8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstujeme Orchideje IV. - škůdci z čeledi červců

29. 10. 2010 | Zahrádka

Začínají se objevovat pomalu ale jistě škůdci na květinách, které přenášíme zvenku, kde si s nimi i občas přinesem něco, o co vůbec nestojíme a navíc květiny si zvykají na zimní klid a změnu prostředí. O hodně líp jsou na tom ty, kterým se na venkovním stanovišti dobře dařilo, prospívaly, zesílily, jsou vůči všem škůdcům o hodně odolnější.

Ale stačí jedna napadená rostlina  a někteří nezvaní hosté se množí velmi rychlým tempem i na nich.

Hodně častým a v posledních letech rozšířeným škůdcem, postrachem majitelů všech pokojových květin a kaktusářů jsou červci, nás se týká hlavně Vlnatka krvavá. Chutnají jí velice bohužel i orchideje, z pokojových si přímo libuje v jedovaté Klívii...

Pokud se tak stane kaktusáři na podzim, je to zoufalá situace, protože namáčet kaktusy před zimováním  a to několikrát za sebou, je téměř vražda. Já si vyhubila polovinu sbírky před třemi lety.

Největší prevíti - červci, množí se zjara, laik nic ani nevidí, to až už je pozdě. Jsou to bílé tečky zespodu na květináči, které se rychle rozmnoží v příhodných podmínkách, to jest, takových, jaké mají rády orchideje i kaktusy....

Sama je ničím postřikem a zalitím Mospilanem. Sílu roztoku nikdy nepřehánějte ve vzteku a snaze se těch potvor zbavit. Může se stát, že je popálíte, i takové případy znám. Chce to opakovat po několika dnech, asi tak 3x. Ještě dodám zkušenost, že do roztoku přidám pár kapek Jaru či jiného saponátu, který narušuje jejich obaly a snadno se jed dostane, kam má.
Velmi účinné.

Je dobrý postřik, pozor na bezpečnost při práci, ale HLAVNĚ, nezapomínejte, že roztokem je musíte hlavně zalít!  Žijí a množí se v zemi !!!

Já už je zalévám preventivně, kaktusy jsem "odvšivila," tak bojuju na orchidejích.  Na listech, kde jich není moc, je lze úspěšně setřít vatou, namočenou v lékárenském lihu.

Já už použila i vodku, ta je ale slabší, to jen že jsem nic jiného neměla, tak aspoň něco... pro klid duše.
Poslední "zásah" byl přípravkem HOODIA, který  byl jediný po ruce, doma jsem nic neměla a sotva kvetoucí orchidej mi napadly Vlnatky, setřít to nešlo, to bych olámala, a ony jim vycucávaly poupátka! 
Jinak tento přípravek je určen na hubnutí, ale podle  "vůně" obsahuje silné množství lihu, taky se jen stříká pod jazyk 5 kapek. Stojí 800 Kč, nedoporučuji ani na Orchideje, ani na hubnutí.

I když mohu říci, že to zabralo, ne na mě, ale té orchidejce, kvete bez úhony a poškození, Vlnatka pryč.

Názory na Mospilan se liší.
Zatímco někdo tvrdí, že je drahý a na nic, dalšímu pomůže a další nic lepšího nezná... tak si vyberte. Já se pohybuji někde ve středu těchto teorií a  že kromě Mospilanu jsou důležité časté a důkladné prohlídky napadených i ostatních rostlin, včasný a neodkladný zásah.
Jsou mnohdy rafinovaně schovány v paždí listů, kvítků, prostě, tam - kde nejsou vidět a je jim tam dobře. Tam ten líh liji. Dokonce i pod klipsy, které drží stonek u opory.

Existují další přípravky - mou osobou dosud nevyzkoušené.
Nurella a Diazon, proti jednomu hodně brojí rybáři, ale do rybníka to asi nebudete za ty peníze lít.

Poprvé jsem se s Vlnatkou setkala asi ve dvaceti letech na  Klivii, kde jsem ji zničila pouhým denním kontrolováním o otíráním lihem, jak jsem někde četla, či někdo poradil a zbavila se jí. To jsem ani nevěděla, že se potvora množí v zemi.

Další byl Metathion, který tedy odporně zaváněl a zalévala jsem jím úspěšně kaktusy proti Kořenovce. Hnusné, jsem strašně opatrná, ale pomohlo to, nevím, zda se ještě vyrábí, ale účinný tedy je.

Tolik o tom, co vás může teď potkat. Sama nechápu jak.

Kdysi jsem měla plodicí citroník v ložnici, v paneláku, plodil, rostl, nebylo zatím třeba ho zatím přesazovat. Najednou druhý rok měl Puklice, které mi ho dočista zničily, opadaly listy. Je mi záhadou, kde k nim přišel. Venku nebyl, Puklice se přenáší při přesazování...patrně létající hmyz, jiné vysvětlení nemám a to ani pro Vlnatku.

Na závěr pár dobrých rad, které znám a jednou,  jedenkrát  nedodržela a tehdy si nasadila tu kořenovku!  Důsledně dodržujte !!!

Kupujte rostliny raději v Květinářství či přímo u pěstitelů ve sklenících.

SuperHyper a jiné Markety jsou jen na to, aby utržily, nemají zahradnický personál, měsíc nezalijí, pak přelijí a suché a nemocné rostliny v "AKCI".
Zkušený člověk někdy i dobře nakoupí, ale kdo chce mít jistotu a ne doma prales, který nestačí obstarat, dobře si květinu prohlédne.

Má průhledné květináče, jsou vidět zdravé, silné, zelenkavé kořeny. Rovněž listy nejsou zažloutlé a povadlé, ať se jedná o květinu v květu či ve výprodeji po odkvětu - někdy výhodný nákup a napětí, co mi to vykvete.. ale opatrně.

Ne přelité a povadlé rostliny, těm už asi těžko pomůžete, i  když nikdy nic není vyloučeno, ale to už je spíš pro odborníky  a ti tam nechodí...
Laciné věci jsou pak drahé a jste  zbytečně zklamáni.
Nekupujte ani předražené květiny, když uhynou, o to víc vás to mrzí.

A důležitá věc nakonec.
Květinu (týká se to naprosto všech květin) po nákupu dáme zvlášť od ostatních květin do izolace, aspoň na 14 dnů  a pozorujeme, pokud neshledáme nic závadného, dáme ji kam patří. Vyplatí se to, já na tohle dojela. Je i možnost reklamace, toho jsem nikdy nevyužila, nebyl důvod a já tak nerada....

Snad jsem stihla varování včas, klidně se ptejte, pak sem dám další druh orchideje s fotem.

Roxana - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dobrý nápad, když se mi poprvé dostali do kaktusů, skočila jsem si pro radu do Botanky na Slupi, kde jsem nastupovala denně z práce na tramvaj.

Byl podzim, též radí horkou vodu, ale opatrně, nesmí překročit oněch 50 st.Smajlík

Já kytky venku přes léto venku je mám, tak je klid, ale jak je dm domů, tak to začne.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Rovněž se mi na orchidejích objevili červci. Tak jsem zkusila rady na http://homezin.cz/media/cervci-jak-se-jich-zbavit , a to ponořit rostliny do vodní lázně o teplotě přibližně 50 stupňů a po 20 minutách je zase vyndat. Mě to teda pomohlo. Pro jistotu jsem pak kytnu nastříkala ještě Mospilanem. Pak taky hodně radí dávat přes léto postižené květiny ven, protože hmyzáci se těmi červci živí.
Obrázek uživatelky
profil
Zdeni, smekám před tvými znalostmi!!!

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ovšem tohle plíseň nebude. Všechno nasvědčuje tomu, že se jedná o nějaký druh mšic, to se stává často při stěhovámí květin na podzim domů.
Obrázek uživatelky
profil
Zkuste tam příště dát přísadu do Ibišku a nezalývat listy...( většinou ibiška napadne plíseň)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles