8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zemplín - II. díl

30. 11. 2012 | Evropa
Naštěstí se počasí umoudřilo a i když už nebylo tak teplo jako v prvních dnech naší dovolené, svítilo sluníčko, a proto jsme do plánovaných Michaloviec mohli jet už následující den. Jelikož jsme ale už na tento den měli nahlášené obědy, vydali jsme se do Michaloviec až po obědě, a to už nebylo dost času na návštěvu muzea a ani jiných kulturních památek, které jsme chtěli původně navštívit. Proto jsme se jen prošli po velmi pěkné pěší zóně, nakoukli jsme (jak jinak, přece jsme ženy - chlapi to samozřejmě náležitě okomentovali) do pár obchůdků a pro "klid v rodině" jsme si v jedné z početných cukráren dali kávičku.

Město Michalovce se nachází v severní části Východoslovenskej nížiny na březích řeky Laborec v nadmořské výšce 114 m n.m., je hospodářským a kulturně-společenským centrem okresu i  Zemplína. Město je vzdálené 50 km na východ od Košic a 30 km od pohraničního města na Ukrajině Užhorodu.

ZemplínStihli jsme ještě vběhnout do informačního centra města sebrat nějaké materiály o městě, abychom se o muzeu a jiných památkách, které jsme pro nedostatek času nenavštívili, dozvěděli alespoň takovýmto způsobem něco víc.

Zemplínské muzeum v Michalovciach vzniklo v roce 1957 jako Zemplínské vlastivědné muzeum. Sbírka a expozice muzea jsou umístěné v prostorách barokně-klasicistního kaštela šlechticů ze Starého a z Michaloviec. Kaštel vznikl v 17. století přebudováním staršího hradu, naposledy byl přestavěn ve 30. letech 19. století, kdy dostal dnešní podobu. Zemplínské muzeum dokumentuje živou a neživou přírodu, celkový kulturněhistorický a hospodářský vývoj zemplínského regionu.
Může to být velmi zajímavá expozice a mně osobně bylo velmi líto, že jsme jeho návštěvu nestihli, vždyť kdo ví, jestli se ještě někdy do Michaloviec dostanu.
Dalším zajímavým místem v  Michalovciach je hvězdárna. Je specializovanou institucí, která aktivně přispívá k rozvoji vědy a věděckých poznatků tím, že plní úkoly na úseku populárně výchovné, vzdělávací, odborně výzkumné, pozorovatelské a poradenské činnosti v oblasti astronomie a příbuzných věd.
Sídlí v budově Moussonovho domu na Hrádku, který byl v 80. letech 20. století přestavěn na účelové zařízení. Na budově jsou dvě kupole a to pětimetrová, ve které je umístěný Coudé refraktor 150 mm/2250 mm od firmy Carl Zeiss Jena a refraktor 130 mm/1500 mm. V třímetrové kupoli se nachází zrcadlový dalekohled Cassegrain 200 mm/1760 m.
Pro pozorování mimo hvězdárnu se používá několik menších přenosných dalekohledů. V budově observatoře se nachází přednášková místnost pro 70 osob a menší klubovna pro přibližně 30 lidí.
V Michalovciach působí i více folklorních souborů, ze kterých je nejznámější folklorní soubor Zemplín. Je předním sběratelem a archivářem, ale hlavně šiřitelem kulturních hodnot Slovenska. Jeho cílem je sbírat a zachovávat hudební a taneční folklor z východního Slovenska a vychovávat mladou generaci k lásce k tradicím. Soubor oslavil už 50. výročí svého vzniku.

Jako poslední jsme si udělali výlet do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, jejíž součástí je Národná prírodná rezervácia Morské oko s chráněnou flórou a faunou.
Morské oko bylo vyhlášeno za rezervaci v roce 1984 jako unikátní s plochou necelých 109 ha, přičemž vodní plocha zabírá 13,8 hektaru. Jezero se nachází v nadmořské výšce 619 m a je hluboké 25 - 28 metrů. Vzniklo vlivem sopečné činnosti pohoří Vihorlat a sesuvem horských masivů byla vytvořena přírodní barikáda, zachycující vodu s jediným odtokem potoka Okna.

Současná přehradní zeď byla postavena až v 80. letech 19. století, čímž se výrazně zvýšila vodní hladina. Mezi živočišnými druhy, které v rezervaci žijí, jsou nejvzácnější: vydra říční, rys ostrovid, plocháč červený, kuňka žlutobřichá, fuzáč alpský, vlk dravý a další. Rostou tu vzácné druhy rostlin a v jezeře kromě jiných žije pstruh potoční, duhový, střevle potoční a  mřenka mramorovaná.

Naše procházka začala při kaštieliku. Patřil hraběnce Gladys Vanderbilt-Széchenyi, která ho dala postavit v roce 1924 a důvodem jeho výstavby byla nemoc její dcery, která se tu úspěšně léčila. Tento objekt dříve sloužil jako myslivecká chata. Zrekonstruovaný Kaštielik se v současnosti využívá jako reprezentační lesnická chata, sloužící veřejnosti. Bohužel v době naší návštěvy byla zavřená a nemohli jsme si ji prohlédnout.
Od Kaštielika Morské oko  vede turistická trasa kolem jezera a v blízkosti je naučná stezka, kde jsme se z informačních tabulí dozvěděli mnoho zajímavého, například to, že každý ptáček žijící v této lokalitě zpívá v jinou hodinu, na základě čehož vznikly Vtáčie hodiny.
Tentokrát nám počasí dovolilo projít celou trasu okolo jezera a tak jsme si všechno důkladně prohlédli a pročetli.
Týden utekl jako voda a v neděli jsme se už jen nasnídali, zabalili a vydali se na cestu domů. Na rozhraní Slanských vrchov a Nízkych Beskýd, v blízkosti města Hanušovce nad Topľou, jsme se ještě zastavili v Reštauácii Lietadlo na kávu a potom nás už čekala jen dlouhá cesta domů.

Jsem vděčná nejen za to, že jsem mohla strávit pěkný týden ve společnosti milých a zábavných lidí, ale také za to, že jsem měla příležitost poznat další pěkný kout mé vlasti, který jsem dosud poznávala jen prostřednictvím knih, časopisů a internetu.
Doufám, že nám všem bude zdraví ještě dlouho sloužit a v podobné sestavě strávíme ještě nejednu pěknou dovolenou.
 
Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zemplín - II. díl:

Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
Zemplín - II. díl
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné, zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, že je to tak daleko... Lákavá pozvánka.
Obrázek uživatelky
profil
I druhá část článečku se Ti moc povedla. Fotečky jsou nádherné! Podle Tvého vyprávění si docela umím představit, že tam musí být krásná dovolená.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
toto miesto poznám, je tam nádherne, určite sa tam vyberte na ceste po Slovensku
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek Smajlík dovolená se vám moc vydařila SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles