8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alexa – Cvičitelka koní: Nečekaná výzva

22. 09. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Alexa – Cvičitelka koní: Nečekaná výzva
Autorka: Gaby Hauptman
Překladatelka: Dagmar Steidlová
Nakladatelství: Fragment
Vázaná vazba
Formát: 145x210 mm
Počet stran: 160 str.
Rok vydání: 2012
Cena: 169 Kč

Alexa se konečně dočkala. Ve stáji slavného skokového jezdce Haralda Struckata pilně trénovala a nyní může s hřebcem Chicolem nastoupit do své první závodní sezony. Nic ale není tak skvělé, jak se zdálo, a Alexa poznává odvrácenou tvář slávy a úspěchu.


Alexa – Cvičitelka koní: Nečekaná výzvaZ její kamarádky se stává rivalka, bulvární tisk šíří nechutné fámy a Alexa i její vraník zažívají perné chvíle. Za odpočinkem se vydají na statek strýčka Kurta. Zde Alexa potká svou velkou lásku... Jak ovlivní setkání její další život profesionální jezdkyně? Zvládne se vrátit do závodního světa, kde vládnou drsná pravidla? 

Ukázka z knihy Alexa – Cvičitelka koní:
Nečekaná výzva:


Kurtův pohled už se jí nezavrtával do zad tak bolestně. Alexa dokončovala
cvalem v lehkém sedu kruh a pak Chicola vedla směrem ke startu. „Tak, už se to blíží, miláčku,“ zašeptala mu ještě, než zostřila tempo a namířila na první skok. Chicolo vyletěl s horlivostí mladého nezkušeného koně příliš vysoko. Parkúr úrovně „L“ klade na mladé koně velmi vysoké nároky. Dlouhé nájezdy s velmi variabilními vzdálenostmi mezi jednotlivými skoky, rafi novaně postavené překážky.

Harald před každým skokem nasál hlasitě vzduch mezi zuby, při skoku ho zadržel a pak prudce vyfoukl. Kurt skoky prožíval po svém – „pracoval“ s pravou nohou. Před skokem ji zvedl, pak ustrnul v pohybu a po doskoku Chicola ji zase postavil zpátky na zem. „Výborně, moje malá,“ mumlal si při tom. Alexa si najela na překážku 4A. Byla to kombinace červenobíle pruhovaného plotu a oxeru. Už předtím, když si parkúr procházela s Haraldem, jí připadala vzdálenost mezi A a B dost krátká.

„Na Chicola je to strašně blízko u sebe,“ stěžovala si Haraldovi. Ten ovšem odstup velkými kroky změřil, aby jí dokázal, že se sem cvalový skok snadno vejde. „Musíš zkrátka Chicola předtím správně zvednout, aby nenajížděl
moc rychle. Kdyby se ti to nepodařilo, mohlo by to být dost natěsno –
ale ty to zvládneš. Musíš na to zkrátka včas myslet.“
Alexa se snažila, ale Chicola se zmocnila závodní horečka. Harald zadržel dech už pár cvalových skoků před překážkou.

„Moc rychle,“ šeptal, „příliš rychle!“ Kurt by se nejraději díval jinam,
ale pohledem neuhnul. Alexa bleskově rozpoznala nebezpečí a doufala, že Chicolo druhý skok včas zaregistruje. Na zásadní změnu bylo pozdě. Chicolo si situaci uvědomil v letu. Další překážky si všiml, až když se objevila proti němu a prudce se blížila. Příliš daleko na to, aby ji rovnou přeskočil, příliš blízko na to, aby stihl najít správný odskok...

„To nezvládnou,“ zamumlal Harald a i Kurt zadržel dech. Chicolo však přistál pružně na zemi jako napjatý luk, aby se okamžitě zase zvedl a obrovskou silou svých svalů se přenesl přes oxer. Byl to neuvěřitelný výkon, jaký tu vraník předvedl, doslova senzační skok. Hloučky diváků projel udivený šepot, pár se jich spontánně roztleskalo, okamžitě ale zase všichni ztichli, aby nerušili zbytek jízdy. Náhle je začala zajímat i drobná jezdkyně, nejen svalnatý a lesklý vraník.

Je rychlá. Velmi rychlá. Příliš rychlá na skokovou zkoušku! Kurt šťouchl Haralda loktem do břicha. „Já se snad zblázním. Viděl jsi to?“ „To tedy ano! Chicolo zdědil po své matce horkou krev! Ten kůň bude hotová senzace!“
Alexa sama nechápala, co se s ní vlastně dělo. Chvíli se bála, že srazí břevno, budou lítat třísky a praskat tyče, ale v následujícím okamžiku už se vznášeli nad oxerem. Neměla čas nad tím zázrakem dumat. Měla před sebou ještě šest dalších skoků, mezi nimi i tento kolmý skok, tak nepříjemně umístěný na střední čáře, který se dal jen těžko odhadnout.

Chicolo bral překážky jednu po druhé, jak přicházely. Lehkou rukou naváděla Alexa hřebce a Chicolo doslova létal. Byl čím dál rychlejší – ovšem ne ledabylý. Pružnými, prostornými cvalovými skoky se řítil obrovskou rychlostí kolbištěm, bral kolmé i široké překážky honebním cvalem a zcela převzal iniciativu. Alexa si toho byla vědoma, omezila se na to, aby ho nerušila ani rukou, ani sedem, nadlehčovala se, jak nejvíc mohla a zároveň se děsila toho nevyzpytatelného kolmého skoku. Ten přicházel na řadu jako další.

Ještě nad oxerem, který se nacházel na bodu obratu, provedla opatrně obrat ke střední linii. Chicolova reakce ji málem vyhodila ze sedla.

Tuto knihu Alexa – Cvičitelka koní: Nečekaná výzva koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !