Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S čtyřnohým parťákem na cestách

4. 07. 2016 | Praktické rady
Slunečných paprsků přibývá, letní sezona dovolených se blíží a vás to stále více táhne z kancelářské šedi ven. Ať už plánujete krátkou procházku, výlet, několikadenní dovolenou nebo dobrodružnou výpravu do zahraničí, chcete si společné chvíle užít i se svým čtyřnohým parťákem. Avšak stejně tak jako sebe, musíte na cestování dobře vybavit i vaše domácí mazlíky. A na co všechno je dobré se před vycestováním se svým zvířecím kámošem připravit?

Cíl cesty

Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, kam a na jak dlouho budete chtít se svým domácím mazlíčkem vycestovat. Od toho se pak následně odvíjejí i různá opatření, která budete muset udělat. Plánujete-li menší výlet po České republice, nebudete muset například nechat svého čtyřnohého miláčka očipovat, ani mu nebudete vystavovat pas, naopak bez pasu a čipu byste se za hranicemi neobešli. Podle cíle cesty se pak liší také očkování a další zdravotní opatření, která budete pro svého čtyřnohého chlupáče nuceni zajistit.

na cestách se zvířetemBezpečná přeprava po ČR

Vydáte-li se svým chlupáčem na nějakou výpravu, ať už autem, vlakem nebo jen městskou dopravou, je vždy důležité zajistit co nejjednodušší a nejbezpečnější přepravu. Pro drobné čtyřnohé parťáky vám postačí pevná přepravka, která zvíře ochrání a hlavně mu znemožní útěk a volný pohyb po dopravním prostředku. Pro větší psy se pak vyplatí pořídit do auta speciální klec nebo popruhy, jimiž ho připoutáte. Díky tomu se vám pak už nikdy nemůže stát, že by se nepředvídatelně ocitl na sedadle spolujezdce nebo se pokusil o převzetí řízení. Pro přepravu v MHD nebo vlakem je pak nutné zakoupit pejskovi dobře padnoucí a pevně utažitelný náhubek a dostatečně pevné vodítko.

V přírodě

Mezi asi největší nebezpečí, která na vaše čtyřnohé kámoše v letním období ve volné přírodě čekají, patří drobní paraziti (klíšťata, komáři nebo blechy), přehřátí organismu, ale i řada věcí a předmětů, které váš mazlíček může v nepozorované chvíli sníst. Jako kvalitní ochrana před parazity dobře poslouží stále oblíbenější spot-ony nebo obojky. Nic však není stoprocentní, proto svého čtyřnohého společníka vždy po radovánkách v divočině nezapomeňte dobře prohlédnout. Před nepozorovaným pojídáním všemožných předmětů, rostlin a hub, které by mohli vašemu zvířecímu parťákovi způsobit řadu problémů, vás pak ochrání jednoduchá věc – náhubek. Záleží na tom, jak váš mazlíček spolupracuje, ale většině psů náhubky nepřekáží a dokáží je mít bez problémů až několik hodin. Před přehřátím je pak v horkých letních měsících jedinou spolehlivou ochranou osvěžující koupel v řece nebo rybníku, dostatek vody a miska na pití.

Na cestách i v zahraničí

Každá země má svá vlastní nařízení, která určují, za jakých podmínek je možné cestovat se zvířaty. Nejjednodušší a zároveň nejúčinnější je navštívit webové stránky státní veterinární správy dané země a vše si důkladně zjistit. Na cestování po státech Evropské unie je nutné nechat svého mazlíčka očipovat a vystavit mu pas. Zvíře by mělo mít imunitu proti vzteklině, což znamená, že by mělo být očkované minimálně 21 dní předtím, než se vydáte na cestu, aby mohly začít fungovat obranné protilátky. Ani v zemích EU nejsou však všechna opatření stejná. Například ve Velké Británii, Irsku, na Maltě či ve Finsku musí být váš čtyřnohý chlupáč ošetřen i proti echinokokóze. Do států jižní Evropy se pak vyplatí nechat vašeho mazlíčka ošetřit i proti parazitům a přenašečům vážných chorob, jakou je například dirofilarióza, tedy srdeční červivost.

A co by vám doporučil skutečný odborník?

„Před cestováním v prvé řadě zkontrolujte, zda je pes řádně očkovaný. Pokud máte nějaké pochybnosti, zajděte raději před cestou (cca měsíc) k veterináři, který očkování zkontroluje, také psa vyšetří, zda je zdravý a případně Vám doporučí, o jaké další nemoci můžete očkování rozšířit. Určitě psa odčervěte 24–48 hodin před cestou a vyberte nějaký vhodný přípravek na ochranu proti blechám a klíšťatům, případně dalším vnějším parazitům. Dnes už není problém ubytovat se se psem v hotelu nebo v chatce, mají přístup do restaurací i do dalších lokalit. Přesto nezapomeňte na náhubek, někde stačí mít psa pouze na vodítku. A pokud psa cestování stresuje, anebo i Vy plánujete, že s ním nebudete na dovolené pořád, nechte jej raději doma a zajistěte mu hlídání. Ale většina psů výlet s páníčkem uvítá, protože pozornost 24 hodin denně se jim jen ta nedostane,“ říká veterinář Dominik Vlach. To samé platí i pro majitele koček, kteří se svými hrdými zvířecími společníky rádi nechávají doprovázet na cestách.

Zdroj, foto: Pet Center


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !