8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od kdy jí dítě samo?

18. 12. 2009 | Výživa

Bránit malému dítěti ve snaze najíst se samo znamená připravit ho tak o radost, nezávislost a samostatnost. Zpravidla platí, že čím dříve se o to pokouší, tím dříve se to naučí. U dítěte se postupně vyvíjí jemná motorika, a tak získává lepší kontrolu nad svými prsty.

Zhruba kolem osmi měsíců věku může mít děťátko občas chuť jíst samo. Toto osamostatňování začíná tím, že si drží láhev, strká ruce do jídla a snaží se ho donést do úst. To je pro dítě velmi obohacující zkušenost, zkouší konzistenci, uvědomuje si, co strká do pusy a rozvíjí tím motorické schopnosti. Dítě se postupně učí jíst rukama, a pokud to již dobře zvládá, můžete mu dát dětskou lžíci a vidličku z umělé hmoty.

Rozhodně ho nenechte jíst velkou lžící ani vidličkou, dítě by se mohlo poranit. Na začátku dítěti ukažte, jak má držet lžičku, ale nechte ho, ať si ji uchopí, jak chce. Je to pro malé dětské ručičky poměrně těžký úkol, ale časem se správnému držení naučí. Osvědčuje se použití dvou lžiček, jednou dítě jí „samo“ a druhou ho krmíte. Doporučuji vybírat jídla, která se lžičkou dobře nabírají, jako je bramborová či krupičná kaše, mixované zeleninové polévky, pudink, našlehaný tvaroh a podobně. Ze začátku počítejte s tím, že na stole bude nepořádek, proto používejte omyvatelné podložky a ubrusy, pod židličku a kolem sebe rozložte velký igelitový ubrus nebo noviny a dítěti dejte velký bryndáček - vhodný je omyvatelný s rukávky. Během jídla se snažte udržet příjemnou atmosféru, povídejte si s ním a hodně ho chvalte.


Co může a kdy?

Jíst sám je umění, které z velké části závisí na motorickém vývoji dítěte. Existují značné rozdíly, ale hlavně žádnou paniku, pokud je vaše dítě trochu pozadu. Chce to čas a trpělivost. Pro vývoj dítěte je důležitým krokem odnaučení pití z dětské láhve. Dítě začne dělat pokroky i v řeči - kdo cucá, nemůže mluvit a navíc déletrvající sání napomáhá tvorbě zubního kazu.


Základní orientační informace:

Ve 12 měsících se již vaše dítě umí s vaší pomocí napít ze šálku a udržet lžíci, ale neumí ji ještě používat.

V 18 měsících umí pít samo (i když s občasným pobryndáním) a jí samo, dospělí ho případně dokrmí.  

Ve 2 letech již umí pít z hrnečku samo a jí lžící, umí si říct o jídlo a pití, napodobuje vás při vaření. Po oslavě druhých narozenin nechte „zmizet“ dětskou láhev!

Ve 3 letech používá lžíci i dětský příbor, s pomocí si umyje a utírá ruce.

V 4 letech již umí zacházet se lžící a vidličkou, umí si pořádně umýt a utřít ruce.

V 5 letech již umí zručně zacházet se lžící a vidličkou, umí si samo namazat chleba, umí si vzít jídlo samo.

V 6 letech si umí vidličkou a nožem ukrojit maso, umí samo prostřít stůl a samo připravit jednoduchá jídla.

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sú rozne povahy
Obrázek uživatelky
profil
je to rôzne
Obrázek uživatelky
profil
Moje vnučka ve třech letech opravdu jedla dětským příborem, ve školce ho musejí používat.
Teď je jí pět a půl roku.Jí i normálním příborem (maso jí ještě někdy krájíme).Snídani si už zvládne připravit sama. Čaj nebo kávu jí uděláám a chleba si namaže a obloží sama.
Obrázek uživatelky
profil
moja neterka ma 6 rokov a sedem mesiacov a s priborom ma teda velke problemy. Prestriet na stol dokaze ale aby sa sama najedla to nie, ale viem kde je chyba. Sestre je to proste jedno aj ked si zial neuvedomuje, ze to je na skodu dietata.
Obrázek uživatelky
profil
moja neterka ma 6 rokov a sedem mesiacov a s priborom ma teda velke problemy. Prestriet na stol dokaze ale aby sa sama najedla to nie, ale viem kde je chyba. Sestre je to proste jedno aj ked si zial neuvedomuje, ze to je na skodu dietata.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles