Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život v Egyptě - 1.díl chudé obyvatelstvo

31. 07. 2008 | Kultura
Egyptské obyvatelstvo se rozdělovalo na určité třídy. Samozřejmě nejvyšší byl faraon a jeho nejbližší, poté starostové, vysocí úředníci, měšťané a kupci, vesničané a dělníci byla jako každé historické době na posledním místě.
Já se Vám budu snažit přiblížit aspoň nepatrně základní rozdělení a jejich život. Začneme tedy u těch chudých obyvatel.

Nejchudší obyvatelstvo žilo převážně ve vesnicích. Měli malá políčka, kde pěstovali obilí. Ovšem pro blahobyt svého faraona a pro obětiny bohům odváděli velmi vysoké daně. Jak tito prostí lidé žili? Měli baráčky postavené z nepálených cihel, nabílené vápnem, převážně obývala celá rodina tři místnosti, kuchyň, ložnici a třetí místnosti byly většinou pokoje, kde se přijímali návštěvy, hráli hry jako byl senet. Zařízení bylo velice jednoduché, proutěné rohože na zemi nahrazovali postele, v Egyptě bylo dřevo velmi drahým materiálem, dováželo se z dalekých zemí. Truhly na oblečení, amulety a potřebné věci, proutěné koše, ty většinou dokázali vyrobit sami ženy, které se starali o celý běh domácnosti. Židle byly velmi jednoduché konstrukce, pár dřívek svázaných, či vklíněných do sebe a výplň udělána z proutí. V rohu místnosti také byl často maličký oltář s malými soškami oblíbených bohů vesnice. Tam každý den zapalovali vonné tyčinky, občas něco obětovali či se jen pomodlili.
Muži často pracovali do úmoru na poli, ženy se starali o děti, nosili domů těžké nádoby vody, připravovali pivo a chléb, který byl hlavním jídlem v Egyptě. Muži na venkovech také měli celoživotní robotu, to neznamenalo, že by každý den museli pracovat na faraonovo poli, ale pokuď se rozhodl faraon postavit chrám a měl málo kvalifikovaných dělníků, poslal vezír pro tyto lidi. Zdálo by se to nespravedlivé, ovšem pro ně to byla čest. Pracovali naprosto pilně a měli pocit, že dělají božskou věc.
Jak jsou klamné naše domněnky, že pyramidy stavěli otroci. Je to velký omyl. Stavěli to právě obyčejní muži, kteří za to dostávali placeno, měli stravu, pracovali 9 dní a desátý odpočívali. Po třech měsících se vraceli na své pole a byly vyměněny za jiné muže.

Nejbohatším vesničanem byl ten, který vlastnil osla, vola či drobnou drůbež. Také těm, které měli trošku větší štěstí zbyla půda na zahrádku, kde si mohli pěstovat zeleninu, pro zpestření svého jídelníčku. Faraon sevé poddané nenechal nikdy hladovět, nebo se aspoň o to snažil. Dobře věděl, že pokud nebude hlad, nenastane ani vzpoura, i samotní kněží pro upevnění své moci občas dávali svému lidu jídlo na přilepšenou.

Tento systém fungoval naprosto dokonale 3000let, možná díky starým zvykům, víře.



Hned po víkendu budeme pokračovat Životem v Egyptě bohatých ......



Enda – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ono zajímavé je, že podél Nilu ty chatrče z bláta vidíte ještě dnes. Bydlí v nich velké rodiny, kolem postávají vyhublá zvířata...

Obrázek uživatelky
profil
se mi líbí články o Egyptě. Jsem ráda, když se dozvím něco nového
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles