MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na zříceninu hradu Větrov

24. 07. 2012 | Česká republika

Strážní hrad Větrov,

tzv.horský hrádek

Zřícenina hradu Větrov (Winterstein) se nachází nedaleko Hrádku nad Nisou, asi 6 km severovýchodně od Jablonného v Podještědí, na Loupežnickém vrchu vysokém 539 m. Hrad původně nejspíš sloužil k ochraně obchodnické stezky vedoucí  z Čech přes Jablonné do Žitavy.

Historické záznamy jsou dosti nepřesné, např.: V písemném pramenu z roku 1369 je uváděn jako ,,starý hrad". Jinde se dočtete, že hrad byl zničen Žitavskými záhy po svém dostavění v roce 1442. Pozemkový záznam z roku 1592 o něm hovoří již jen jako o Hradním kopci. Někteří skeptici píší, že tu snad ani nikdy nestál...

Pozvánka na zříceninu hradu VětrovPředpokládejme, že hrad existoval. Postupně byl celý rozebrán, pravděpodobně díky lomu z přelomu 19. a 20. století, takže se z něj nedochovaly téměř žádné zbytky. Ale to není na závadu - pokud zvolíte pěší trasu z Horního Sedla (Hrádek nad Nisou), užijete si velice příjemný, nenáročný výlet kouzelnou krajinou spolu s krásnou vyhlídkou na Hrádek, Žitavu i část Polska.  V Horním Sedle za kapličkou je na kraji lesa menší parkoviště.  Lesní cesta je dobře značená (červené značky) a vede kolem krásných skalních útvarů. Pro oddechnutí jsou k dispozici překvapivě čisté zastřešené altánky s posezením.

Cestu můžete obohatit o krásnou kruhovou vyhlídku z Poppovy skály. Jsou zde železné schody a vrchol je zabezpečen zábradlím. Trasa je opět velice dobře značená.  Další výhodou je, že na procházce narazíte na minimum turistů, pokud ano, jsou většinou německé národnosti. Doporučuji i méně zdatným výletníkům či rodinám s dětmi.

Forte - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na zříceninu hradu Větrov:

Pozvánka na zříceninu hradu Větrov
Pozvánka na zříceninu hradu Větrov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem o něm neslyšela, znám Větrov jenom z filmu " Indiáni z Větrova". To ale nemá souvislot.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíko hradu jsem nidky neslyšela - hezký tip Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles