8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravý životní styl? Hledejte rovnováhu mezi tím, co je dobré pro tělo a co máte rádi.

3. 06. 2016 | Péče o tělo
Zdravý životní styl je v poslední době velmi populární a často diskutované téma. Většina z nás přesně ví, jak se správně stravovat, sportovat nebo odpočívat. S převáděním těchto znalostí do praxe jsme na tom už podstatně hůř, a proto pokusy o zdravější životní styl často končí nezdarem a frustrací. Co nám tedy dělá největší problémy a jak tento bludný kruh prolomit?

Hledejte hlavně rovnováhu

Znamená zdravý životní styl trápení v podobě hodin strávených v posilovně, držení doživotní diety a odříkání všeho, co máme rádi? Překvapivě ne. Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si dáme k snídani, v kolik půjdeme spát nebo zda naběháme týdně dost kilometrů, je důležitá životní rovnováha. Zjednodušeně řečeno: zdravý životní styl není o zákazech, příkazech a trápení, že nemůžeme to, co máme rádi, ale o hledání rovnováhy mezi tím, co máme rádi a co je pro naše tělo dobré. A první kroky nemusí být vůbec velké a radikální.

Zásady zdravého životního styluzdravý životní styl

                                                                         
  • Zdravý životní styl neznamená se trápit
  • Zdravý životní styl neznamená se omezovat, ale hledat správnou míru
  • Zdravý životní styl znamená být psychicky v pohodě


  • Pestrá a vyvážená strava nikoliv drastické diety
  • Dostatek pohybu s ohledem na aktuální fyzický a zdravotní stav
  • Vyvarování se užívání škodlivých látek, kouření a nadměrnému pití alkoholu
  • Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek
  • Vyvarování se stresu
  • Pravidelný odpočinek a relax tím, co máte rádi
  • Optimismus, dobrá nálada a pozitivní pohled na svět

Začněte postupně

Z březnového průzkumu Svazu výrobců nealkoholických nápojů vyplynulo, že se svým životním stylem není spokojena více než třetina Čechů, což je číslo poměrně vysoké. Navíc, i když si mnozí z nás dobře uvědomují, že nezdravý životní styl našemu tělu škodí, není vůbec jednoduché se k jeho změně odhodlat a následně v ní vytrvat.

„Se změnou životního stylu je proto třeba začínat postupně a každý člověk to nadto bude mít jinak obtížné. Pro toho, kde se v minulosti věnoval nějakému sportu, bude samozřejmě jednodušší se k němu vrátit. Naopak pro toho, kdo se cvičení věnoval pouze v rámci tělesné výchovy ve škole, mohou být začátky těžší,“
říká prof. MUDr. Richard Češka, CSc., přední český preventivní kardiolog.

životní styl

















První krok: běžte po schodech

Nejhorší, co v rámci změny životního stylu lze udělat, je nastavit si nepřirozeně vysoké cíle a chtít radikálně změnit vše najednou. To totiž může tělu více ublížit, než prospět. Začínat je tedy třeba postupně a pomalu. Dejte si pro začátek párkrát v týdnu k obědu jako přílohu místo brambor třeba zeleninový salát, při cestě z práce domů vystupte z tramvaje o jednu stanici dřív a zbytek dojděte pěšky nebo místo použití eskalátorů v obchodě běžte po schodech. Časem sami uvidíte, že je to snazší a snazší. Navíc se budete cítit lépe, více v pohodě a o to jde především.  

Zdroj:


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !