Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Panenský Týnec

4. 09. 2012 | Vaše tipy

Ráda bych vás pozvala na výlet do nenápadné obce Panenský Týnec. Leží na samé hranici Ústeckého a Středočeského kraje, v blízkosti hlavní trasy mezi Prahou a Chomutovem. Nejslavnější místní památkou je nedostavěný mohutný chrám, který  má údajně léčivé účinky.

První písemná zmínka o Panenském Týnci je už z roku 1115, založen byl pány z nedalekého hradu Žerotína. Jméno Týnec je odvozeno od slova Týn či starokeltského Taun, což znamená místo hrazené, otýněné, opevněné kůly. Panenský - odvozeno od panen klarisek františkánského řádu.

Historie Panenského Týnce je spjata s postavou svaté Anežky České, dcery českého krále Přemysla Otakara I. V polovině 14. století Anežka založila v Praze první ženský klášter a sama se stala jeho abatyší. Druhý klášter klarisek byl vzápětí založen v Chebu a třetí právě v Panenském Týnci. O jeho vznik se významně zasloužil rod Žerotínů.

Panenský TýnecPrvní z rodu Žerotínů, Jan z Žerotína, byl zřejmě zakladatel a stavitel Žerotínského hradu v letech mezi 1230 - 1253. Syn či vnuk Jana z Žerotína se jmenoval  Habart, jeho manželka Scholastika ze  Šternberka nemohla mít děti a Anežka Česká ji uzdravila. Jako poděkování Habart založil a bohatstvím obdaroval klášter klarisek v Panenském Týnci.

Třetím stavebním dílem rodu Žerotínů po stavbě svého hradu a klášteře klarisek měla být výstavba trojlodního vrcholně gotického kostela, který se však nikdy nepodařilo dostavět.

Toto místo je opředeno několika legendami a tajemstvími. Spekuluje se o pobytu Anežky České v místním klášteře. Dokonce je zde možnost, že sem mohly být z pražského kláštera klarisek převezeny Anežčiny ostatky, bohužel podrobný průzkum tohoto místa nikdy neproběhl.

Podle odborníků se torzo kostela svou uměleckou hodnotou řadí k nejdokonalejším památkám u nás.

Několik psychotroniků se shodlo na tom, že v místech nedostavěného chrámu se nachází silná pozitivní zóna, která má schopnost odstraňovat depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu, elán a radost ze života. Pobyt na tomto místě je doporučován zejména lidem trpícím maniodepresemi, nedostatkem sebevědomí, lidem přecitlivělým, se sklony k sebevraždě. Energie vyzařující z tohoto místa posiluje obranyschopnost organismu. Dlouhodobější nebo častější návštěvy jsou doporučovány lidem po úrazech hlavy, po mozkové mrtvici nebo po mozkové obrně.

Ať už pozitivní zóny vnímat dokážete nebo ne, bezpochyby pocítíte, že se jedná o velmi příjemné, klidné a skutečně majestátní místo. Poznala to spousta snoubenců, kteří se rozhodli v prostorách nedostavěného chrámu uzavřít své manželství. Svatba v tomto prostředí je opravdu velmi romantická, navíc je možné po dohodě s místním obecním úřadem i po obřadu zůstat v prostorách areálu a místo obligátní svatební hostiny si uspořádat krásný piknik.

Při poslední návštěvě jsem si všimla krásné novinky. Opět po dohodě s obecním úřadem si zde mohou novomanželé zasadit „svůj“ strom s cedulkou připomínající jejich slavný den.

Mystika a monumentálnost prostoru láká nejen snoubence, turisty, psychotroniky, ale také filmaře. Natáčela se zde např. Kytice F. A. Brabce nebo Post Coitum Juraje Jakubiska.

V těsném sousedství chrámu je dětské hřiště, lavičky, ohniště a zastřešené místo pro odpočinek a občerstvení. Všechno pochopitelně vkusně zakomponované v exteriéru.

Přímo v obci nebo v jejím okolí je i několik dalších zajímavostí – Kostel sv. Jiří, Kostel sv. Blažeje se studánkou s údajně léčivou vodou, empírová hrobka Jana Tuscanyho na místním hřbitově. O pár kilometrů dál jsou např. obce Třebíz (se skanzenem a rodným domem V.B. Třebízského), Peruc (se zámkem, galerií Emila Filly, Oldřichovým dubem a Boženinou studánkou, Donín (s větrným mlýnem a rodným domem generála Františka Fajtla), Klobuky (kde stojí, jeden z největších kamenných menhirů „Kamenný pastýř“ nebo „Zkamenělý slouha“, který má údajně také schopnost dodávat pozitivní energii), ale to už by bylo povídání pro další články.

V bezprostřední blízkosti obce se nachází velké letiště, které v současné době slouží k pořádání nejrůznějších akcí, tuningových párty a festivalů. Nejznámější a největší je  Open Air Festival, který se letos koná 9. – 11. 8. 2012.

Panenský Týnec je svou polohou ideální místo na samostatný výlet, ale klidně i jako zastávka na občerstvení a odpočinutí při cestě třeba z Prahy.

Meluzína - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Panenský Týnec:

Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
Panenský Týnec
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to zajímavé místo,
jestli chcete koukněte na můj starší článek Slánskem křížem krážem zde:
http://www.chytrazena.cz/slanskem-krizem-krazem-18911.html
mám tam fotky i menhiru i z Třebíze.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaná,ještě jsem tam nebyla,třeba někdy alespoň cestou zavítáme..
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík musím tam také někdy zajet...
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánka Smajlík na krásné místo Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles