u nas musí byť denne
Obrázek uživatelky
profil
mlieko u nas musí byť denne
Obrázek uživatelky
profil
Mléko a mléčné vyrobky unás dlouho nevydrží.Máme je všichni rádi.Já s humorem říkám,nám by se vyplatila kráva.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles