8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný jídelníček dětí

9. 03. 2010 | Výživa

Ve výživě hraje hlavní roli energetická hodnota jídla. Organizmus dětí spotřebuje 50-60 % energie na činnost svých základních funkcí (bazální metabolizmus), 20 % na aktivní výkon během dne a 10 % na obnovu tkání. Navíc se průběžně vyvíjí, a proto potřebuje energii také na růst.

Kvalitní psychický i fyzický růst dítěte umožňuje pouze pestrá a pravidelná strava s dostatečným obsahem všech základních živin, jejichž zdroji jsou plnohodnotné potraviny (celozrnné obiloviny, mléko, ovoce, zelenina, čerstvé maso, mořské ryby). Rozvoj centrální nervové soustavy a abstraktního myšlení, který odlišuje člověka od ostatních druhů, byl umožněn díky vyššímu příjmu sacharidů a kvalitních tuků, a proto by právě tyto živiny neměly v jídelníčku dětí rozhodně chybět.

 

Racionální jídelníček dětí by měl obsahovat šest základních skupin potravin, zastoupených v určitém poměru:

maso, ryby, drůbež – 1 až 2 porce

mléko, vejce – 2 až 3 porce

ovoce – 1 až 2 porce

zelenina – 3 porce

obilniny, přílohy – 3 až 6 porcí

tuky – 1 porce (1/3 porce by měly tvořit tuky živočišné a 2/3 tuky rostlinné)

Do racionálního jídelníčku nepatří neplnohodnotné potraviny (cukrovinky, uzeniny, chipsy a snacky, smažená jídla a sycené tekutiny). Tyto potraviny může tělo klidně postrádat a dítě by se s nimi mělo setkat spíše výjimečně. Současná doporučení vyjádřená prostřednictvím výživové pyramidy neplnohodnotné ani nevhodné potraviny z jídelníčku striktně nevyřazují, ale upozorňují na fakt, že by si je měl každý aktivně zasloužit – to znamená adekvátně navýšit pohybovou aktivitu při jejich konzumaci.

 

Autor: MUDr. Zlatko Marinov

Pediatr a dětský obezitolog

Dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Motole



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stačí mi projít kolem Mc. Donaldu a jsem naštvaná. Děti ládující se hranolkama, burgerama, zapíjí vše colou. Maminky sedí u kávičky, rozesmáté, děti odbíhají do dětského koutku - prima prožité odpoledne.......!!!
Vyjímečně toto chápu, navíc hřešíme i my dospělí, tak při příležitosti narozenin nebo svátku, vysvědčení atd. to dokážu pochopit, ale často tam vidím stejné tváře
Obrázek uživatelky
profil
Rostoucí obezita i různé nemoci dětí jsou často zaviněny nedostatkem času rodičů, nebo jejich neochotou, připravovat zdravé jídlo svým dětem. Je tak pohodlné dát dítěti peníze, aby si samo koupilo snídani, svačinu a obědy v jídelnách taky nejsou o zdravé vživě, ale především o ceně a schopnosti připravit patřičný počet porcí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles