8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život v Egyptě – 2. díl bohaté obyvatelstvo

6. 08. 2008 | Kultura
V minulém díle jsem vás seznámila aspoň z části ze život těch nejchudších obyvatel Egypta.

Mezi nejbohatší vrstvu patřili vezírové, generálové, osobní léčitelé faraona, vrchní architekti.. Jejich příbytky opravdu již na první pohled vzbuzovali dojem majestátnosti, bohatosti a velikosti. Paláce se stavěli většinou při okrajích měst, či naopak v blízkosti hlavního sídla faraona. Jak takový palác vypadal? Zhruba míval od desíti pokojů, veliké a krásné zahrady z vlastními rybníčky, lavičkami a pergolami. Po zahradách se proháněli opice, vzácné ptactvo. Keře se dováželi až z dalekých zemích a vše bylo pečlivě udržované a barevně sladěné. Kolem paláce a zahrady většinou byla postavena velká zeď, která chránila jak proti hluku, tak proti nezvaným návštěvám. Při poledním žáru byla zahrada často hledaným útočištěm. Blahosklonný stín nabízeli zrostlé stromy a majitelé často pod nimi dřímali na lehátku při polední siestě.

Zařízení paláců již nebylo prosté a jednoduché. Egypťané si libovali v miniaturnosti a rafinovanosti. Nejraději měli nábytek vytvořený opravdu na míru a z toho nejvzácnějšího materiálu, či aspoň z velmi drahého. Byly zvyklí opravdu na maximální pohodlí, které bylo možné zařídit. Na svém nábytku měli rádi drobné ozdoby, obrazy z jejich života. Zdi nebyly pouze bílé, ale krásně vybarvované věcmi, které majitel měl nejraději. Buď zvířaty, rostlinami, lovem.. Postele se stavěli z masivního dřeva a vždy měli síť proti hmyzu. Slonovina byla oblíbeným artiklem, proto ozdoby a sošky byly vyráběny právě z tohoto materiálu. V ložnici se nacházelo více truhel, pro šaty, osobní věci, paruky, líčidla. Každý bohatší člověk měl své služebnictvo. Většinou bylo svému pánovi oddáno a plnilo jeho přáni z radostí. Vlastní stáje byly skoro samozřejmostí a ty opravdu bohatí měli i vlastní vinohrady a sady.

V Egyptě se jedlo rukama a sedělo se na nízkých židlích či polštářích, neexistovali velké jídelní stoly, ale menší stolky zhruba pro tři lidi blízko sebe poskládané. Nudu zaháněli bujarými hostinami, plné zpěvu tance. Muži, ale i ženy, byly řekněme volnějších mravů, chodili oblékané velmi lehce, látky někdy byly až průhledné. Oblíbenou činností bylo hraní senetu, poslouchání hudby či lov.



Enda – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !