Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Srdce zmámené láskou

20. 02. 2008 | Knižní tipy

Autor: Plzák Miroslav
Nakladatelství: MOTTO
Ilustrace: Jiří Slíva
Rok vydání: 2008
Počet stran: 136 str.
Cena: 152 Kč
Formát: vázaná


Jak láska začíná? Jak můžeme ovlivnit její vývoj? Co dělat, aby vydržela co nejdéle? A co dělat, když nevydrží?

Milenectví je sice jedinečný a neopakovatelný příběh, ale je vždy riskantní. Vývoj lásky nemůžeme předvídat. Zamiluji-li se, nikdy nevím, jak to dopadne. A jakmile se pokusím lásku ovlivnit tak, aby co nejdéle přetrvala, začnu se jevit jako závislý partner, což lásku druhého oslabí…... Jak řešit tento milenecký paradox?

Srdce zmámené láskou

Ukázka z knihy SRDCE ZMÁMENÉ LÁSKOU

Propadáme klamnému dojmu, že milenectví jakožto předmanželská láska tu bylo odjakživa. Ještě v 19. století si předmanželské milování mohly dovolit tak 3 % populace. A to jednak dostatečně bohatá aristokracie a jednak bohéma, pospolitost umělců všeho druhu. Ani bohatý měšťan ani bohatý sedlák něco tak pošetilého svým potomkům nedovolovali. A prostý člověk? Byl rád, že měl jednou za měsíc na talíři maso. Na lásku neměl čas ani pomyšlení. Milenecká příběhovost se ale odbyla v časech namlouvání. Pokud se kolem krásné slečny točili alespoň dva muži (samozřejmě ověření jako případní živitelé rodin), vznikalo drama. Někdy i souboje. Nikdy se však nestřílel hrabě s místním ševcem. Slečna dovolila, aby se o ni ucházeli výhradně náležití partneři.
Dnes možná nedokážeme pochopit, že si muž i žena chtěli sňatkem především vylepšit svou ekonomickou situaci. Pokud si ji vylepšili, měli se rádi.
To my se dnes vrháme do zvláštního předmanželského adrenalinového vztahu zvaného milenectví. Je to nebezpečné párové klání, přinášející nám nevšední, zcela ojedinělé zážitky. Mimo nevšedních zážitků nás ale milenecká láska navíc uzavírá do zlaté klece nebezpečného duševního stavu, vyjádřeného výrazem „zmámení“. Dodnes jsem zmámen Starými zámeckými schody, kde dívka má srdce zmámené láskou. Karel Hašler byl velký umělec. A Srdce zmámené láskou je krásně výstižné.
To, že se máme milovat, je na nás chrleno doslova odevšad. Řekne-li vám někdo, že zlořády světa zachrání láska, hoďte po něm kamenem. Neumí-li vysvětlit, jak se to dělá, aby se lidé milovali, nechť mlčí.

Více informací o knize Srdce zmámené láskou se dozvíte také na stránkách nakladatelství MOTTO.

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !