Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po Trinidadu a Tobagu

13. 06. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po Trinidadu a Tobagu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po nepoznaném tropickém ráji, kde Daniel Defoe čerpal inspiraci pro svůj román Robinson Crusoe, i po oblasti, kde vzkvétá obchod s ropou a plynem a mrakodrapy rostou jako houby po dešti (Premiéra)

Malý ostrovní stát v Karibském moři tvoří kromě dvacítky nepatrných ostrůvků dva hlavní, Trinidad a Tobago. Přes svou blízkost jde o dva naprosto odlišné světy. Zatímco Trinidad je rušný ostrov plný ropných rafinérií, dopravního chaosu a nadnárodních společností sídlících v prosklených mrakodrapech, Tobago žije poklidným venkovským rytmem a většinu jeho plochy pokrývá hustý tropický prales.  

O ostrovy jevilo zájem hned několik námořních mocností – Britové, Francouzi, Nizozemci, Španělé a Litevci. Roku 1763 připadlo Tobago Britům, kteří v roce 1797 obsadili i Trinidad. V roce 1976 se sice stal Trinidad a Tobago republikou, ale stále je členem Commonwealthu.

Na cestě po Trinidadu a TobaguZemě je známá pro neobvyklou etnickou směsici obyvatel. Vedle potomků někdejších afrických otroků a Indů, kteří sem byli přivezeni jako pracovní síla po zrušení otroctví, zde žijí menšiny bělochů, míšenců a Číňanů. Není výjimkou najít vedle křesťanského kostela muslimskou mešitu a buddhistický chrám.

Země patří k nejlépe prosperujícím státům v Karibiku díky těžbě ropy. Kromě ní se zde těží zemní plyn a vysoce kvalitní asfalt. Leží zde i jedno z pouhých tří světových přírodních asfaltových jezer, jehož povrch vypadá jako vrásčitá sloní kůže.

Do duchovního světa odbočíme na tajemném obřadu jedné z křesťanských černošských sekt a v hinduistickém chrámu, který z vděku postavil na mořském břehu jediný muž.
V pořadu Na cestě po Trinidadu a Tobagu nebude chybět ani hlučný orchestr, hrající na typický karibský hudební nástroj, steel pan, vyrobený z vyřazených ropných sudů.
Ostrov Tobago je nepoznaným rájem, který učaroval Daniela Defoa, který zde čerpal inspiraci pro svůj román Robinson Crusoe. Kamera diváky zavede do deštného pralesa i pod hladinu Karibského moře.

Na cestě po Trinidadu a Tobagu můžete sledovat 13. 6. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po Trinidadu a Tobagu:

Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles