Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na zámek Loučeň

18. 09. 2016 | Kultura
Tímto článkem bych vás ráda pozvala k návštěvě zámku Loučeň, kam jsme se v neděli vypravili s mou rodinou. Výběr padl právě na tuto památku, protože kromě zámku jsou tu také labyrinty, v kterých se mohou děti vyzlobit. Je jich přesně jedenáct a každý je jiný. Loučeň jsme na mapě našli v okrese Nymburk nedaleko Dětenic, takže cíl byl jasný. Ačkoliv zaparkovat se dá kousek od zámku, jedná se o placené parkoviště, takže jsme trochu popojeli a auto nechali stát před místní sámoškou. Zámek Loučeň leží ve stejnojmenné vesnici, kde toho k pokoukání opravdu kromě této památky moc není.

U vstupu jsme si vybrali výhodnou rodinnou vstupenku a to jak do zámku, tak do labyrintů. Dala se koupit i samostatná vstupenka jenom do zahrad zámku, kde jsou právě labyrinty, ale my jsme chtěli vidět také vnitřek zámku. Děti si koupily nezbytnou známku do cestovního deníčku a mohly si dát i razítko.

K zámku vedla hezká štěrková cestička kolem občerstvení, přičemž zámek tvaru písmene U nás přivítal velkou fontánou na malém nádvoří. Prohlídka měla začít za chvíli, tak si mezitím děti vyzkoušely první labyrint před fontánou. Byl světelný, ale jelikož bylo ještě dost světla, tak to nebylo tak efektivní. Dceru jsme si vyfotili jako bílou paní a ta byla nadšená. 

zámek LoučeňPotom už si pro nás přišel průvodce – byl to komorník, slušně oblečený pán, který vypadal, že už tu slouží opravdu dlouho. Nejprve nám řekl pár zajímavostí o historii zámku, kdy mě osobně velmi překvapilo, že první zmínka pochází z roku 1223 a v současné době je zámek v soukromém vlastnictví akciové společnosti LOUČEŇ. Neubránila jsem se obdivu mužům, kteří se do jeho opravy pustili. Poté nás pan komorník  provedl  vstupní halou a vyvedl nahoru po schodech, přičemž v ruce jsme si drželi velké papuče, do kterých jsme se nahoře oblékli. Děti byly unešené poštovními saněmi, které souvisely s podnikáním rodu, jemuž zámek původně patřil – Thurn Taxisové. Podle Alexandra Thurn Taxise se nazývá Taxisův příkop. Zajímavostí také je, že blízkým přítelem Thurn-Taxisů byl Bedřich Smetana, který v nedalekých Jabkenicích trávil posledních devět let svého života.

Manžel se obdivoval cestovnímu a pánskému pokoji, kde bylo všechno podle mužského gusta. Mně se zase nejvíce líbila velká jídelna a dámský salónek, který musel být za dob fungování opravdu nádherný. Pan průvodce byl opravdu skvělým vypravěčem a bylo mu krásně všechno rozumět, takže jsme si prohlídku opravdu užili. Měli jsme zakázáno fotografovat, ale v krásně nazdobené jídelně jsme si každý mohl udělat fotky stolu připraveného ke stolování. Tím a pozvánkou na další zajímavé prohlídky a zámecké slavnosti se s námi pan průvodce rozloučil.

Když jsme vyšli ven, vydali jsme se prozkoumat zahrady a projít všech 11 bludišť a labyrintů. Děti se nejvíce vyřádily v palisádovém a provazovém bludišti.

Po takové námaze jsme se potom zastavili na kraji parku a vychutnali si horkou čokoládu. Zámek je krásný a velmi udržovaný. Všem tento výlet vřele doporučuji.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na zámek Loučeň:

Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
Pozvánka na zámek Loučeň
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vyhrála jsem v předešlé klikačce rodinnou vstupenku a tak jsme si výlet užiliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles