8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně krmit psa?

19. 01. 2017 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Určitě se snažíte dopřávat svému pejskovi to nejlepší, ale jste si jisti, že ho krmíte správně? Každý pes totiž potřebuje trochu jinou skladbu a jiné dávkování krmiva. Při výběru musíte zohlednit jeho velikost, věk, kondici a také zátěž, kterou vykonává.

O správné výživě psů toho bylo již řečeno mnoho a je velmi snadné se ve všech poučkách zamotat či dočista ztratit. Pro snazší orientaci postačí, když se budete řídit jednoduchým pravidlem: čím menší pes, tím menší porce.

Malý nebo velký – každý potřebuje své


Dá rozum, že pokud doma chováte malého pejska, řekněme čivavu nebo jorkšíra, budete ho krmit úplně jinak, než německého ovčáka, dogu či labradora. Lišit se tedy nebude jen krmná dávka, ale i jejich počet za den a tak trochu i složení. Pokud tedy máte doma malého pejska a na zahradě vám ještě k tomu pobíhá velký hafan, nekrmte je společně.

Aktivní zvířeCo je však pro všechny psy společné, je správně vyvážený podíl živin. Je tedy vhodné obohatit jejich stravu o vitaminy, minerály a kloubní výživu, která funguje jako účinná prevence pohybových problémů.

Zatímco malého pejska můžete krmit jednou denně, u velkých a obřích psů rozdělte dávku raději na dvě až tři. Velké množství potravy najednou by u nich mohlo zapříčinit přetočení žaludku.
Správné množství jídla pro vašeho pejska můžete vyčíst na obalu krmení. Pro malá plemena jsou díky své konzistenci vhodné například paštiky. Pejskům se snadno koušou i polykají. I když se to nezdá, malí psi mají mnohem rychlejší metabolismus než velcí, je proto nutné, aby jejich strava byla mnohem vydatnější.

Kolik jídla je dost?


Kromě velikosti a věku záleží i na aktivitě, kterou psi vykonávají. Pes v tréninku potřebuje jinou stravu a také jiné množství než pes, který jenom pobíhá po zahradě. Na obalu granulí či konzerv vždy naleznete tabulku s doporučenou denní dávkou krmení podle věku a váhy psa, berte ji však spíše jako základní doporučení. Přesnou dávku krmení můžete určit pomocí výpočtu podle poměrně složitého vzorce, ale nejjistější je psa dlouhodobě pozorovat a množství i složení krmení upravovat podle toho jestli tloustne nebo hubne.

Výrobci psího krmení páníčkům trochu pomohli alespoň s tím složením. Na trhu je dostání speciální krmení pro štěňata, psí seniory, sportovce i kastrované jedince. Krmení se liší svým složením a díky tomu dodává psovi potřebné živiny ve správném množství. O správné dávkování se však už musíte opravdu postarat sami.

Aktivní zvíře


Nezapomeňte do krmné dávky započítat i pamlsky, které psovi dáváte při výcviku. Jinak ho vystavujete riziku tloustnutí. Pamlsky by neměly tvořit více jak 15 % denní krmné dávky.
Nezáleží na tom, jestli máte doma psího sportovce, pracovního psa či „gaučáka“ na mazlení, v každém případě ho musíte krmit kvalitním jídlem a dávat pozor na vyvážený poměr živin. Pokud máte doma psího veterána nebo má váš čtyřnohý kamarád nějaké to kilo navíc, začněte mu podávat kloubní výživu, která pomáhá ochránit klouby před poškozením. Kloubní výživu také doporučuje dávat štěňatům rychlerostoucích plemen, či plemen, která mají predispozice ke kloubním problémům. Pomůže správnému růstu chrupavek a kloubů.

Co dělat, aby pejsek netloustl?


Sklony k nadváze mají v podstatě všichni pejskové, které chováme doma a kteří nemají dostatek pohybu. Nejvíce jsou jí ohrožena malá plemena, u kterých je znát každé kilo navíc. Z větších psů mají s váhou problémy především labradoři. Labradory totiž příroda vybavila genem, který z nich dělá skvělé vodící psy a rodinné společníky, ale zároveň zapříčiňuje sklony k obezitě.

Správnou hmotnost vašeho pejska vám pomůže určit veterinář. Na vás pak zůstane dodržování zásad výživy, aby si váš pes váhu udržel. Překrmování totiž povede k obezitě, která způsobuje velké zdravotní problémy – nejvíce při nadváze trpí klouby. Pokud si všimnete, že váš pes přibírá, je vhodné se o dietě pobavit s veterinářem. Pokud se pustíte do úpravy jídelníčku sami, můžete pejska ohrozit – tentokrát podvýživou. Ta může mít za následek vážné problémy s vnitřními orgány.
Délka a kvalita života vašeho čtyřnohého kamaráda je jen ve vašich rukou. Dbejte proto na to, aby již od malička dostával to nejlepší. Jedině tak mu zajistíte dlouhý a spokojený život bez zdravotních komplikací.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mě by zajímalo kolik času zde strávila osůbka co je na 1.místě??? To muselo být snad 24 hod denně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak končím, právě jsem uskutečnila 50tý výlet.
Obrázek uživatelky
profil
přeji všem,ať mají. co chtějí a co si zaslouží !!!
Obrázek uživatelky
profil
holcice kolik casu jsi tu stravila?
Obrázek uživatelky
profil
96. místo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles