8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

K Jadranu přes alpské pastviny

11. 08. 2012 | Vaše tipy
Před pár týdny nás naši známí nalákali na výhodný pobyt v Itálii v přímořském středisku Cattolica. Město Cattolica leží u Jaderského moře na jih od San Marina a Rimini. Ubytování v hotelovém apartmánu se snídaní začátkem července stálo stejně jako např. v Chorvatsku a podle fotografií a popisu vše vypadalo velice lákavě. Mělo to však, jak už to bývá, jeden háček: na místo jsme se museli dostat vlastní dopravou. Jet tak dlouhou trasu autem na jeden zátah jsme nechtěli. Máme už svá léta a své zkušenosti...

Po poradě se známými jsme se rozhodli rozdělit trasu zhruba na dvě poloviny, přespat na rakouském území někde u Villachu a odpočatí pak pokračovat dál k moři. Ubytování v Itálii bylo rezervováno jako obvykle od soboty do soboty. „Normálně“ bychom měli tedy jet v pátek na noc a v sobotu dorazit do Catollicy. Po „válečné poradě“ jsme vymysleli tento plán přesunu: vyjedeme už ve čtvrtek - cestou se zastavíme ve Štýrském Hradci, pak budeme pokračovat do místa ubytování na jihu Rakouska do Tröpolachu.

K Jadranu přes alpské pastvinyV pátek si uděláme nějakou pohodovou túru v Alpách, ještě jednou přespíme v Rakousku a v sobotu pak dorazíme těch zbývajících 450 km do Cattolicy. Jak jsme řekli, tak jsme vykonali:

Ve čtvrtek kolem sedmé ranní jsme tedy vyjeli z našeho městečka na jižní Moravě směrem Vídeň a Graz.

K poledni jsme sjeli z rakouské dálnice do Grazu (Štýrský Hradec). Je to druhé největší město Rakouska a možná i druhé nejhezčí po Salcburku, starobylé hlavní město Štýrska, jehož centrum je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zaparkovali jsme poblíž městské brány Paulustor (3,60 euro/3 hodiny) a prošli jí do ulice Sporgasse vedoucí do centra města – je to úzká ulice s historickými domy (např. palác Řádu německých rytířů s arkádovým dvorem).

V Grazu se nám moc líbilo: procházeli jsme se křivolakými uličkami s mnoha hospůdkami, kavárnami a nákupními pasážemi ve dvorech starých domů. Prohlédli jsme si radnici, Zemský dům, gotický Dóm, mauzoleum a orloj s tančícími postavami v tradičním kroji. Do Grazu se prý jezdí za nákupy módního oblečení. Asi je to pravda – každý druhý obchod ve městě nabízel šaty, trička, šortky atd. atd.

Ceny v buticích byly srovnatelné s našimi, ale vystavené oblečení bylo mnohem „šmrncovnější“. S velkými nákupy o dovolené jsme moc nepočítali, takže jsme jen mlsně okukovali výklady a šaty na věšácích před obchody. Lanovkou, podobnou té pražské na Petřín, jsme pak ještě vyjeli na horu Schlossberg nad město (2 eura). Nejpozoruhodnější památkou je tam vedle zbytku opevnění 23 m vysoká věž s hodinami, jejichž velká ručička ukazuje hodiny a malá minuty.

Po skoro čtyřhodinové prohlídce Grazu jsme vyrazili do Tröpolachu na ubytování. Měli jsme před sebou ještě přes 200 kilometrů po dálnici A2. V sedm večer jsme už chystali večeři v útulném apartmánu.

Příhodné místo pro přenocování - Tröpolach na jihu Rakouska - jsme našli na internetu. Při rezervaci minimálně dvou nocí (přibližně 20 eur za osobu a noc) jsme měli nárok na tzv. +Card Nassfeld, a tím i na bezplatné používání lanovek v okolí. To se nám pak následující den výtečně hodilo. Na programu byla túra v Gailtalských Alpách v těsné blízkosti rakousko-italské hranice.

K jadranu přes alpské pastvinyV pátek ráno jsme vyjeli lanovkou nazvanou „Millennium-Express“ z dolní stanice v Tröpolachu do horní stanice Madritsche s přestupem na mezistanici Tressdorfer Alm. Cesta lanovkou trvala přes půl hodiny a byl to opravdu zážitek. Překonali jsme skoro kilometrové převýšení a pohled do údolí vzdalujícího se od nás každou vteřinou byl úžasný. Vystoupili jsme v sedle Madritsche ve výšce 1919 m mezi vrcholy Rosskofel a Trogkofel. Kolem nás už byl jen skalnatý svět velehor. Podle turistických značek jsme se vydali západním směrem stezkou k pastvině Rudnigalm. Po hodinové chůzi dolů podél potoka, potom oblastí kleče a posléze pastvinami jsme se dostali k alpskému statku, kde jsme se mohli občerstvit, koupit si domácí sýr nebo si dát vyhlášený trhanec s kompotem (Kaiserschmarren). Dali jsme si „radlera“ na utišení žízně a koupili čerstvě zauzený sýr, ještě teplý, jak jej právě přinesli z udírny. Cesta pak pokračovala stále níž a níž ke střední stanici lanovky, k pastvině Tressdorfer Alm (Alm znamená v němčině pastvina). Tam už jsme si dali lehčí oběd, tedy výbornou čočkovou polévku s pečivem, připravovanou trochu jinak než u nás: po kyselu se smetanou a ochucenou bobkovým listem.

Ovšem vrcholný zážitek toho dne jsme měli teprve před sebou. Ve stanici Tressdorfer Alm totiž končí letní sáňkařská dráha a nesvézt se na ní by byl hřích. Na její horní konec bylo ale nutné nechat se lanovkou vyvézt zase zpět na Madritsche. S naší permanentkou to nebyl problém. Nahoře jsme jen koupili lístky na sáňky s 25% slevou, a už se jelo. Převýšení 340 metrů!!

Zpočátku ve mně byla malá dušička, ale nedala jsem to najevo, abych ostatním nekazila radost. Na sáňkách se jezdí po jednom. V průběhu jízdy si člověk postupně zvyká na způsob řízení saní a původní strach brzy mizí. Musím říct, že jízda je naprosto bezpečná, protože v každém místě dráhy můžete zabrzdit až do úplného zastavení. Od poloviny trasy jsem tomu všemu přišla na chuť a přála si jet co nejrychleji. Zkrátka nakonec jsem to chtěla sjet ještě jednou a pořádně si jízdu vychutnat, ale kolem hor se začaly nebezpečně stahovat mraky a spustil se drobný déšť.  Tak třeba příště...

V dobré náladě jsme sjeli lanovkou dolů do vesnice. Trochu jsme si odpočinuli, večer zašli do hospůdky na jedno pivko, a ráno jsme odpočatí a příjemně naladěni vyrazili dál k moři.

Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku K Jadranu přes alpské pastviny:

K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
K Jadranu přes alpské pastviny
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych taky hned jelaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to by se mi taky líbilo, jen ty sáńky,to bych asi oželelaSmajlíkSmajlík
Přeji moc dalších krásných zážitků na cestáchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a veľmi pekné fotky.
Šošovicovú polievku na kyslo varievala moja babička aj mama a ja ju mám veľmi rada, ale manžel nemá rád "biele" polievky, tak ju varím veľmi zriedka. Ale spravila si mi na ňu chuť.
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek a pěkné fotky. Taky takhle rádi jezdíme. Máte o pár zážitků víc a je to pohoda Smajlík. Určitě budete jednou rádi vzpomínat Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles