8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dáma v modrém hedvábí

18. 08. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Dáma v modrém hedvábí
Autorka: Hana Whitton
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2009
Počet stran: 256 str.
Cena: 249,- Kč

Strhující umělecký i životní příběh Williama Morrise, jeho manželky Jane a přítele Danta Gabriela Rossettiho, básníka a malíře, autorka poznala při návštěvě půvabného sídla Kelmscott, ležícího nedaleko Oxfordu na břehu Temže. Tam žili a tvořili jeho protagonisté, tam také vrcholilo jejich milostné i umělecké drama.

Morris a Rossetti, hlavní představitelé předního uměleckého hnutí viktoriánské Anglie, nazývaného Prerafaelitské bratrstvo, bývali blízkými přáteli. Rossetti oslňoval ohňostrojem barvitých tvůrčích nápadů, myšlenek i přístupů, Morris zase pracovitostí, pílí a vytrvalostí. Dobře se doplňovali – až do okamžiku, kdy do jejich životů vstoupila krásná Jane Burdenová, dcera podkoního a služky, kteří živořili na oxfordském předměstí.

Dáma v modrém hedvábíJane si záhy uvědomila, že jediným východiskem z bídy je pro ni výhodný sňatek. Rossetti ovšem mohl Jane nabídnout pouze přechodný flirt a na nějakou dobu práci modelky. Sám byl totiž už mnoho let zasnoubený s Lizzií Siddalovou. Jane však nehodlala být jednou z řady hezkých tvářiček, které prošly ateliérem prerafaelitů v oxfordské George Street a pak se opět ztratily v anonymním davu. Vášnivě se do ní zamiloval nakonec i Rossettiho přítel Morris a rychle se zasnoubili. Proto se Jane rozhodla využít příležitosti a vzít osud do svých rukou. Provdala se za Morrise, i když věděla, že to je spíš rozumová volba. Srdci poručit nedokázala.

A Morrisovi jako by každý nový úspěch v umění, k němuž patřilo i založení rychle se rozrůstající firmy. Firmy, vyrábějící umělecké předměty pro každodenní potřebu, přinášel současně i zklamání ve vztahu s Jane. Manželka a matka jeho dvou dětí se mu začala postupně vzdalovat – stále okouzlená Rossettim a přitahována jeho charizmatickou osobností.

Tehdy se William Morris rozhodl žít na malebném Kelmscottu, sídle, kde vznikl proslulý portrét Jane Burdenové-Morrisové Dáma v modrém hedvábí, i když dobře věděl, že milostný trojúhelník a rodinné i umělecké starosti si do tohoto „pozemského ráje“ odváží s sebou…

Hana Whitton (nar. r. 1950 v Praze) vystudovala na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze obor čeština - angličtina. Poté působila léta v řadě českých nakladatelství. Věnuje se však rovněž překládání a psaní (Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka, Jak se po anglicku vytratit v Anglii, Jak se dostat z Anglie do Zywce a zase zpátky, Zimní královna, Anna Česká) a spolupracuje s Českým rozhlasem. V tomto historickém románu se zaměřila na dramatický příběh předních představitelů Prerafaelitského bratrstva, významného uměleckého hnutí viktoriánské Anglie.

Tuto knihu  Dáma v modrém hedvábí koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladateství Knižní klub.


Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poutavé a krásný děj!!
Obrázek uživatelky
profil
To může být hezké čtení.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrá kniha, zvlášť pro milovnice výtvarného umění
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles