8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Povolání v Egyptě I. díl

7. 09. 2008 | Kultura

Konkubína a harém

Nejdříve si stručně vysvětlíme, co to konkubína v Egyptě byla. Někdo si možná myslí, že kunkubína  byla prostitutka. Může se to tak jevit, ale prostitutky v Egyptě také byly, ale ve veřejných domech lásky, né přímo v harému, části paláce faraona. Konkubína byla většinou velice krásná žena, již od útlého věku vychovávána k tomuto povolání. Kunkubína musela umět ovládat společenské chování na dvoře, také musela umět zabavit svého faraona. Proto trávili volný čas tancem, zpěvem. Konkubína nikdy nemohla mít jiného muže než faraona, také vchod do harému byl velmi střežen. Faraon měl takových konkubín až pomalu tisíce. Například Amenhotep III. dostal od Mitanckého krále darem kolem 370 konkubín. Ramesse II. měl 100 nebo dokonce i 200 dětí z vedlejšími královnami a konkubínami.

Povolání v EgyptěTeď si rozebereme hierarchii. V harému žila hlavní manželka faraona, pak vedlejší manželky. Hlavní manželka s dozorcem harému měli nejvyšší postavení, další byly písaři, vedlejší manželky, a poté drobní úředníčkové a konkubíny. Také v ženském paláci, jak se harému také říká, vyrůstali děti faraona a byly zde vychovávání a vyučováni.

Kadeřník a úprava vlasů

Úprava zevnějšku byla pro ženy i muže důležitá, nejen důkladné mytí a natírání vonnými oleji, ale také líčení a v neposlední ředě úprava vlasů hrála ve společenském životě výraznou roli. Děti nosívali vyholené vlasy a jen po straně mívali kadeř, kterou pak oholili když dospěly. Muži si vlasy holili nebo je nechávali kratší, právě kvůli paruce. Kadeřník byl v té době vážené řemeslo, chodil k lidem přímo do sídel, kde je holil, česal. Další velice vážené řemeslo bylo výroba paruk. Ty se vyráběli i z pravých vlasů a čítali velmi mnoho copánků nebo loken a byly zdobeny pentlemi, korálky. Na paruky se dávali homole vonného tuku, které se během oslav rozplývaly a krásně voněly. Egypťané také používali henu a jiná přírodní barviva pro zakrývání šedin a zvýraznění již přírodních vlasů a dokonce znali i pár přípravků proti padání vlasů.



Enda – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...muži si vlasy holily...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané a zaplaťbůh,že jsem se nenarodila jako konkubína,asi bych tu konkurenci ostatních bab nerozdýchala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles