Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový film Moje krásná učitelka

13. 10. 2011 | Novinky
Oscaroví herci TOM HANKS a JULIA ROBERTS se sešli v romantické a optimistické komedii Moje krásná učitelka, která pojednává o tom, jak  tvrdá realita v dnešní době krize zasáhne jednoho obyčejného muže a jak ho inspiruje k tomu, aby doplnil své  znalosti a  přitom nečekaně našel nový smysl života.

Sympatický a přátelský Larry Crowne, (kterého hraje Tom Hanks) byl vynikající šéf supermarketu, kde pracoval řadu let, než ho propustili pro nadbytečnost. S hypotékou na krku a s nejistotou, co si najednou počne s volným časem, se Larry vydá pro radu k přátelům a sousedům Lamarovi (CEDRIC THE ENTERTAINER) a B’Elle (TARAJI P. HENSON). A potom se vydá do místní školy, aby začal znovu.

moje krásná učitelkaNa střední škole East Valley Community College se Larry stane součástí rozmanité skupiny studentů, kteří jezdí do školy na skútrech. Mezi ne patří i pohledná Talia (GUGU MBATHA-RAW) a její přítel Dell (WILMER VALDERRAMA) - všichni přišli studovat, aby si zajistili lepší budoucnost.
Larry se ke svému údivu zamiluje do své učitelky komunikace Mercedes Tainot (Julia Roberts), kterou učení už nebaví, stejně tak jako ji nebaví znuděný manžel Dean (BRYAN CRANSTON).

Mercedes nepopírá změny, které Larry prodělává, ani nemůže popřít to, jak ji student středního věku, který prodělává úžasnou proměnu svého života, přitahuje. Obyčejný chlapík, který má sto důvodů si myslet, že už ho v životě nic moc nečeká, dostane nečekanou životní lekci.

Tom Hanks režíroval film Moje krásná učitelka podle scénáře, který napsal spolu s NIA VARDALOS (My Big Fat Greek Wedding, Connie and Carla) a spolu se svým dlouhodobým partnerem ze společnosti Playtone GARY GOETZMANEM (Mamma Mia!, Where the Wild Things Are (tento film také produkoval).

Produkční štáb zahrnuje také Oscarem oceněného kameramana PHILIPPA ROUSSELOTA (A River Runs Through It, Sherlock Holmes), střihače ALANA CODYU (TV’s The Pacific, Big Love), filmového architekta VICTORA KEMPSTERA (Charlie Wilson’s War, Natural Born Killers), dvěma Oscary oceněného filmového kostýmního výtvarníka ALBERTA WOLSKYHO (Bugsy, All That Jazz) a hudebního skladatele JAMESE NEWTONA HOWARDA (The Dark Knight, My Best Friend’s Wedding).

Výkonnými producenty filmu Moje krásná učitelka jsou PHILIPPE ROUSSELET (Source Code), STEVEN SHARESHIAN (My Big Fat Greek Wedding), JEB BRODY (Little Miss Sunshine), FABRICE GIANFERMI (Source Code) a DAVID COATSWORTH (Underworld: Evolution).

O vzniku filmu Moje krásná učitelka


Začít znovu - to je úvodní motto filmu Moje krásná učitelka. Na příběhu moje krásná učitelkaLarryho Crowna pracoval Tom Hanks hodně dlouho. Hned po střední škole šel Hanks na vyšší školu a tento zážitek na něj měl velký vliv. Hanks poznamenává: „Bylo to v polovině sedmdesátých let a bylo to znát. Ve třídě seděli lidi, kterým bylo po čtyřicítce, kolem padesátky, někdo se právě vrátil z Vietnamu. Já se kamarádil ve třídě skoro s každým a to mě velmi obohatilo.“

Spolu s producentem a partnerem ve společnosti Playtone Gary Goetzmanem strávil Hanks posledních deset let nad výrobou filmových hitů jako jsou The Polar Express, Charlie Wilson’s War, Mamma Mia! a Where the Wild Things Are; Emmy oceněný miniseriál pro televizní kanál HBO The Pacific, Band of Brothers a  John Adams;  a kritikou oceňovaný televizní seriál pro stanici HBO Big Love. Zároveň hrál Hanks v blockbusterech jako jsou filmy The Da Vinci Code, Angels & Demons, Catch Me If You Can a Toy Story 3.

Během této doby si scénárista a režisér filmu Moje krásná učitelka dělal další poznámky a představoval si scény nad úvahami o tom, co by se stalo s mužem, který začíná v určitém bodu života znovu a to v situaci, kdy by si ostatní mysleli, že je to nemožné.

Hanks uvádí: „Postavu Larryho Crowna jsem vytvořil na základě zážitku z vyšší školy. Změní se mu celý život tím, že ho vyhodí z práce. Propustí ho proto, že údajně nemůže postupovat dál, protože nemá vzdělání. Tak co Larry udělá? Něco podobného, co jsem udělal já, když jsem dodělal střední školu, díky bohu existuje místo, kterému se říká vyšší škola, kde se od vás neočekává nic jiného, než že si sbalíte tašku a dojedete každý den do školy.“

V roce 2006 Tom Hanks tento nápad rozvinul se scenáristkou Niou Vardalos. Spolupracovali spolu už na blockbusteru My Big Fat Greek Wedding, kde působil Hanks jako producent. Hanks říká: „Chtěl jsem s Niou spolupracovat, protože jsem potřeboval její odborné znalosti. V tom filmu jsou postavy, které bylo potřeba řádně vytvarovat, dát jim hlas i formu, aby to byly autentické postavy. K filmu Moje krásná učitelka napsala Nia několik návrhů scénářů a já jsem je pak upravoval. Tento ping-pong s jsme s Niou hráli až do konce. “

Ve scénáři filmu Moje krásná učitelka se scénáristé poctivě zaměřili na emoční stránku nezaměstnanosti u námořního veterána, který je ve středním věku. Dosud byl zaměstnán jako vedoucí v supermarketu. Hrdina je frustrován o to víc, že se rovněž rozvádí a najednou skončí s hypotékou na krku. Aby měl možnost získat i jiná zaměstnání, zapíše se na veřejnou vyšší školu, tím si zajistí vzdělání a také se víc zviditelní.

moje krásná učitelkaV tu chvíli si moc neuvědomuje, že tenhle drobný krok mu podstatně změní celý život. Námět filmu Moje krásná učitelka o chlapíkovi bez pořádného vzdělání, který přijde o práci a musí se znovu najít, měl Hanks ještě dlouho předtím, než Ameriku postihla současná hospodářská krize. Uprostřed psaní scénáře, kdy kolem sebe viděl, jak miliony Američanů přicházejí o práci a mají nejistou budoucnost, Hanks nemohl jinak, než některé z těchto prvků zařadit do svého scénáře.

Vardalos se líbilo, že příběh, který Hanks vymyslel, není vzdálený realitě. Vardalos říká: „Mně se na tom příběhu líbí, že je velmi realistický.  Je to pro každého muže, pro každou ženu, jež se takhle někdy cítila: Pracuju dost tvrdě, ale nevím, jestli toho někdo ocení, nebo jestli jsem součástí infrastruktury, která z Ameriky udělá lepší místo k životu. Všichni jsme nahraditelní a to je nepříjemně tvrdá realita. Když se to stane, musíte se přizpůsobit. Musíte se dát zase dohromady, posbírat střípky života a najít způsob, jak jít dál“.

Od scénáristického a režijního debutu Toma Hanks uplynulo už více než deset let, kdy v roce 1996 natočil komedii That Thing You Do!, ale Hanks se na tento originální scénář chystal opravdu dlouho. I když si ve svém posledním filmu, který režíroval také zahrál vedlejší roli, nezapomínal na svou hlavní postavu, která se objevuje v této romantické komedii.

Goetzman uvádí podrobnosti o životě hlavního hrdiny: „Larry je obyčejný chlapík, tvrdě pracuje a vždy se snažil dělat věci poctivě. Ale podívejte, co se mu stalo? Má hypotéku a banka mu nedá odklad splátek…tak se vzdá svého domku, aby našel daleko jednodušší způsob života.
Goetzman říká: „Tom jako filmař s žádným rozhodnutím moc neotálí, ani to moc nepřekombinovává. Je velmi soustředěný a režie je pro něj přirozený proces. Ačkoliv je režisér a ve filmu zároveň hraje, podařilo se mu čas rozvrhnout mezi obě tyto úlohy velmi dobře.“

Noví a staří přátelé: Casting pro romantickou komedii Moje krásná učitelka


Když byl scénář napsaný, jeden z prvních telefonátů, které Tom Hanks kvůli obsazení filmu udělal, patřil Oscarové kolegyni Julii Roberts. Scénárista a režisér se s herečkou přátelí celá léta, ale podle Julie Roberts se jejich kamarádství upevnilo až při natáčení posledního filmu režiséra Mikea Nicholse Charlie Wilson’s War.

Julia Roberts byla zrovna v Římě na natáčení filmu Eat Pray Love, když nabídku na další spolupráci s Tomem Hanksem dostala.
Julii Roberts se role Mercedes Tainot - učitelky, která byla odbornicí na politický komparativní diskurz zaměřený na Shakespeara a Shawa, než se dostala na vyšší školu, líbila. Podobně jako Larry i Mercedes prožívá svou vlastní krizi.

Herečka do filmu nevnesla pouze svou neuvěřitelnou energii, ale tomuto projektu denně prokazovala svou oddanost. Goetzman poukazuje na její pracovní morálku při natáčení: „Nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by byl tak dobře připravený. Do své roli vnesla úžasné nuance a Mercedes ztvárnila jako komplikovanou ženu, kterou na plátně opravdu uvidíte. Je prostě dokonalá.“

moje krásná učitelkaHanks říká, že si Mercedes připadá, že je na místě, kde nějak uvízla. O jejím momentu rozhodnutí říká: „Přijde prostě moment, kdy musíte přestat trpět… i když to znamená, že ten, kdo spí vedle vás ve stejně posteli a ráno se vedle vás probouzí, už nebude. Možná prostě musíte pryč.” Julii Roberts se líbilo, že má ztvárnit učitelku, která má čím dál větší potřebu se denně napít, která má manžela, jehož zajímá víc porno na internetu, než vlastní žena.

Julia Roberts k tomu říká: „Ten příběh je sympatický, velmi aktuální pro mnoho lidí, kteří ztratí víru a snaží se dát zase dohromady, aby našli opět sami sebe. To mě všechno zaujalo, hlavně Mercedes a její problém s alkoholem. Když jste jako herec schopný to zahrát, je to velmi zábavné, bere vás to ale také za srdce a je to výzva.  Uměla jsem si sebe samotnou představit jako nešťastnou ženu a tak jsem bez váhání zavolala Tomovi zpátky a řekla, že do toho půjdu.“

Nepravděpodobný pár Larry a Mercedes se dá dohromady ve třídě, když Larryho touha vyjádřit se motivuje učitelku k tomu, aby, vyřešila i svou existenci. „Mercedes má problémy,“ vysvětluje Roberts. „Je ve fázi života, kdy se ji vysněný život nedaří proměnit v realitu, tak, jak si představovala. Určitým způsobem je její situace opačná, než jakou má Larry, který se rozhodl něco pro svůj život udělat. Ona se vzdala jen mála věcí a on ji inspiruje k tomu, aby se znovu našla.“

I když natáčení vyžadovalo určitou dávku žonglování, herci byli překvapeni, jak byl Hanks schopný zvládat všechny své role bez problému a na plný plyn. Roberts říká: „Tom dává do své práce, ať už je to v jakékoli oblasti, celý den 100 procent energie. Je šťastný. Je veselý a optimistický, je duchem přítomný. Zůstává vám nad tím rozum stát, že je to  teprve podruhé, kdy režíruje svůj film. Umí bez problému přepnout z herce na režiséra. To si zaslouží obdiv.”

Hned, jak byla obsazena Julia Roberts do hlavní ženské role filmu Moje krásná učitelka, Hanks obsadil ostatní role známými i neznámými herci. Celé to bylo snazší, než by se dalo čekat, vzhledem k tomu, že Hanks a Goetzman  věděli už na začátku, jaké herce chtějí do každé role obsadit. 

Komedii Moje krásná učitelka vylepšili  Bryanem Cranstonem v roli  manžela Mercedes -  Deana Tainota, stejně tak filmu prospělo obsazení Cedrica a Taraji. P. Hensona v rolích blízkých přátel a sousedů Larryho v roli Lamara a B’Elly. Cranston, starý Hanksův přítel z dob, kdy spolu pracovali na projektu That Thing You Do!, tuto nabídku uvítal a udělal si čas ve velmi plném diáři při natáčení kritikou velmi oceňovaného seriálu televizního kanálu AMC  Breaking Bad.

A natáčení filmu Moje krásná učitelka přijal. Příprava na roli Deana Tainota, nevalného spisovatele, který svá díla publikuje sám a který má slabost pro porno, se ukázala pro Cranstona být zajímavá.  Ale se smíchem dodává, že žádný průzkum porna na internetu neprováděl. Herec ovšem přiznává, že se necítil dobře, potřeboval vypadat mladě, tak shodil pár kil, nechal si vybělit zuby a udělat si bronzově opálenou barvu. Jak jinak by diváci uvěřili, že Bryan Cranston patří do stejné kategorie jako Julie Roberts?“

filmKdyž si Bryan vzpomíná na rozpadající se manželství Deana a Mercedes, Cranston si vybavuje následující podtext: „Kdykoli vidíte páry, kterým se společný život rozpadá pomalu, skoro jakoby roztával pomalu ledovec, nepoznáte to tak snadno; začne to najednou prokluzovat. Lidé mají v sobě přirozený instinkt se z toho sami vylízat a u Tainotových je tahle samoléčba alkohol a únik k pornu na internetu. Dean si to ospravedlňuje jako rešerše k novému velkému románu, ale my víme své.

Další nezapomenutelné postavy jsou Larryho sousedi Lamar a B’Ella, kteří vyhráli v loterii a denně v sousedství pořádají bleší trh.  „Lamar je fakt legrační postava. Denně pořádá bleší trhy, i když vyhrál v loterii. Když mu do klína spadly výhrou velké peníze, nepřestěhoval se jinam. Zůstal v sousedství a oficiálně je v té čtvrti za boháče.“

Hanks se svými herci komunikoval dobře jako herec i jako režisér a obě funkce při natáčení zvládal bravurně. Každý z herců si umí vybavit moment, kdy s Hanksem pracovali a zapomněli, že není pouze jejich kolega herec, ale také režisér. To si uvědomili, až když Hanks začal po nějakém záběru křičet "střih" a když běžel k monitoru, aby si zkontroloval, jak byl záběr natočen. Henson říká: „On svým hercům věří. To nám dává všem spoustu svobody, což je velmi vzácné.

Premiéra filmu Moje krásná učitelka je naplánovaná na
27. 10. 2011


Zdroj: Bioscop.cz

Vendi V.
ChytráŽena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Už se těším....SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
super kombinace skvělých herců. U se na film těším..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dík za tip SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavní představitele mám ráda a podle obsahu myslím, že to bude film, na který se ráda podívám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak tohle bych chtěla vidět Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles