MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petrohrad - Benátky severu

2. 04. 2012 | Evropa
Je to asi tři roky, co muž objevil zájezd do Ruska, do Petrohradu. Cestovní kancelář vyřídila vízum a v červnu jsme na vlastní oči viděli toto krásné město, přezdívané Benátky severu. Petrohrad byl vybudován za těžké dřiny dělníků v bažinách délty řeky Něvy do Finského zálivu. Naše ubytování bylo skromné u řeky Fontánky v blízkosti Něvského Prospektu. Po příjezdu jsme se šli jen trošku projít a hlavně vyměnit rublíky.

Průvodce objednal u místní cestovky výlety. Petrohrad je velký a jak jsme později zjistili, každý den jsme ušli až 10 kilometrů, i když jsme popojížděli metrem, které je mimochodem staré, krásné, mramorové. Navštívili jsme spoustu památek. Petropavlovskou pevnost, kterou nedobyl ani Hitler. Zimní Petrohrad - Benátky severupalác, Ermitáž - největší galerii světa. Jednu z největších katedrál Chrám sv. Izáka, Chrám vzkříšení Krista a taky Auroru a mnoho dalšího. Na návštěvu  Ermitáže jsme šli hned po snídani, pár lidí se opozdilo. I když jsme před galerií byli před otevřením, čekala tam už dlouhá řada.

Dostali jsme se dovnitř asi ve třetí várce. Ostatní čekali asi hodinu a půl. Ta řada je tam každý den. Lidé stojí několik hodin, aby se dostali dovnitř. Do Ermitáže se jde na celý den. Můžete si tady dát oběd, nebo posedět s vlastní svačinou, dát si kávu, čaj, nealko, služby jsou tu jako v každém evropském městě. Ke vstupence jsme dostali plánek, protože bychom jinak asi bloudili. V paláci je na tisíc místností.

Můžu vám říci, že jsem byla jako ,, Alenka v říši divů''. Tolik nádhery na jednom místě nebylo ani v pařížském Louveru, a už ten mě okouzlil.  Byla tady spousta zlatých šperků, porcelánu, soch, obrazů, starých i moderních, prostě nádhera. Viděli jsme díla z doby Egypta,  Etrusků, Říma, přes středověk až po moderní umění. Píše se, že se zde nachází ke třem milionům exponátů. Muž se snažil i fotit. Já jsem ukázněně nechala svůj fotoaparát s batůžkem v šatně. Na plánku byla i výstava - místnosti Petra Velikého.

Petrohrad - Benátky severuŘekli jsme si, že vstupenka platí i tam, tak jsme šli venkem hledat vstup. Venku pršelo. Já měla pláštěnku, ale muž byl jen v bundě. Ono to bylo přece jen několik set metrů a než jsme se tam dostali, byl pořádně promoklý. Stará paní v šatně zapla radiátor a dala bundu přes židli sušit, to mě dost překvapilo. Druhá ,,bábuška'' nám dala tištěného průvodce v angličtině a když jsme vrtěli hlavou, že tomu nerozumíme, tak nám pomalou ruštinou říkala, co vidíme.

Byl tam postavený domeček, kam Petr Veliký utíkal z paláce, jeho socha v životní velikosti, sál s vymalovanou večerní oblohou a dokonce i jeho vycpaný pes... zvláštní zážitek. Bunda trošku oschla a my poděkovali a šli zpět do našeho hotelu. Dalších několik zážitků vám popíši zase někdy příště.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Všetci sa "tlačíme" na západ a na juh a pritom aj východ má čo ponúknuť cestovateľom.
Tiež by som to rada videla.
Obrázek uživatelky
profil
díky Tvému pěknému vyprávění jsem si znovu v duchu prošla některá místa-my jsme byli -tehdy v Leningradě- asi před 25 lety. Bohužel se to tehdy nějak nepodařilo dostat se dovnitř do Ermitáže....Přivezli jsme si jenom takové ty soubory fotografií, kde byla spousta exponátů pěkně barevně vyvedenáSmajlík, ale samozřejmě je to slabá náhražka za skutečnou prohlídku...

A jinak - souhlasím s komentářem Radkalojky !!!!
Obrázek uživatelky
profil
A tys dobře vybrala manžela.

Oběma vám přeji ještě hodně cestovatelských zážitků.
Smajlík

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles