Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petr Muk - Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já)

15. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Petr Muk
Podtitul: Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já)
Autor: Karel Deniš
Nakladatelství: XYZ
Datum vydání: 27.4. 2015
Formát: 145 x 205 mm
Vázaná vazba s papírovým potahem s laminovaným přebalem
Počet stran: 336 stran + 16 stran příloha
Cena: 299 Kč

Petr Muk by se v únoru 2015 dožil padesáti let a v květnu uplyne smutných pět let od jeho smrti. Jeho začátky v osmdesátých letech, kultovní ohlas Oceánu a Shalomu i Petrovu hvězdnou sólovou kariéru líčí s nesmírným zaujetím hudební producent a publicista Karel Deniš – blízký spolupracovník a přítel tragicky zemřelého zpěváka. Vzdává tak hold jeho nepochybnému talentu, profesní poctivosti a lidské mimořádnosti.

Ukázka z knihy Petr Muk:


Petr Muk - Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já)Kolegové oceňovali jedinečnou barvu hlasu, fanoušci intenzitu převážně romanticky jemného projevu, experti navíc i horní rozsah tónů, blížící se luxusnímu tříčárkovanému céčku, v popu darovanému jen výjimečně a umožňujícímu občas vyšperkovat refrény vskutku grandiózním vrcholem. Já bych k tomu přidal zásadně důležitý jednotící prvek: Petr zpíval, jak žil, tedy opravdově.

Podobné vokály v dvoumetrovém muskulaturním těle  by  byly  zjevně  nedůvěryhodné,  podobná  textová  sdělení  od někoho osudem obyčejnějšího jen předstírání. Mukovy pódiové vizuální proměny byly sice četné a občas poněkud šokující, ale zároveň  vždycky  takové,  že  mu umožňovaly  zpívat  celoživotně  kompletní  repertoár
bez  ztráty  autentičnosti.

Někteří  vyznavači  oceánských  kryptogramů  a  shalomských  duchovních  artikulů  možná  těžce  nesli  totéž zpívané civilně elegantním mužem, jenže v onom obleku bylo stále totéž tělo a v něm tatáž duše. Petrovo  zpívání  mi  nahánělo husí kůži hned z ně-kolika  důvodů. okouzlení na  naše  poměry  úžasným vokálem  bylo  už  na  konci osmdesátých  let  doplněno intenzivní  obavou  o jeho  zachování. 

Způsob,  kterým  tam  „rval“ tóny, obtížné nejen samotnou výškou, ale také velkou mírou exprese, byl totiž technicky nedokonalý, do značné míry hlasivky ohro-žující  –  ale  zároveň  právě  tím  tak  přitažlivý.  Poslech  jeho  vokálního příspěvku k undergroundovému hudebnímu projektu Mirka Vodrážky z roku 1984 naznačil původ onoho pěveckého rozdávání se. 

Vyzpívávání  se  z fobií  a strachu  bylo  srdcervoucím  zážitkem, odlišným od tehdejšího obvyklého alternativního muzikantského polovyprávění.  Přechod  k dramatickému  jekotu  byl  únosný  snad jednorázově k natočení či koncertnímu zazpívání nejvýše několikrát za rok, ale ve chvíli, kdy se oceánská vystoupení začala počítat na desítky či stovky a často se konala třikrát i víckrát týdně, bylo jasné, že tento způsob zpěvu není dlouhodobě možný.

Petr bojoval a dával ráchel a další velmi náročné kusy pokaždé, ale byla to nad-šeným obecenstvem asistovaná vokální sebevražda. Připočteme-li k tomu občasnou psychickou zátěž, přímo ovlivňující jeho náladu, i zdvojený malý sval v hrdle, pak bylo nepochybné, že bez hlasové hygieny a pedagoga, ba foniatra se do budoucna neobejde.

Knihu Petr Muk - Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já) koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !