Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příušnice se hlavně objevují v zimě a na jaře

30. 01. 2011 | Nemoci

Příušnice jsou virové onemocnění, které napadá slinné žlázy příušní, podčelistní a podjazykové. Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem. Objevuje se převážně na jaře a v zimě.

Pokud proděláte tuto nemoc, získáváte doživotní imunitu. Tohle onemocnění je způsobeno virem patřícím do skupiny paramyxovirů. Nakazíte se přes horní dýchací cesty. Příušnice bývaly dříve onemocněním dětského věku, ale postupně se změnily i na nemoc mladistvých a dospělých. U kojenců se ale nemusíte bát, ti jsou chránění mateřskými protilátkami přibližně do šesti měsíců věku. 

 

Příznaky příušnic

Prvním příznakem se příušnice povětšině podobají chřipce nebo nachlazení, takže nepoznáte, že se jedná o tuto nemoc. Dalším příznakem jsou vysoké horečky, a to kolem 38 až 40 stupňů Celsia, budete mít zduřelé příušní žlázy, bolestivost hlavy a krku, únavu a také ztrátu chuti k jídlu. V další fázi dochází ke zduření a otoku příušních žláz, kdy zpočátku bývá postižena pouze jedna strana, ale po  2-3 dnech zánět obvykle přechází na druhou stranu. V těch horších případech se může připojit i zánět mozkových blan se zvracením, a u mužů také může dojít k napadení varlat a nadvarlat, což může vést až k neplodnosti. V běžném případě všechny příznaky odezní zpravidla do týdne. 

 

Léčba příušnic

Pokud se jedná jen o nekomplikovaný průběh příušnic, je možné ho zvládnout pouze s pomocí léků ke snížení horečky a také s přikládáním obkladů na zduřelou příušní žlázu. Doporučuje se být doma v klidu na lůžku. V tomto případě by měla horečka klesnout po 2 až 3 dnech a otoky by měly zmizet asi do 10 dnů. Pokud ale budou jakékoliv komplikace, je nutné ihned přivolat lékaře a někdy je i zapotřebí hospitalizace v nemocnici.

 

Očkování proti příušnicím

Tohle očkování je povinné a hradí jej pojišťovny. První dávka se dává dětem od 15. měsíce věku a provádí se kombinovanou trivakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. 

 

Po prodělání příušnic nebo samotném očkování by si tělo mělo vytvořit dostatek protilátek, které ho budou chránit před touto nemocí již po celý zbytek života. Ale ne pokaždé vznikne po očkování dostatečně dlouhodobá ochrana organizmu. Celoplošné očkování proti příušnicím se provádí teprve několik let, proto se vyskytují relativně často. Mnoho lidí vůbec očkováno proti příušnicím nebylo a ne všichni lidé tuto infekční chorobu prodělali. Obávat by se měli hlavně mladí muži, kteří dosud očkování nebyli, v dětství příušnice neměli a nedošlo u nich k vytvoření celoživotní imunitní ochrany, protože vzniká reálné riziko nákazy v dospělosti. Tito muži by se měli nechat očkovat znovu. V letech, kdy se proti příušnicím neočkovalo, bylo přibližně kolem 4000 případů onemocnění za rok, dnes jsou to jen stovky případů. 

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
syn měl taky ve škole příušnice a stoho zápal mozkovích blan dnes ůspěšně vystudoval druhou vysokou školu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mala som to v školke
Obrázek uživatelky
profil
z toho mám tak trochu strach,můj dospělý syn měl jenom neštovice
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles