8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Legendární muzikál Johanka z Arku je zpět

1. 09. 2009 | Ze společnosti
V pondělí 14. září 2009 dojde na jevišti Divadla Kalich k jednomu velkému návratu - uskuteční se tu obnovená premiéra slavného muzikálu Ondřeje Soukupa, Gabriely Osvaldové a Jiřího Hubače Johanka z Arku.

Muzikál o francouzské světici je odbornou i laickou veřejností hodnocen jako jedno z nejlepších původních českých děl tohoto žánru. V tuzemsku si na svůj účet připsal celou řadu úspěchů a navíc zaujal i za hranicemi.

Jeho návrat na naši kulturní scénu už nyní vzbuzuje velká očekávání. V Divadle Kalich se sejdou jak herci z původní inscenace, tak i noví protagonisté, kteří nabídnou jiný pohled na léty prověřenou látku. Změny v hereckém obsazení nejsou jediné, ke kterým dojde.  Představení bude nově doprovázet živá kapela a herci se obléknou do mnohem výpravnějších kostýmů než v původní verzi a zcela nová bude i scéna. Díky technickým a prostorovým možnostem Divadla Kalich diváci uvidí také více projekcí.

Legendární muzikál Johanka z Arku je zpětO muzikálu Johanka z Arku

Johanka z Arku měla premiéru 31. března 2000 v divadle Ta Fantastika. „Na muzikálu jsem začal pracovat v létě 1999. Hudba vznikala na hotové texty, jedinou výjimku tvoří skladba Most přes minulost, která se nakonec stala největším hitem z představení. Ta vznikla jako úplně poslední," vzpomíná autor hudby Ondřej Soukup. „Téma muzikálu mě okamžitě chytlo. Příběh sám je nositelem velké škály emocí a z hudebního  hlediska mi díky době a místu, v nichž se odehrává, poskytnul možnost  použít jak názvuky keltské melodiky, tak i odkaz na středověké postupy," dodává skladatel.

Muzikál se na repertoáru udržel dlouhé 3 roky. Derniéra se uskutečnila 17. května 2003. Za tu dobu Johanka odehrála  825 repríz pro více než 350 000 diváků, další reprízy a diváky si připsala při svém hostování na Slovensku.

Nosič s písničkami z muzikálu dosáhl multiplatinového prodeje, z pultů ho zmizelo více než 60 000 kusů, skladba Most přes minulost se stala nejhranější písní v českém éteru roku 2001. Johanka z Arku vynesla hereckou cenu Thálie Lucii Bílé.

Titul byl v roce 2002 pozván na prestižní 1. mezinárodní festival muzikálových divadel ve waleském Cardiffu, kterého se zúčastnil jako jediný neanglický projekt.  Představil se tam  24. října 2002.

Na podzim 2006 Johanka vyjela na rozsáhlé turné po Španělsku a Portugalsku, celkem navštívila přes 20 měst. Představení se hrálo ve španělském překladu básníka Gabriela Soleny a v česko - španělském obsazení. Lucia Šoralová za hranicemi přesvědčila v titulní postavě natolik, že získala pozvání rovnou do posledního kola konkurzu na roli Eponiny do londýnské inscenace Les Misérables.

texty písní ..... Gabriela Osvaldová
hudba ..... Ondřej Soukup
scénář ..... Jiří Hubač
režie ..... Jozef Bednárik
režijní nastudování ..... Lubomir Fritz
scéna ...... Aleš Votava
kostýmy ..... Ludmila Várossová
choreografie ..... Martin Pešek

Zdroj: Kalich.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jsem na muzikal listy...za to moc a moc dekuji Byl to krkasny zazitek z hudby, zpevu...i deje
Obrázek uživatelky
profil
viděla jsem byla to paradaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě jsem to neviděla, ale ráda bychSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ho viděla, tak snad jednou...
Obrázek uživatelky
profil
Neviděla jsem ho, ale mám CD
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles