Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neštovice - nakažlivé virové onemocnění

29. 01. 2013 | Dětské nemoci

Neštovice - samozřejmě mám nyní na mysli ty plané - patří k několika onemocněním, která maminky malých dětí většinou očekávají s obavami. Plané neštovice totiž prodělá v dětství nebo případně mládí téměř každý.

Většina dětí je stihne prodělat ještě před nástupem do školy a pokud jsou jinak zdravé, mívá toto onemocnění lehčí průběh. Nejčastěji se vyskytují na jaře a v zimě. V současné době je možné chránit se očkováním, které je dobrovolné a vhodné je především pro dospělé, kteří toto onemocnění v dětství neprodělali.

Neštovice patří k vysoce nakažlivým virovým onemocněním. Nejnakažlivější jsou hlavně v prvním stadiu, tedy přibližně do šestého dne, kdy se celé tělo dítěte pokryje svědivou vyrážkou (vytváří se nejdříve ve vlasaté části hlavy a v obličeji). Zprvu drobné skvrnky se mění v malé ohraničené puchýřky naplněné čirou tekutinou, která se zakaluje (bělá). Puchýřky se po těle šíří ve vlnách, takže se současně vyskytují v různých stádiích vývoje. Může se dostavit i zvýšená teplota a nebo někdy také zimnice, průjem, bolesti hlavy.

neštoviceZhruba pátý až devátý den puchýřky zasychají a vytvářejí se na nich stroupky, které po několika dalších dnech odpadnou. Desátý den jsou puchýřky zhojené.

Naštěstí toto onemocnění můžeme prodělat jen jednou (i když existují poměrně vzácné výjimky), poté si vůči němu vytváříme doživotní imunitu. Problém je, že virus zůstává v těle i po vyléčení a v pozdějším věku, hlavně ve stáří, se může v případě oslabené imunity projevit jako pásový opar. Pokud někdo neonemocní v dětském věku a nakazí se až v dospělosti, mívá pak tato nemoc mnohem horší průběh a může být doprovázená zánětem plic, jater nebo mozku.

Nemoc se šíří velice rychle a snadno: kapénkovou infekcí (vzduchem) nebo přímým kontaktem. Virus způsobující neštovice je tak lehký, že se může z jednoho člověka na druhého přenést dokonce i mírným průvanem. Od okamžiku nákazy až do vypuknutí planých neštovic uplynou zhruba dva až tři týdny. Ovšem nelze se řídit pouze výskytem vyrážky, protože nemocní mohou okolí nakazit dva dny před samotným vytvořením puchýřků a ještě až šest dnů poté. Je tedy opravdu důležité nemocného izolovat od samotného počátku nemoci po dobu alespoň 10 dní, pokud je to možné. Až když všechny puchýřky zaschnou a vytvoří se na nich stroupky, není už potřeba obávat se nákazy.

U planých neštovic bývá asi největším problémem nepříjemné svědění. Bývá velice těžké dětem vysvětlit, že si puchýřky nesmí škrábat. Rozškrábáním se totiž mohou puchýřky otevřít, do kůže se pak dostane infekce a na památku zůstávají trvalé jizvy. Proto zejména pro živější děti - a obzvláště jejich rodiče - bývá tato nemoc doslova utrpením. Někdo navléká malým dětem rukavice, někdy pomohou pečlivě zastřižené nehty...  Pomáhá také nedráždivé bavlněné oblečení nebo léky proti svědění - antihistaminika. Puchýřky většinou ošetřujeme několikrát denně tekutým pudrem z lékárny - ten také pomáhá předcházet případným zánětům při rozškrábání. Dnes se používá také suchý pudr a někdy roztok genciánové violeti.

Každopádně je nutné obrnit se trpělivostí a dětské pacienty zahrnout dostatkem pozornosti, lásky a zábavy. A možná pak i pro nás rodiče bude tento čas strávený s dítětem v jistém směru přínosem.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mamča dělá ve školce a od ní vím, že hodně maminek praktikuje "řízené nakažení". Když se rozjedou neštovice, přivedou své dítko, aby je schválně chytlo.
Myslím, že čím dřív je prodělá, tím lépe a taky hlídáme, kdy se vyskytnou a půjdeme si hrát..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem neštovice v 17 letech a kvůli příušnicím v 19 letech jsem málem nepsala maturitní písemky, protože jsem měla 40 horečky
Obrázek uživatelky
profil
Je to už dávno,v mládí jsem měla dvojčata a ve 3letech chodily do šolky.Pochopitelně v kolektivu se nákazy infekcí šíří velmi rychle.Takže byla smůla,jeden přišel s neštovicemi a druhý s příušnicemi.Tak jsem pobývala s nimi doma,ale co čert nechtěl,za 14 dnů si nemoc prohodili,takže to trvalo měsíc,než jsem zase mohla do práce.
Obrázek uživatelky
profil

dcera dostala neštovice v 35 letech - musela do nemocnice. Měla těžký průběh s vysokými horečkami.
Obrázek uživatelky
profil
Teď to měl syn v 23 letech a já pásový opar před 12 lety.Nikomu bych to nepřála.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles