Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

POCHYBY - pravda se skrývá v každém z nás...

21. 02. 2009 | Televizní tipy

Česká premiéra filmu POCHYBY: 5. 3. 2009

MERYL STREEP, PHILIP SEYMOUR HOFFMAN V DRAMATU REŽISÉRA JOHNA PATRICKA SHANLEYHO - 5 OSCAROVÝCH NOMINACÍ

Píše se rok 1964. Charismatický kněz, otec Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší o jisté uvolnění přísných pravidel církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a krutá ředitelka. Komunitou zmítají divoké politické změny a na školu byl přijat první černošský student, Donald Miller, který si navíc není jistý svou sexuální orientací. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy z toho, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se sestra Aloysius do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání Flynna ze školy. Aniž by měla kromě své morální jistoty jediný důkaz, rozhodne se poměřit s otcem Flynnem sílu svého odhodlání v osobním souboji, který může svými katastrofálními důsledky ohrozit celou školu.                                             

Její zarputilost se ale časem skoro nepostřehnutelně

začíná měnit v pochyby…

POCHYBYHistorické pozadí filmu Pochyby

Shanley se při psaní scénáře k filmu Pochyby inspiroval vlastním dětstvím a za dějiště hry si zvolil prostředí katolické církevní školy v Bronxu. Krom toho její události zasadil do neklidného období v roce 1964, krátce po atentátu na Kennedyho a na počátku bojů za lidská práva, které probíhaly koncem šedesátých let.

K proměnám tehdy docházelo i v samotné církvi. Vatikán přijal v roce 1962 ve snaze zmodernizovat a zpřístupnit církev celou řadu nových opatření. V polovině šedesátých let už vypadala církev zcela jinak, jeptišky už nemusely nosit hábity a ve vztazích mezi knězi a jejich ovečkami značně ubylo na obřadnostech.

Herci a postavy filmu POCHYBY

Aby film působil co nejvěrohodněji, přizval Shanley jako konzultantku setru Mary Margaret McEntee , která vzpurného Shanleyho učila ve svých 21 letech v rámci svého prvního zapojení se do vyučování. Sestra Mary udělala na Shanleyho takový dojem, že se později dokonce stala inspirací pro sestru James. "Má obrovské znalosti a je také zcela ojedinělou osobou, která natáčení velice specificky obohatila," míní Shanley. "Pomáhala nám úplně se vším, od instruování Meryl Streep, jak má nosit růženec, až po správný postup nasazování čepce."

MERYL STREEP si Shanley představoval v roli sestry Aloysius už od počátku.  Věděl, že potřebuje neuvěřitelně schopnou herečku, která dokáže vyjádřit jemné nuance role, někoho, kdo tuto roli nepojme jen jako stereotypní nemilosrdnou a krutou jeptišku - někoho, kdo by dovolil divákům nahlédnout do nitra té postavy a přesvědčil je o pochybách, které tato postava začne pociťovat jak o svém odhodlání prosadit spravedlnost, tak i o své víře.

POCHYBYSamotná Meryl byla ze Shanleyho divadelní hry nadšena. "Ten příběh je živý organismus a John využil příležitosti k tomu, aby ho současně obohatil i oprostil všeho nadbytečného," míní herečka.

Se Streep v roli sestry Aloysius se podle Shanleyho možnosti pro obsazení otce Flynna poměrně zúžily na těch několik málo herců, kteří se takové herečce mohou na plátně věrohodně postavit. "PHIL SEYMOUR HOFFMAN byl jediným hercem, který mne napadl, schopným Meryl ve společných konfrontacích nadělat vrásky na čele," soudí Shanley. "A když na takovou scénu došlo, bylo to jako velkolepá bitva, jakou souboj gladiátorů - bylo fascinující to sledovat."

"Když mi John Shanley zavolal, překvapilo mne to, protože bych si zkrátka sám sebe v té roli nikdy nepředstavil," svěřuje se Phil. "Ale věděl jsem, že je velice zajímavá a náročná, a pokud mi ji John nabízí, jistě pro to má nějaký dobrý důvod. Takže šlo o jednu z těch situací, kdy souhlasíte, protože vám to připadá správné, a teprve pak si začínáte ujasňovat, jaká ta role doopravdy je."

Katalyzátorem všech zneklidňujících pochybností o otci Flynnovi je sestra James, idealistická mladá jeptiška, která se jako první sestře Aloysius svěří o svém zneklidnění nezvyklými soukromými schůzkami otce Flynna s Donaldem Millerem - a která si nikdy není stoprocentně jistá, zda to, co viděla, vůbec něco znamenalo, a která je posléze během událostí, které následují, sužována obrovským pocitem viny. Jak se střet mezi otcem Flynnem a sestrou Aloysius stupňuje, ztělesňuje sestra James pocity diváka, zvažuje argumenty a chování obou stran a snaží se přijít na to, zda může vůbec mít nějaké řešení.

POCHYBY"Sestra James se od každé zúčastněné postavy něco naučí, a postavy našeho příběhu se něco naučí od ní," vysvětluje Shanley. "Nikdo tu nemá stoprocentní pravdu. Nikdo se stoprocentně nemýlí. Všichni se musí změnit a všichni se také změní, včetně sestry James."

Roli sestry James přijala AMY ADAMS, herečka, která získala nominaci na Oscara za svou zlomovou roli ve filmu Junebug a posléze si zahrála hlavní roli v hitu společnosti Disney Kouzelná romance. Právě Shanleyho scénář ji k filmu přilákal. "Znala jsem divadelní hru, ze které film vychází, a nadchl mě způsob, jakým ji adaptoval na stříbrné plátno," říká.

Nejméně pravděpodobným dílkem celé skládačky Pochyb je paní Millerová, Donaldova matka, která přichází do církevní školy na žádost sestry Aloysius a zaskočí ji svými názory na to, co je bezpodmínečně nutné pro to, aby se její syn naučil přežít.

Co se jejího obsazení týče, získala si při konkurzu režiséra herečka VIOLA DAVIS, která má na svém kontě cenu Tony a nominaci na Independent Spirit Award za Příběh Antwona Fishera. "Musím přiznat, že na mě udělala dojem jedné z nejtalentovanějších hereček, co jsem kdy poznal," přiznává Shanley.

O filmu POCHYBY

Režie filmu Pochyby: John Patrick Shanley

Ve filmu Pochyby hrají: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis, Lloyd Clay Brown

Zdroj: FALCON

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborný film
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles