Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 31.05. 2024
Dnes má svátek Kamila
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snídaně ve školním roce

7. 09. 2009 | Výživa

Pediatři a výživoví odborníci se shodují v tom, že důležitost vyvážené a vydatné snídaně s příchodem nového školního roku u dětí zásadně stoupá. Její role spočívá především v zajištění fyzické a dušení výkonnosti a psychické pohody. Důvodů, proč by měli školáci snídat, je však daleko více.

V průběhu „nočního hladovění“ dochází prací nervového systému k vyčerpání 80 – 90 % zásob glykogenu - hlavního zdroje pro činnost mozku. Právě tento zdroj však děti potřebují pro pracovní činnosti ve škole a tím, že dojde k jejímu vynechání, jsou jeho zbytky do dvou hodin zcela spotřebovány.  Následně vznikne poplachová stresová reakce vedoucí až k pohybovému neklidu a zapojení pohybového tukového metabolismu, který se následně stává zdrojem energie. Děti jsou celkově neklidné, roztěkané a nepozorné.

Za pomoci ranní snídaně s vyšším obsahem sacharidů dochází k pozitivnímu naladění limbického systému v CNS, který podporuje koordinaci a navíc napomáhá školákům udržet pozornost a lépe zvládat stres.

Snídaně ve školním roceV případě vynechání snídaně dochází navíc také k rozvoji tzv. zásobního metabolismu. Naši předci se sice dokázali s nedostatkem jídla velmi dobře vyrovnat, přesto však nám v těle zanechali tento dáreček. V případě častého vynechání jídla si totiž organismus vždy část energie uloží, tím však průběžně dochází k postupnému vybudování nežádoucích zásob pro případ, že by organismus opět trpěl nedostatekem jídla. Jinak tedy řečeno, je to důvod, proč děti tloustnou a stávají se obézními.

Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc. zabývající se vztahem mezi výživou a psychologií dítěte k vynechávání snídaně dodává: „Při vynechávání snídaně dítě brzy podléhá únavě a klesá jeho pozornost. Může se také vyskytnout podrážděnost, emoční labilita či agresivita." Navíc je přechod z prázdnin do školy doprovázen i dalšími změnami.

Jakou snídani pro školáčka zvolit?


Pro ranní probuzení a nastartování těla je vhodné dodat tělu dostatek lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s mléčným produktem, které školákovi dodají dostatek energie pro jeho školní práci vyžadující soustředění a pozornost. U sacharidů je současně zajištěna i lehká a rychlá stravitelnost a trávicí trakt tak není ihned po ránu přetěžován tuky či bílkovinami, které vyžadují náročné a dlouhé trávení.

Snídaně ve školním roce„Snídaňové celozrnné cereálie se v současnosti stávají nejvhodnější volbou „pracovní“ snídaně pro děti. Jednak pro svou výživovou a energetickou hodnotou, tak i svým pozitivně stimulujícím efektem na senzorická centra, který pomáhá překonat fyziologické ranní nechutenství – a i proto je u nich zaznamenána plošná dětská akceptovatelnost,“ říká MUDr. Zlatko Marinov. Navíc obsažená vláknina v kombinaci s porcí mléka zasytí organismus na dlouhou dobu a zmírní pocit hladu v dopoledních hodinách.

Rodiče nejsou často důslední, nevěnují rannímu jídlu pozornost a zásadně podceňují jeho význam, protože jej považují za časový luxus. I proto jsou celozrnné snídaňové cereálie vhodnou alternativou, které zvládne sám připravit i předškolák.

Sestavte dítěti jídelníček


Strava dítěte během roku by měla být dostatečně pestrá a z pohledu zastoupení jednotlivých živin i vyvážená. Při jejich zařazování je však nutné dbát na to, aby dítěti v určité části dne přinesli nejen dostatek energie i pro jeho aktuální potřeby, ale navíc i pro jeho růst a vývoj. Nedílnou součástí každého jídelníčku je také pitný režim. Naše tělo je až ze 70 % tvořeno vodou, a proto bychom na tento důležitý prvek neměli zapomínat ani u dětí. Dítě by mělo přijmout minimálně 1, 5 l tekutiny denně a to především v dopoledních hodinách. Vyvarovat bychom se měli nasycených tekutin a džusů, které jsou energeticky velmi náročné a dětskému tělu z výživového pohledu nic nepřinášejí. Přednost naopak dát studeným ovocným čajům, ředěným ovocným šťávám a neperlivé vodě.

Zdroj: Cerealie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak u nás také jedině cereálie s mlékem. Nebo něco pečeného s kakaem...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
I u nás bodují cereálie...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Syn tedy snídá ale já po ránu prostě jíst nemůžu, dělá se mi při až špatně při pomyšlení na jídlo
Obrázek uživatelky
profil
vedou cereálie s mlékem ,občas jogurtový nápoj a nebo další variantou je nějaká buchta,chleba rohlíky s pomazánkami apod. mažu dětem na svačinu do školy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles