Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně

10. 10. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po prefekturách Západní Makedonie, za vonnými bylinkami, houbami a řeckou kuchyní, do mramorových lomů a proti proudu řeky za nejkrásnějšími kamennými mosty z dob Byzantské říše (Premiéra)

Prefektury Kozani a Grevena leží na jihu řeckého kraje Západní Makedonie. Jedná se o kraj žijící většinou ze zemědělství a ze zpracování zemědělských produktů. Ačkoliv je to kraj v Řecku nejméně lidnatý a opomíjený i turisty, je plný krásných přírodních scenérií i historických památek.

V blízkosti města Kozani nalezneme díky pořadu Na cestě po řeckých Kozani a Greveně nejen vykopávky z dob vzniku starověké Makedonie, včetně hrobky Filipa II., otce Alexandra Velikého, ale třeba i lomy, kde se těží mramor, tak typický pro místní současnou výstavbu.

Na cestě po řeckých Kozani a GreveněOd vodní nádrže Polyfyto, která místním nahrazuje moře, pojedeme proti proudu řeky Aliákmon a jejích přítoků až do pohoří Pindos. Na této řece leží ty nejkrásnější kamenné mosty z dob Byzantské říše v celém Řecku.

V horách, kde řeka pramení, se pak rozprostírá národní park Valia Calda. V okolí jeho panenské přírody nalezneme nejen dubové lesy plné hub a houbařů, ale zejména louky, na kterých se pasou stáda ovcí, z jejichž mléka se vyrábí tradiční sýr feta. Řecká kuchyně se bez něj neobejde, stejně tak jako bez místního koření a bylin, jichž je tu největší koncentrace na světě. Na úpatí hor ve městě Grevena nám pak zatancují nadšenci odění do západomakedonských krojů tradiční lidové tance a podělí se s námi o jejich kulturu.

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně můžete sledovat 10. 10. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po řeckých Kozani a Greveně:

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !