8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Síla porodu

23. 05. 2010 | Těhotenství

Porod bezpochyby většinu žen bolí, větší či menší bolest k porodu patří. Vyspělá medicína někdy vnímá bolest u porodu jako nadbytečnou, nepohodlnou, zbytečnou, termín „bezbolestný porod“ je zdravotníky chápán čistě medicínsky – porod, u kterého jsme ženu ušetřili bolesti chemickou cestou. Slýcháme, že je třeba ženy před bolestí „ochránit“, že moderní je rodit bezbolestně.

Toto je stanovisko, které ignoruje sílu porodu. Vyplývá z něho, že porodní bolesti prodělávají jenom „primitivové“ a že sofistikované intelektuálky rodí děti za pomoci vyspělé techniky, s nedotčeným make-upem a širokým úsměvem. Za takových okolností ovšem stoupá potřeba medicínských zásahů a bývá silně narušena vazba mezi matkou a dítětem.

Existuje přitom bezpočet přirozených metod, jak s bolestí pracovat, jak ji utlumit, jak ji vnímat pozitivně. Mnohé už najdeme i v nabídce českých porodnic: teplá voda ve vaně či sprše, masáž, možnost pohybu, aromaterapie, poslech oblíbené nerušivé hudby a mnohé další.

O svých pocitech a zkušenostech vypráví herečka Nataša Burger: “Chtěla jsem si tu bolest prožít”, říká. “Žena potřebuje hlubokou důvěru ze strany svého doprovodu, aby mohla důvěřovat sama sobě.”

V souvislosti s porodem se ale můžeme setkat i s jinou bolestí, která tak snadno neodezní.

 

Bolest duše

Během porodu je žena velmi zranitelná. Pokud se jí dostane náležité podpory, zvládne se vyrovnat i s nepříznivým průběhem porodu a získá dostatek mateřské energie, důležité pro náročný start mateřství. V opačném případě může pociťovat strach, ztrátu intimity, osamělost, nedostatek podpory. Nerespektování jejích požadavků a přání vedou často k traumatu, pocitu „ukradeného“ porodu, někdy se projeví  posttraumatická stresová porucha. V krajním případě si svůj „bolestivý“ zážitek nese matka s sebou celý život. Nezáleží přitom ani tak na faktu, zda porod proběhl přirozeně či operativně, zda byl normální či komplikovaný. Daleko významnější roli hraje dobrá komunikace, pozitivní přístup zdravotníků, podávání dostačujících informací, důvěryhodná atmosféra a tolikrát zdůrazňovaná podpora.

 

Svou cestu za normálním, přirozeným porodem popisuje Nataša Burger takto: .”S prvním porodem v nemocnici jsem nebyla spokojena, proto jsem druhé dítě porodila doma. Prožila jsem to, co má žena prožít, aniž by do toho někdo zasahoval, zároveň s bezpečným zázemím porodní asistentky. K té jsem chodila I v těhotenství na pravidelné prenatální kontroly.”

  

Světový týden respektu k porodu 2010

 

Ústředním tématem letošního Světového týdne respektu k porodu jsou Porodní bolesti a radosti.

V pražském Kině Perštýn  se koná informační festival o těhotenství, porodu a šestinedělí UMĚNÍ PORODIT. Po celý týden můžete navštívit interaktivní expozici a bezpočet doprovodných programů. Expozice ukazuje jiné pohledy a seznamuje s nejnovějšími trendy v oboru porodnictví. Najdete zde základní pomůcky a nástroje, které se během porodu používají, projdete dělohou - útulným červeným pokojíčkem, kde zní „děložní“ hudba Moniky Načevy, s porodem se seznámíte prostřednictvím fotografií a filmových ukázek. Odpočinout si můžete u knihovny s tematickou literaturou nebo u baru se zdravým občerstvením. Připravena je pro vás i ochutnávka mnoha časopisů pro rodiče, které na našem trhu vycházejí. Přímo v expozici můžete využít poradnu porodní asistentky a duly.

Součástí festivalu bude opět úspěšná expozice HOMO ECOLOGICUS, v rámci které budou prezentovány výrobky a produkty k přírodě a člověku šetrné. Tato expozice sklidila v minulých letech pochvalná ocenění především od nastávajících maminek. Fronta se tvořila i u Obchůdku, malého prodejního prostoru, kde je možné si před zakoupením dobře prohlédnout zboží, dostupné běžně jen na internetu. Prodávající jsou perfektně vyškoleny a většinou mají s tímto sortimentem osobní zkušenosti, takže mohou dobře poradit s výběrem. Ke koupi jsou zde plenky a moderní systémy látkových plen, přírodní kosmetika, oblečení z biomateriálů, hračky, kvalitní literatura, šátky na nošení dětí, pomůcky pro dámskou intimní hygienu a mnoho dalšího.

Akce je určena nejen těhotným a jejich rodinným příslušníkům, ale i zdravotníkům, pro něž jsou připraveny některé z mnoha přednášek. Dopoledne jsou vyhrazena žákům a studentům – přihlášené školy tak mohou vhodně doplnit hodiny rodinné a sexuální výchovy.

Zapojením mnoha mateřských center a dalších organizací je Světový týden respektu k porodu rozšířen po celé ČR. Za všechny spolupracující organizace zmiňme Brno, kde se bohatým programem připojilo hned několik organizací: NESEHNUTÍ, Brána k dětem, MAMI-centrum, Family Point a Centrum pro rodinu a sociální péči.

  

Zdroj: Respekt k porodu.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !