8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nová česká pohádka O bílé paní

27. 05. 2008 | Televizní tipy
Komediální pohádka o hradních strašidlech, nebezpečných loupežnících a odvážné Fanynce. Pohádku O bílé paní natočil režisér Martin Dolenský na Hrádku u Úštěku a ve studiu na Kavčích horách.

O bílé paní:

Je noc a venku zuří taková bouřka, že bílá paní Slavěna místo strašení na hradbách hraje se svým milovaným Tomášem hezky v teple pexeso. Jejich poklidný večer přeruší bouchání na hradní bránu a volání o pomoc. Je to kuchařka Fanynka, kterou pronásledují loupežníci.

Protože Fanynka je sirotek a nikoho nemá, bílé paní se jí zželí a společně s Tomášem se rozhodnou, že ji poskytnou přístřeší, stravu a také patřičné vychování. Fanynka jim zase na oplátku slíbí, že bude vařit. Ovšem každému se toto uspořádání nelíbí.

O bílé paníO bílé paní














Například Slavoj, bývalý pán hradu a nyní rytíř zakletý ve své brnění, je zásadně proti všem vetřelcům na svém hradě. Mnoho ovšem nezmůže. Za to, že kdysi odmítl hnout prstem pro Slavěnu a Tomáše, kteří u něj hledali pomoc, se nesmí pohnou ani o milimetr, jinak by se rozpadl na tisíc kousků. Ze Slavěny se stala bílá paní a z chudého malíře Tomáše duch, ale na rozdíl od Slavoje jsou šťastní, protože konečně  mohou být spolu. Fanynka se na hradě zabydluje a zdá se, že jejich pohodu nemůže nic narušit. Jenže jsou tu ještě loupežníci a hlavně jejich velitel Borek, který se v ukradeném převleku vloudí na hrad. Nejprve považuje Fanynku  za hradní slečnu a má s ní dalekosáhlé plány. Když ale zjistí, jak to vlastně je a co jsou zač Slavěna s Tomášem, rozhodne se vypořádat se strašidly jednou provždy a získat hrad  pro sebe a své kumpány. Naštěstí Fanynka má odvážné srdce a pro záchranu bílé paní a Tomáše by udělala cokoli.

A navíc získá nečekaného spojence  -  Slavoje…..    

O bílé paníO bílé paní














Jakou pohádku měla hlavní představitelka Jitka Moravcová nejraději jako malá holčička?
Pyšnou princeznu. Byla natočena podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové ,,Potrestaná pýcha“. Tuto filmovou pohádku jsem tehdy viděla dvacetkrát. Zaujala mě svou lidskostí, citlivostí a nadějí. Jasně rozlišila dobro a zlo. Zde je na celém příběhu nejpozoruhodnější, že ten, kdo chce vládnout lidu, musí mu rozumět a milovat jej …


V pohádce O bílé paní hrají:

Jitka Molavcová - bílá paní Slavěna
Václav Vydra - duch malíře Tomáše
Martha Issová  -  Fanynka
Jan Zadražil - Borek
Pavel Liška   -     Sardel
Michal Novotný -   Duťák
Jakub Prachař -      Slavoj


Pohádku „O bílé paní“ bude vysílat ve vánočním čase ČT1.



Zdroj: Česká televize

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už se těším na novou pohádku.Jakto,že jsou ty pohádky tak dobrý a mají co říci lidem každého věku?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles