MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstujeme Orchideje IV. - škůdci z čeledi červců

29. 10. 2010 | Zahrádka

Začínají se objevovat pomalu ale jistě škůdci na květinách, které přenášíme zvenku, kde si s nimi i občas přinesem něco, o co vůbec nestojíme a navíc květiny si zvykají na zimní klid a změnu prostředí. O hodně líp jsou na tom ty, kterým se na venkovním stanovišti dobře dařilo, prospívaly, zesílily, jsou vůči všem škůdcům o hodně odolnější.

Ale stačí jedna napadená rostlina  a někteří nezvaní hosté se množí velmi rychlým tempem i na nich.

Hodně častým a v posledních letech rozšířeným škůdcem, postrachem majitelů všech pokojových květin a kaktusářů jsou červci, nás se týká hlavně Vlnatka krvavá. Chutnají jí velice bohužel i orchideje, z pokojových si přímo libuje v jedovaté Klívii...

Pokud se tak stane kaktusáři na podzim, je to zoufalá situace, protože namáčet kaktusy před zimováním  a to několikrát za sebou, je téměř vražda. Já si vyhubila polovinu sbírky před třemi lety.

Největší prevíti - červci, množí se zjara, laik nic ani nevidí, to až už je pozdě. Jsou to bílé tečky zespodu na květináči, které se rychle rozmnoží v příhodných podmínkách, to jest, takových, jaké mají rády orchideje i kaktusy....

Sama je ničím postřikem a zalitím Mospilanem. Sílu roztoku nikdy nepřehánějte ve vzteku a snaze se těch potvor zbavit. Může se stát, že je popálíte, i takové případy znám. Chce to opakovat po několika dnech, asi tak 3x. Ještě dodám zkušenost, že do roztoku přidám pár kapek Jaru či jiného saponátu, který narušuje jejich obaly a snadno se jed dostane, kam má.
Velmi účinné.

Je dobrý postřik, pozor na bezpečnost při práci, ale HLAVNĚ, nezapomínejte, že roztokem je musíte hlavně zalít!  Žijí a množí se v zemi !!!

Já už je zalévám preventivně, kaktusy jsem "odvšivila," tak bojuju na orchidejích.  Na listech, kde jich není moc, je lze úspěšně setřít vatou, namočenou v lékárenském lihu.

Já už použila i vodku, ta je ale slabší, to jen že jsem nic jiného neměla, tak aspoň něco... pro klid duše.
Poslední "zásah" byl přípravkem HOODIA, který  byl jediný po ruce, doma jsem nic neměla a sotva kvetoucí orchidej mi napadly Vlnatky, setřít to nešlo, to bych olámala, a ony jim vycucávaly poupátka! 
Jinak tento přípravek je určen na hubnutí, ale podle  "vůně" obsahuje silné množství lihu, taky se jen stříká pod jazyk 5 kapek. Stojí 800 Kč, nedoporučuji ani na Orchideje, ani na hubnutí.

I když mohu říci, že to zabralo, ne na mě, ale té orchidejce, kvete bez úhony a poškození, Vlnatka pryč.

Názory na Mospilan se liší.
Zatímco někdo tvrdí, že je drahý a na nic, dalšímu pomůže a další nic lepšího nezná... tak si vyberte. Já se pohybuji někde ve středu těchto teorií a  že kromě Mospilanu jsou důležité časté a důkladné prohlídky napadených i ostatních rostlin, včasný a neodkladný zásah.
Jsou mnohdy rafinovaně schovány v paždí listů, kvítků, prostě, tam - kde nejsou vidět a je jim tam dobře. Tam ten líh liji. Dokonce i pod klipsy, které drží stonek u opory.

Existují další přípravky - mou osobou dosud nevyzkoušené.
Nurella a Diazon, proti jednomu hodně brojí rybáři, ale do rybníka to asi nebudete za ty peníze lít.

Poprvé jsem se s Vlnatkou setkala asi ve dvaceti letech na  Klivii, kde jsem ji zničila pouhým denním kontrolováním o otíráním lihem, jak jsem někde četla, či někdo poradil a zbavila se jí. To jsem ani nevěděla, že se potvora množí v zemi.

Další byl Metathion, který tedy odporně zaváněl a zalévala jsem jím úspěšně kaktusy proti Kořenovce. Hnusné, jsem strašně opatrná, ale pomohlo to, nevím, zda se ještě vyrábí, ale účinný tedy je.

Tolik o tom, co vás může teď potkat. Sama nechápu jak.

Kdysi jsem měla plodicí citroník v ložnici, v paneláku, plodil, rostl, nebylo zatím třeba ho zatím přesazovat. Najednou druhý rok měl Puklice, které mi ho dočista zničily, opadaly listy. Je mi záhadou, kde k nim přišel. Venku nebyl, Puklice se přenáší při přesazování...patrně létající hmyz, jiné vysvětlení nemám a to ani pro Vlnatku.

Na závěr pár dobrých rad, které znám a jednou,  jedenkrát  nedodržela a tehdy si nasadila tu kořenovku!  Důsledně dodržujte !!!

Kupujte rostliny raději v Květinářství či přímo u pěstitelů ve sklenících.

SuperHyper a jiné Markety jsou jen na to, aby utržily, nemají zahradnický personál, měsíc nezalijí, pak přelijí a suché a nemocné rostliny v "AKCI".
Zkušený člověk někdy i dobře nakoupí, ale kdo chce mít jistotu a ne doma prales, který nestačí obstarat, dobře si květinu prohlédne.

Má průhledné květináče, jsou vidět zdravé, silné, zelenkavé kořeny. Rovněž listy nejsou zažloutlé a povadlé, ať se jedná o květinu v květu či ve výprodeji po odkvětu - někdy výhodný nákup a napětí, co mi to vykvete.. ale opatrně.

Ne přelité a povadlé rostliny, těm už asi těžko pomůžete, i  když nikdy nic není vyloučeno, ale to už je spíš pro odborníky  a ti tam nechodí...
Laciné věci jsou pak drahé a jste  zbytečně zklamáni.
Nekupujte ani předražené květiny, když uhynou, o to víc vás to mrzí.

A důležitá věc nakonec.
Květinu (týká se to naprosto všech květin) po nákupu dáme zvlášť od ostatních květin do izolace, aspoň na 14 dnů  a pozorujeme, pokud neshledáme nic závadného, dáme ji kam patří. Vyplatí se to, já na tohle dojela. Je i možnost reklamace, toho jsem nikdy nevyužila, nebyl důvod a já tak nerada....

Snad jsem stihla varování včas, klidně se ptejte, pak sem dám další druh orchideje s fotem.

Roxana - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
orchidej mám taky, ta je v pořádku, ale mám už asi čtvrtý ibišek, který je napaden nevím čím, je to lepkavý a žloutnou a padají listy...pokaždé vždy jen tato kytka..teď zrovna krásně kvete oranžově
Obrázek uživatelky
profil
nemoci kytiček vyhýbají a držím palce, aby tak bylo i nadále, přesto doporučuji všem pravidelnou kontrolu, což z lásky k nim určitě děláte nejen pro kontrolu zdravotního stavu, já se muckám i s kaktusama a jak se jim daří!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mame jich hodne a bohudik v poradku
Obrázek uživatelky
profil
kyticek pestuji, ale orchidej jeste nemam
Obrázek uživatelky
profil
Článek se mi přidá. Nedávno jsem dotala orchideje, jenže nevím, jak o ně pečevat.Nerada bych o ně přišla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles