8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tereza Podařilová, jeden rok s primabalerínou

29. 08. 2007 | Úspěšní lidé

V sobotu 1. 9. uvede Česká televize původní dokumentární snímek o přední české primabaleríně, sólistce Národního divadla Tereze Podařilové.


Tereza Podařilová se narodila roku 1972. Od první třídy základní školy se věnovala klasickému baletu. V roce 1990 absolvovala pražskou taneční konzervatoř, následně získala angažmá v Národním divadle v Praze. Zpočátku tančila jako záskok ve Spící krasavici, první hlavní role přišla v inscenaci Don Quijot. Po jednoznačném úspěchu zde podepsala v roce 1992 sólovou smlouvu. V roce 2003 se stala první sólistkou souboru.


Tereza Podařilová

Během svého působení v ND ztvárnila Podařilová většinu hlavních rolí. Tančila v klasických i moderních úlohách. Velkým úspěchem pro ni byly především role Odetty a Odilie v Labutí jezeru, Carmen ve stejnojmenném díle, Kateřiny ve Zkrocení zlé ženy nebo Taťány v Oněginovi. Za poslední tři uvedené získala jako první tanečnice v historii tři ceny Thálie. Tereza Podařilová také dále dlouhodobě spolupracuje s akademickým malířem Janem Kunovským, společně vzniklo například sólové představení Sirael uvedené na komorní scéně Národního divadla v divadle Kolovrat. Nejen o výše zmíněných pracovních úspěších Terezy Podařilové, mladé ženy, vypovídá hodinový snímek Martina Kubaly. Ten tanečnici navštěvoval po dobu více jak jednoho roku, zaznamenal všechny inscenace, v nichž v té době účinkovala, a zajímal se i o řadu dalších aktivit, kterým se Tereza Podařilová věnuje.


Tereza Podařilová

Křehkou baletku Terezu Podařilovou můžeme například sledovat při dalších sportech, které s baletem a tancem ani trochu nesouvisejí. Vedle zachycení neopakovatelných okamžiků na jevišti nebo na baletním sále vznikla i řada rozhovorů, které se točily nejen kolem povahy baletního umění a taneční profese, ale i kolem všeho, co ji podmiňuje, včetně rodinného zázemí. Tereza Podařilová vypráví o svém vztahu k tanci a pohybu vůbec, ale nevyhýbá se ani tématům intimnějším, jako je její vlastní dětství, první setkání s baletem, studia na konzervatoři a partneři.


Snímek Tereza Podařilová, jeden rok s primabalerínou uvede Česká televize na svém druhém programu v sobotu 1. 9. od 21,25 hodin.


Zdroj: Česká televize

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !