Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výjimečná fantasy série Meč pravdy Terryho Goodkinda

26. 01. 2010 | Knižní tipy

První díl série jsem dostala do ruky před několika lety. 

Příběh Richarda Cyphera, průvodce po lesích, jeho dědečka Zedda a krásné zpovědnice Kahlan byl zvláštní, originální, napínavý a … brutální. Richard, pocházející ze Západozemí, oblasti, kde se během jeho života nevyskytovala žádná magie, je náhle konfrontován s magickými bytostmi, světem plným kouzel, s krutým čarodějem toužícím po moci a s bytostmi podsvětí, které ho lákají do náruče smrti. Richard se vydává za hranice svého malého světa, aby se stal hledačem pravdy, ochráncem života a, jak praví proroctví, jediným člověkem, který má schopnosti porazit zlo, které představuje čaroděj a vládce D´Hary Darken Rahl. Kahlan, která se stává Richardovou průvodkyní, je zpovědnicí, magickou bytostí, která má moc zničit svobodnou vůli pouhým dotekem a být tak posledním ověřením pravdivosti slov své oběti, je člověkem s nejvyšším postavením v Novém světě a zároveň velmi  krásnou, inteligentní a osamělou ženou. Richard a Kahlan by byli stvořeni jeden pro druhého, nebýt ovšem toho, že jim Kahlanina moc nedovoluje být spolu. A tak se rozehrává příběh nenaplněné lásky a boje za svobodu a život. Boj je naplněn brutálním násilím a myšlenkami na to, co je nutné udělat a za jakou cenu.

Matně si vybavuji, že když jsem dočetla i druhý (u nás čtvrtý) díl série, měla jsem pocit, že další kolo utrpení hlavních hrdinů bych už prostě neunesla a proto jsem se do dalšího dílu hned nepustila. Knihy byly ovšem tak zvláštní, že pro mě neupadly v zapomnění, tak jako spousta a spousta jiných, které jsem přečetla. Proto, když jsem jednoho dne náhodou narazila na seriál na motivy této série Hledač pravdy, nemohla jsem jinak a začala ho sledovat.  A tak jsem byla vtažena zpět do světa Richarda, Kahlan a Zedda a pustila se do čtení dalších dílů.

Celá série je opravdu neuvěřitelná. Ano, svět je propracovaný podobně jako ve spoustě jiných fantasy sérií. V několika dílech se, stejně jako se to stává u mnoha jiných autorů, opakuje stejný dějový koncept. A také, stejně jako je to nedílnou součástí jiných fantasy, i zde se brzy hnacím konceptem stává víra a náboženství. Ale způsob, jakým se zde události dějí, zamotávají a řeší, je zcela jedinečný a originální. I když budete u každého dílu očekávat „dobrý“ prozatímní konec, nikdy nebudete tušit, jak se k němu dopracujete.  Mnozí si možná řeknou, proč číst knihu plnou násilí. Na obranu Meče pravdy musím říct, že zde není násilí jen „módním doplňkem“. Je zde právoplatnou a podstatnou součástí děje. Pokud by zlo nebylo opravdu zlé, nebyl by důvod proti němu tak tvrdě bojovat. Nebyl by důvod přemýšlet nad tím, jestli jsem špatný, když se nebráním a nechávám zlo, aby ničilo můj život, nebo jsem špatný, když použiji násilí proti násilí.

Než jsem se do knih začetla, dělalo mi trošku potíže přivyknout na příliš šroubovaný a vyumělkovaný jazyk. Nevím, jestli to bylo vinou překladu nebo záměrem autora. Upřímně řečeno ani nevím, jestli jsem na to postupem času přivykla nebo to z knih v dalších dílech vymizelo. Protože jsem od třetího dílu četla sérii více méně v jednom kuse, občas se mi stávalo, že jsem měla chuť některé pasáže přeskakovat, protože se mi zdálo, že postavy řeší to samé již poněkolikáté. Pokud budete mít mezi jednotlivými díly nějaký ten rok odstup, asi vás stejný problém trápit nebude.  A poslední věc, která mi vadila – jak se série blížila ke konci, zdálo se, že ubývá děje a přibývá filosofování až na kraj únosnosti. Některé závěrečné proslovy bych klidně zkrátila na třetinu :D .

Původních jedenáct dílů této série bylo v českém překladu rozděleno do dvaadvaceti knih. Po rozprodání prvních dvou dílů (čtyř knih,) První čarodějovo pravidlo a Kámen slz, byly první dva díly vydány znovu, tentokrát nerozděleny. Celou sérii navíc do češtiny převádělo více překladatelů, takže není výjimkou, že občas nevíte, o čem je řeč - kvůli rozdílným překladům.

Meč pravdy každopádně zařazuji hodně vysoko na pomyslný žebříček mých nejoblíbenějších fantasy sérií, někam k Dceři Impéria, Písni ledu a ohně, Eleniu, Zaklínači, Amberu…

Anotace:

1. První čarodějovo pravidlo

První čarodějovo pravidlo je román vynikajícího spisovatele fantasy. Příběh Richarda Cyphera předurčeného bojovat s protivníkem nejsilnějším - tím je Darken Rahl, zlověstný mág, který si přeje zničit všechno, co Richard považuje za dobré a krásné, a odsoudit jej spolu s ostatními obyvateli Západozemí k životu v pekle zotročení a ponížení. Richardův život se změní, když zachrání Kahlan, krásnou ženu, která zoufale prchá před Rahlovými úkladnými vrahy, když se pokouší najít Zedda, posledního velkého čaroděje. Pouze Zedd může vysvětit hledače pravdy, člověka s čistým srdcem a silnou vůlí, který bude muset vládnout strašlivou mocí legendárního Meče pravdy. Pouze hledač může zabránit Rahlovi získat tři schránky Ordenu, které propůjčí moc nad vším živým tomu, kdo je má. Jak se Rahlův plán blíží svému osudovém vyvrcholení, Zedd vyzve Richarda, aby se stal hledačem. Richard se zpočátku zdráhá pozvednout meč a postavit se nebezpečím, která na něj číhají, přijme však tento úkol, když si uvědomí, že jeho svět zvadne pod bičem Rahlovy Temné nadvlády…

2. Kámen slz


Richardovi Cypherovi, který porazil zlého mága Darkena Rahla, není dopřáno odpočinku. Ovládá magii, ale pouze sestry světla jej dokážou naučit poznat vlastní talent, aby mohl bojovat proti temným silám. Putuje za sestrami do starobylého Paláce proroků ve vzdálené zemi Starého světa, aby rozvinul svoji sílu a odhalil temné tajemství vlastního původu.
Kahlan, poslední matka zpovědnice, vede vojska Středozemí do bitvy na život a na smrt proti Rahlově armádě démonů. Mágova msta vyprovokovala krvavou válku. Kahlan nedokáže zastavit vraždění. Poslední naději skýtá Aydindril, sídlo čarodějů. Právě do něho musí dorazit Zedd, který je posledním ze skutečných mágů, aby vyvolal mocné síly k záchraně všech zemí.

3. Krvavá církev


Pokračování Meče pravdy vévodí v názvu zcela příznačně krev. Je to zatím nejnapínavější část této série. Děj románu je mimořádně briskní a Terry Goodkind nadále sleduje své hrdiny Kahlan, Richarda Cyphera a čaroděje Zedda. Krvavá církev potěší každého čtenáře, který zná ságu od samého počátku. Richard se spojí s milovanou bojovnicí Kahlan a svým dědečkem, čarodějem Zeddem. Jejich svět je opět ohrožen starověkým, nevyslovitelným zlem. Démonické síly, které útočí na Nový svět,  jsou natolik hrozivé, že jim bylo nutné čelit uzavřením Starého světa, ze kterého hrdinové pocházeli. Nyní byla opona protržena a nový svět je v nesmírném nebezpečí. Richard, Kahlan i Zedd riskují všechno v boji, který hrozí zničit jejich svět a urychlit konečnou apokalypsu. Za každou cenu jsou připraveni chránit Nový svět před strašným armagedonem válek, monster a zrady…

4. Chrám větrů


Richard Rahl s Mečem pravdy v ruce bojoval se samotnou smrtí. Přichází bránit lid D'Hary. Ale tentokrát mocí posedlý císař Jagang staví proti Richardovi rychlého a neúprosného nepřítele - mystickou smrtelnou nákazu, která jakoby vražedným seknutím kosy zabíjí tisíce nevinných obětí po celé zemi. V boji proti Jagangovi Richard se svou milovanou Kahlan Amnellovou musí riskovat všechno, aby odhalili zdroj strašlivé nákazy - kouzlo zapečetěné po tři tisíciletí v Chrámu větrů. Ale když proroctví vrhne stín zrady na jejich poslání a hrozí, že je zničí, musí Richard přijmout Pravdu a najít způsob, jak zaplatit cenu, kterou větry požadují, jinak on i jeho svět navždy zmizí.
5. Duch ohně - Duch ohně je návratem do světa Prvního čarodějova pravidla. Je to svět Richarda Cyphera, válečného čaroděje, kterého nikdy ani ve snu nenapadlo, že se jednou chytí do sítě kouzel, války a nebezpečí tak velkého, že osud celého světa bude záviset na jeho činech a rozhodnutích.
 

6. Víra poražených


Nový román populární série Meč pravdy začíná snahou Richarda Cyphera uzdravit Kahlan a s její pomoci získat zpět mocnou sílu Matky zpovědnice, ztracenou po tragických událostech v Tajemství magie. Přestože se rozhodnul stáhnout do ustraní a nezasahovat do války s Císařským řádem, je unesen Sestrou světla Nicci, milenkou císaře Jaganga. Nicci k sobě připoutá Richarda pomocí kouzla pojícího ji s Kahlan, která zemře, pokud se s nebezpečnou ženou něco stane, nebo pokud se jí lord Rahl bezmezně nepodřídí. Zatímco Kahlan prahne po pomstě a obklopuje se mohutnou armádou, Richard je donucen žít s Nicci ve středu Císařského řádu v podivně pokřivené společnosti velice se podobající komunismu… Svým strhujícím a nezaměnitelným stylem vyprávění Terry Goodkind opět dokázal, že se neochvějně zařadil mezi nejlepší autory žánru fantasy.

7. Pilíře světa


Richard Rahl a jeho žena Kahlan jsou po dlouhém odloučení znovu spolu, avšak s nastupující zimou, kdy jejich vlast okupuje strašlivá, vše ničící armáda, musí riskovat cestu hluboko do neznámé pustiny. Jejich pátrání se promění v čirou hrůzu, když zjistí, že se stali bezmocnou kořistí neúnavného lovce. Jennsen, zneužitá lidmi dychtícími po moci, je zatažena do středu zuřivého zápasu o dobytí země a o pomstu. A co je ještě horší, zjišťuje, že její vůli se snaží ovládnout temné síly, odpudivější než její nejbujnější představy. Teprve tehdy si uvědomí, že ty mučivé hlasy jsou skutečné. Richard a Kahlan, ohromení porážkou a stále osamělejší, zoufale bojují o své životy. Pokud však mají přežít, musí zastavit vytrvalou, tajemnou hrozbu, pocházející z nejtemnějších hlubin lidské duše. Aby to dokázal, musí Richard přijmout výzvu a čelit démonům plížícím se mezi pilíři světa.
8. Nahé císařství - Bandakar. Právě sem byli před dávnými časy vykázáni lidé, kteří se narodili imunní vůči magii. Nyní se kouzelné řetězy, uzavírající tuto zemi blízko Pilířů světa, přetrhly. Vojska Císařského řádu v čele s císařem Jagangem nadále postupují ve snaze uchvátit celý svět. Vládce stvořil Slidea, nekontrolovatelnou bytost, která dokáže ovládat duši každého člověka, aby zajal Richarda Rahla a Kahlan. Zároveň využívá válečníky, na které kouzla nepůsobí, aby dobyli legendární Pevnost čarodějů, skrývající ve svých útrobách znalosti a dovednosti dávných mágů. Mezitím je Richard otráven. Protijed se nachází právě v zemi vyhnanců. Život ho pozvolna, ale nezadržitelně opouští. Jeho poslední nadějí se stává nenávist, zuřivost meče pravdy a tajemství osmého čarodějova pravidla - Talga Vassternich - vyjeveného varující sochou z říše mrtvých… Vstupte znovu do jedinečného světa Terryho Goodkinda - do světa ryzího dobrodružství, brilantního vyprávěčství a hrdinů, na které nikdy nezapomenete.

9. Čarodějnický oheň


Richard, lord Rahl a vládce D'Hary, hledač a nositel Meče pravdy, je smrtelně raněn. Poté, co jej kouzelnice Nicci přivede nazpět ze světa mrtvých, zjišťuje, že jeho žena, matka zpovědnice Kahlan, zmizela - zdá se, že v tajemných pavučinách osudů o ní není jediná zmínka - a nikdo nevěří, že někdy existovala. Navíc se změnily knihy proroctví. Stránky odkazující na Richarda jsou prázdné. Mezitím armády císaře Jaganga, vůdce krutého Císařského řádu, ohrožují D'Haru. Zmatený a zaneprázdněný událostmi kolem Kahlan odmítá Richard vést vojenské jednotky proti Jagangovu vojsku. Přesvědčuje lidi, že se musí postavit sami za sebe, a spolu s Mord-Sithou Carou se vydává zjistit pravdu od nebezpečné čarodějnice Šoty. Pravdu však tuší nejvyšší čaroděj Zedd, a proto vstupuje do tajemného labyrintu v útrobách Pevnosti čarodějů, odkud dokáží najít cestu pouze dva lidé…

10. Fantom 


Toho dne, kdy se probudila a nepamatovala si nic ze svého dosavadního života, stala se Matka zpovědnice nejnebezpečnější bytostí ve světě živých. Pro všechny ostatní to byl okamžik, kdy začal svět zanikat. Zatímco legendami opředený lord Rahl zoufale hledá Kahlan, kterou si pamatuje jen on sám, uvědomuje si, že pokud se žena brzy nedozví, kdo vlastně doopravdy je, stane se nevědomky nástrojem, který způsobí zkázu světa. I Kahlan začíná tušit, že dokud se jí nepodaří zjistit svou skutečnou totožnost, bude její tělo i duši ovládat ztělesněné zlo. Pokud má přežít v ponurém světě podvodu a zrady, kde je život bezcenný a velice pomíjivý, musí Kahlan odkrýt, proč je ústřední postavou ve válkou zmítaném světě všude kolem. Pravdou, již odhalí, jsou však tajemství temnější, než jaké si kdy dovedla představit.

11. Zpovědnice


Není v moci lidí, kteří dosud zůstali neporobeni a na něž se pomalu snáší temnota, zastavit nástup nového, krutého světa. Richarda trápí vědomí, že tomu nedokáže zabránit. Navíc se musí vyrovnat se skutečností, že se nesmí svěřit jediné osobě, kterou miluje, protože by ji navždy ztratil. Prožijte další dobrodružství s Richardem a Kahlan v novém románu jednoho z nejpozoruhod­nějších a nezapomenutelných příběhů, jaké kdy byly napsány. Začal jedním pravidlem a skončí pravidlem všech pravidel, od počátku dějin ještě nenapsaným ani nevyřčeným. Až opět vyjde slunce, bude svět navždy změněn.

KatyRZ - čtenářka
ChytráŽena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !