8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný jídelníček dětí

10. 05. 2009 | Výživa
Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Zdeňkou Jirků jsme pro Vás a Vaše děti připravili ukázkový jídelníček. Jídelníček je připraven  pro děti ve věku 11 – 14 let. Je sestaven tak, aby byl zajištěn dostatečný příjem hlavních živin - cukrů, tuků, bílkovin, minerálních látek a vitaminů.

Je pro děti bez dietního omezení. V jídelníčku jsou vzhledem k jejich složení a pozitivnímu vlivu na organizmus upřednostněny rostlinné tuky. Rostlinné tuky také přirozeně neobsahují cholesterol. „Dále jsou v jídelníčku zařazeny kvalitní bílkoviny v podobě kuřecího masa a mléčných výrobků,“ říká Zdeňka Jirků, nutriční terapeutka.

Každý den je navíc zachováno pravidlo Zdravé 5, což znamená minimálně pět porcí ovoce a zeleniny denně. „Jídlo doporučuji během dne rozdělit do pěti porcí. Snižuje se tak pocit hladu a zabraňuje se následnému přejídání. Jídelníček je třeba vhodně doplnit kvalitními nápoji – vhodné jsou například stolní vody, ředěné džusy, ovocné čaje, minerální vody,“ dodává Jirků.

Správný jídelníček dětí1. den
Snídaně: 250 ml čaj s citronem, 2 ks graham. rohlík, Rama 10 g, 50 g sýr eidam 30 %, 1 ks rajče

Přesnídávka: 2 ks broskev

Oběd: polévka – brokolicový krém, pečený losos 150 g, míchaná zelenina 150g, brambory 200 g

Svačina: 200 g meloun, ovocný tvaroh

Večeře: dětská šunka 100g, Rama 10g, 150 g chléb, 1ks červená paprika

Zdeňka Jirků: „První den jsem do jídelníčku zařadila mořskou rybu, jelikož tělu poskytuje nenasycené omega 3 mastné kyseliny - tzv. „zdravé tuky“. Ryby jsou zdrojem  jódu, který příznivě působí na správnou činnost štítné žlázy. Červená paprika potom v jídelníčku významně pokryje denní dávku vitamínu C.“

2. den
Snídaně: 250 ml kakao, tvarohový koláček (2 ks), probiotický nápoj natural 100 g, 1 l džus 100 %

Přesnídávka: 1 ks banán

Oběd: polévka- česnečka s kružinkami, vepřový plátek se šunkou a sýrem 100g, bramborová kaše 250 g, rajčatový salát 150 g

Svačina: ovocný jogurt, 1 ks kedlubna

Večeře: bramborový koláč se zeleninou 300 g

Zdeňka Jirků: „Do jídelníčku druhého dne jsem zařadila probiotické výrobky (kysané mléčné výrobky), které obsahují živé mléčné bakterie. Ty napomáhají lepšímu vstřebávání živin a vitamínů z potravy. V neposlední řadě příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Těmito bakteriemi se nedá „předávkovat“. Naopak platí, že více je lépe. Probiotika navíc příznivě působí při léčbě průjmových onemocnění, po podávání antibiotik, po tzv. cestovním průjmu a významně podporují imunitu a obranyschopnost organismu.“

3. den
Snídaně: 250 ml vitakáva, 50 g čokokuličky, 1 ks jogurt bílý, 3 ks meruňky

Přesnídávka: 1 ks jablko

Oběd: polévka hov. vývar s nudlemi, rizoto s kuřecím masem a brokolicí 300 g, šopský salát 150 g

Svačina: 1 ks jogurtový nápoj vanilka

Večeře: tvarohová pomazánka s pažitkou 100g, toustový chléb 100 g, 1 ks pomeranč

Zdeňka Jirků: "Tento den jsem zařadila cereální výrobky, které jsou zdrojem energie. Cereální výrobky je vhodné doplnit mlékem, či jogurtem.  Brokolice pomáhá správné činnosti střev. Má vysoký podíl vlákniny, která preventivně působí při onemocnění střev."

Zdroj: Zdravá5.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nekdo ty deti musel naucit jist sladke!!!A když od malicka jim davame zeleninu a ovoce,tak v tom nevidim problem, jenže maminky nechteji poslouchat sve deti,jak rvou,že tu cokoloda chteji a chteji a vydupou si ji...obrnit se trpelivosti.Jsou deti, co opravdu sladke vubec nemusi.
Obrázek uživatelky
profil
proti sladkostem nic nemám ale ne jako náhradu za jídlo
Obrázek uživatelky
profil
musim nesouhlasit, znám hodně dětí, kteří mají radši ovoce a zeleninu než sladkosti a dorítky...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles