8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?

17. 08. 2013 | Zajímavosti

Kdo vlastně jsou děti vyrůstající v dětských domovech?

Jak se do dětského domova dostaly? Jaké jsou? Jsou to sirotci, pro které je pobyt v dětském domově tou poslední šancí? Jak se jim vede? Jaká jsou jejich přání a sny? Zjistili jsme, že informace, které kolují o dětech z dětských domovů veřejností, jsou často velice zkreslené. Předně je třeba říci, že se dětem v dětských domovech nevede špatně, rozhodně  lépe než v nefunkčních rodinách, z nichž byly na základě podnětu sociálních pracovníků a rozhodnutím soudu odebrány a do dětských domovů umístěny.

Oboustranných sirotků je, v dětských domovech velmi málo. Naprosto převažují  děti, které mají jednoho či oba rodiče, kteří však nejsou ochotni či schopni se o dítě starat a poskytnout mu kromě řádné výchovy a citové opory i podporu finanční a materiální. V některých případech dokonce rodiče děti týrají či zneužívají. Pokud roli těchto nefungujících Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?rodičů nemůže zastoupit širší rodina v podobě prarodičů, tet či strýčků a nenabízí se možnost náhradní rodinné péče jako je osvojení či pěstounská péče, pak přichází ke slovu zásah státu a jeho nařízení ústavní péče.

Jak to vypadá v dětských domovech?

Naprostá většina dětských domovů svojí úrovní neznalého člověka překvapí. Děti nežijí  pohromadě ve společných prostorách, jak to známe např. z některých filmů. Děti žijí v tzv. „rodinných skupinách“, které mohou být maximálně osmičlenné. Takováto „rodinka“ obývá samostatnou bytovou jednotku, která sestává ze společného obývacího pokoje, kuchyně s jídelnou, příslušenství a odpovídajícího počtu dětských pokojů, dá se říct prakticky z bytu 4+1. O děti pečují  jejich kmenoví vychovatelé, tety a strejdové, kteří na výchovu dětí dohlížejí a kolikrát se o ně starají jako o vlastní.

„Pomáháme“ dětem v dětském domově

Obecně rozšířenou ideou o vhodné formě pomoci je dovézt do dětského domova obnošené šatstvo či hračky, které již dosloužily našim vlastním dětem. Dárce je pak mnohdy zaskočen tím, že jeho dar není přijat s očekávaným vděkem.Proč tomu tak je? Děti, žijící v dětských domovech v České republice, obvykle hmotnou nouzí netrpí. Dá se říci, že po materiální stránce je o ně obstojně postaráno, mnohdy i lépe, než na úrovni běžné české rodiny. Situace je samozřejmě odlišná domov od domova. To samozřejmě vůbec neznamená, že tyto děti naši pomoc nepotřebují! Pomoc je však třeba zacílit tak, aby byla účinná a zahrnovala oblasti, které nemůže pokrýt konkrétní dětský domov vlastními silami a prostředky. Nejvhodnější je se předem informovat, či se na formě pomoci s konkrétním dětským domovem či nějakou neziskovou organizací přímo domluvit.

Problém „zlaté klece“

Paradoxně skutečnost, že je o děti v dětském domově dobře postaráno, znesnadňuje jejich vsup do samostatného života. Mimo materiálního standardu, kterého nejsou schopni po opuštění domova dosáhnout, nemusí po dobu pobytu v domově nic zařizovat, nic rozhodovat a žijí tedy v jakési „zlaté kleci“.Po opuštění dětského domova naopak zůstanou Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?bez jakéhokoli dohledu a pomoci odkázáni jen sami na sebe. Pro nás běžné činnosti a záležitosti se pro ně stávají téměř nezdolatelnou výzvou. Neví, jak mají zpracovat životopis, jak si nalézt ubytování či práci, jak si založit bankovní účet, zaevidovat se u zdravotní pojišťovny, na sociální zprávě nebo požádat o pomoc na úřadu práce.

Přesto, že se pracovníci dětských domovů snaží děti v posledních letech jejich pobytu v dětském domově na tento okamžik připravit,zůstává start do samostatného života pro tyto mladé lidi nesmírně složitým obdobím.Tyto děti mají za sebou dětství, které rozhodně nemůže být pokládáno za bezstarostné a před sebou velice nejistou budoucnost. Při odchodu z dětského domova jsou sice formálně dospělí, ale fakticky jsou to pořád děti. Nemají žádné zázemí, neznají příklad fungující rodiny, nemají kam jít, jsou odkázány jen samy na sebe. Na cestu dostanou ze zákona částku v maximální výši 15 tisíc korun! Dovedete si představit svoje děti v jejich situaci?

Jak účinně pomoci – pomoc prostřednictvím projektů DEJME DĚTEM ŠANCI

Cílem občanského sdružení DEJME DĚTEM ŠANCI je právě usnadnit dětem úspěšné začlenění do společnosti po opuštění dětského domova. Poskytuje komplexní pomoc dětem vyrůstajícím v dětských domovech a to zejména v posledních letech jejich pobytu v domově a po jeho opuštění.  DEJME DĚTEM ŠANCI umožňuje jednotlivcům či rodinám podpořit konkrétní dítě, žijící v dětském domově na území ČR, takovou formou, která je pro ně přijatelná jak po stránce lidské, tak po stránce finanční. Jedná se o obdobu tzv. „adopce na dálku“ v rámci České republiky. Zaměřuje se na podporu dětí, které jsou a nadále budou součástí naší společnosti.

Organizace  nabízí pomoc dětem prostřednictvím 4 stálých projektů, které byly sestaveny ve spolupráci s odborníky, zástupci dětských domovů i mladých lidí, kteří si život v dětských domovech vyzkoušeli na vlastní kůži. Jednotlivé projekty na sebe navazují a vzájemně se doplňují. Poskytují dětem podporu při studiu (Stipendijní program), materiální podporu ve formě základního vybavení domácnosti po opuštění dětského domova (Startovací balíček), nalezení kontaktní osoby mimo DD (hostitelská péče), finanční podporu po opuštění dětského domova (spoření v projektu „Podporuj mě…“) a splnění opodstatněného přání dítěte spojeného se studiem, smysluplným trávením volného času, nebo zdravotním hendikepem, který nehradí zdravotní pojišťovna (Přál(a) bych si…“). V budoucnu sdružení plánuje nabízet i pomoc při hledání zaměstnání a ubytování po opuštění domova. Dítě může být současně zařazeno do více projektů.  

„Každý, kdo chce dětem, které neměly na začátku svého života tolik štěstí, účinně pomoci, to může udělat  prostřednictvím některého z projektů DEJME DĚTEM ŠANCI.“
říká ředitelka  a zakladatelka organizace Michaela Chovancová.

Věděli jste, že …

… některé děti se do dětského domova dostanou na vlastní žádost? Obvykle se jedná o děti starší, které jsou již schopny si uvědomit, že jejich rodiče se o ně nedokáží postarat, zajistit jim bydlení, ošacení, jídlo, vzdělání a že jim bude lépe tam, kde jim tyto základní potřeby budou schopni poskytnout.
… pěstounská péče je vhodná především pro mladší děti?  Starší děti často nemají zájem o umístění do náhradní rodiny a pobyt v dětském domově, v tomto „náhradním domově“ je pro ně přijatelnější alternativou.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?:

Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?
Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?
Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?
Jaká je opravdu situace dětí v dětských domovech?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děti v dětských domovech opravdu žijí v nastandartu, který se jejich vrstevníkům ve funkčích rodinách nedostává. Rodiče přesto, že pracují, nemají prostě dostatek prostředků na to, aby vzali své děti, nebo i jedno dítě k moři, ale u dětí v dětském domově, co jsem slyšela (né od rodičů, či jedna bába povídala..., ale přímo od holčičky, která umístěna v domově je..), tak je to běžné. Bylo by rozhdoně rozumné, aby se DD postaral spíše o to, jak děti postavit do života. Myslím si, že jeden, či dva pobyty u moře by bohatě stačily.
Pokud si opravdu někdo, stejně jako já donedávna, - myslí, že děti v Dětských domovech jsou chudáci, tak na to opravdu zapomeňte....
Obrázek uživatelky
profil
teď jsem četla zprávu, že na Slovensku mají děti v ústavech na jídlo na 1 den jen 2,8 eura, tedy cca 72Kč, že to dětem nestačí a chodí si za své kapesné dokupovat jídlo, aby nehladověly
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles