8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelný příběh Princezna a žabák již brzo v kinech!

20. 12. 2009 | Kultura

Všichni známe pohádku, ve které spanilá princezna políbí nevzhledného žabáka, ten se promění v krásného prince, s princeznou se ožení a pak spolu žijí šťastně až do smrti. Ve filmu Princezna a žabák k polibku mezi princeznou a žabákem dojde také, ale výsledek je dosti odlišný, a to je pouze první z celé řády překvapení, kterými tato třaskavá směs rozverného humoru, napětí, hudby a citu oplývá.


Láska si ale nakonec vždycky cestu najde – ať už mezi princem a princeznou... nebo mezi žabákem a žábou... či mezi svatojáknem a jeho milou. Film Princezna a žabák je návratem studia Disney ke klasické, ručně kreslené animaci. Objevuje se v něm nejnovější z dlouhého zástupu princezen, které studio Disney stvořilo, a jde o jeho první pohádku, která se odehrává v Americe, v tajuplných mokřadech Louisiany.

ukazkyDůležitou složkou kouzla celého projektu byl návrat k ručně kreslené animaci, která byla jednu dobu takřka považována za mrtvou. Neustále jsme si uvědomovali, že máme možnost navázat na tradici Disneyho animovaných pohádek, a současně se vydat po nových a zajímavých cestách, místo abychom slepě imitovali nebo reprodukovali to, co už bylo v minulosti natočeno.

Princezna a žabák je 49. celovečerním filmem společnosti Disney, který pokračuje v takřka pětasedmdesátileté tradici, započaté uvedením Sněhurky a sedmi trpaslíků a dotvářené snímky jako je Popelka, Peter Pan, 101 dalmatinů, Kráska a zvíře (jediný animovaný film, který kdy byl nominován v kategorii Nejlepší film na Oscara) či Lví král.

Producent Peter Del Vecho se s potěšením zúčastnil projektu, během kterého došlo k oživení fascinujícího uměleckého stylu. "Na tom, když sledujete, jak animátor přikládá tužku k papíru, je něco ohromně uspokojivého," soudí. "A když pak sledujete v kině hotový film, jednotlivé tahy tužkou vůbec nevnímáte a postavy před vámi skutečně ožívají. Svým způsobem si je odnášíte s sebou domů - každá z nich je zcela specifická a žije vlastním životem."

Když v roce 2006 převzali vedení Walt Disney Animation Studios John Lasseter a Ed Catmull, chápali, že klasická animace rozhodně neztratila nic na svém smyslu coby forma umění či zábavy. A ačkoliv se Lasseter proslavil jako průkopník počítačové animace, rozhodně se neomezoval pouze na ni. Svou kariéru začal jako klasický animátor a filmy, které plánoval, zkrátka používaly takovou animační techniku, která pro ně byla nejvhodnější.

"Vracíme se k důvěrně známému, klasickému stylu animovaných filmů společnosti Disney," soudí Peter Del Vecho. "Jde o návrat k muzikálu. Jde také o návrat ke vřelosti a velkoleposti ručně kreslené animace a ručně kreslených pozadí. To vše dohromady podporuje pocit, že se po dlouhé době vracíme domů."

Hlavní hrdinka filmu, Tiana, rozhodně není klasickou pohádkovou princeznou. Nesní o dalekých královstvích či vzdušných zámcích, ale o osobním úspěchu a prosperující restauraci. Je to atraktivní, nezávislá černošská dívka, která tvrdě pracuje a má pevnou vůli, ale přesto je vůči svým přátelům loajální a milá. Váží si svých rodičů a věří, že i když je život často boj, každý může dosáhnout toho, po čem touží.

Na své pouti za úspěchem ale není schopna dostatečně ocenit, co se kolem ní děje, a není schopna se na chvíli zastavit a užívat si života. Nemá čas na lásku a rozhodně nehodlá ztrácet čas zamilovanými pohledy na muže - natož líbat nějaké žabáky. Prince Naveen přijel do New Orleans ze vzdáleného království Maldonie. Ačkoliv je rozmazlený a nezodpovědný, je svým způsobem velice okouzlující a má zálibu v jazzu.

princezna-a-zabak"Disney má v případě princů dlouhou tradici, ale ti nikdy nejsou schopni obstát sami za sebe," soudí Randy Haycock, Naveenův hlavní animátor. "Plní svůj úkol. Jsou někým, do koho se princezny zamilují. Nikdy jsme neměli ve filmu prince, který hlavní hrdinku nějak významně ovlivnil, vždycky to byla láska na první pohled. Teď tu pro změnu máme dívku, která se seznámí s mladíkem a pokračují v komediálním stylu, kdy se jeden druhému příliš nezamlouvají."

V každé správné pohádce se samozřejmě objevuje také padouch, a tím je ve filmu Princezna a žabák dr. Facilier. Je to zákeřný a hrozivý muž, který princovi Naveenovi a Tianě připraví nejednu horkou chvilku. Je zdatným kouzelníkem a využívá svého spojení s "těmi na druhé straně", aby docílil s pomocí tajemných, hrozivých a nebezpečných kouzel svého.

Při tvorbě filmu Princezna a žabák spojili znovu své síly režiséři Ron Clements a John Musker, tvůrci filmů jako The Great Mouse Detective, Malá mořská víla, Aladin, Herkules a Planeta pokladů. Když začali uvažovat o tom, koho požádat o spolupráci, přemítali, zda by s nimi měli zájem opět spolupracovat animátoři, kteří si v současné době už vybudovali úspěšné kariéry v oblasti digitální animace. Ale obavy byly zbytečné. Ačkoliv je bavilo využívat další formy animace a byli v jejich užívání úspěšní, přesto se rádi vrátili k osobitým výrazovým prostředkům, které jim nabízí ručně kreslená animace.


O TVŮRCÍCH

JOHN LASSETER (vedoucí výroby) je tvůrčím šéfem Walt Disney a Pixar Animation Studios a hlavním tvůrčím poradcem Walt Disney Imagineering. Získal dva Oscary za režii a dohlíží na všechny animované filmy a související projekty, které vycházejí z dílen Pixaru a Disneyho. Lasseter režíroval převratné a úspěšné filmy Příběh hraček, Život brouka, Příběh hraček 2 a Auta. Krom toho byl vedoucím výroby u filmů Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo, Úžasňákovi a Vzhůru do oblak.

V roce 2004 byla Lasseterovi udělena prestižní cena asociace Art Directors Guild za „Výjimečný přínos kinematografii“ a obdržel čestný titul Amerického filmového institutu. Celovečerní i krátké animované filmy Pixaru se pod dohledem Lassetera dočkaly mnoha ocenění a uznání filmového průmyslu. V roce 1995 dostal Oscara za zvláštní zásluhy za příkladné vedení týmu, zodpovědného za film Příběh hraček. Jeho práce na tomto filmu mu také vynesla nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář, což bylo vůbec poprvé, kdy byl v této kategorii nominován animovaný film.

Film Hledá se Nemo, uvedený v roce 2003, se stal nejúspěšnějším animovaným filmem v historii a obdržel Oscara za nejlepší animovaný celovečerní film. V roli tvůrčího vedoucího Pixaru se Lasseter dočkal v roce 2004 úspěchu s filmem Úžasňákovi. Film získal rekordních 16 nominací na Annie Award a několik ocenění v deníku Wall Street Journal, od Amerického filmového institutu, National Board of Review a dalších.

Příběh Princezna a žabák přijde do kin přesně na Štědrý den a to 24.12.2009.


Zdroj: Falcon.cz   

Simbelmine
     ChytráŽena.cz 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Těším se jako na každou novou disneyovku. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles