Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štětináč v květináči

13. 06. 2008 | Zahrádka

Callistemon - z řeckého kallos (pěkný) a stemon (tyčinka) - je v našich podmínkách poměrně neznámá pokojová květina. Naše babičky ho znaly jako Nitkokvět. A přitom je tenhle krasavec z čeledi myrtovitých opravdu nenáročná a atraktivní rostlina.

 

Callistemon je opravdu nádherná rostlina s dekorativními tmavě zelenými kožovitými listy a atraktivním červeným květenstvím, které tak trochu připomíná štětku - odsud český název štětkovec. Pochází z vyprahlých australských buší, kde obvykle dorůstá 8-10 metrů výšky. V pokojových podmínkách to však bývá něco mezi 1,5 – 3 metry. V omezeném prostoru lze navíc jeho růst regulovat vždy pod odkvětu radikálním seřezáváním, které mu nikterak nevadí. Callistemon citrinus

Callistemon miluje slunce a vodu, ale všeho s mírou. Pokud si přinesete mladou rostlinku domů v květináči, nesmíte ji hned postavit na přímé slunce. Začněte polostínem, pak nepřímým světlem a teprve po čtrnácti dnech mu můžete dopřát místo na výsluní. To samé platí i pro jeho letnění. S klidem ho můžete postavit jako dekorativní solitéru na osluněný balkon nebo terasu, ale i tady začínejte vždy od polostínu. Zajímavostí je, že callistemon otáčí listy za sluncem, ale vždy tak, aby byl výpar vody co nejmenší.

Nároky na vodu si určitě odvodíte sami, pokud si znovu zopakujete, odkud tento štětináč pochází. Jak tedy na to: rostlinku vždy důkladně prolijte, pak odstraňte vodu z misky a další zálivku opakujte, až když bude zemina dva dny vyschlá. Když už je řeč o zemině, nejlépe se svému miláčkovi odvděčíte substrátem pro azalky a rhododendrony. Na dno květináče nasypte asi 2 cm vysokou vrstvu keramzitu pro dobrou drenáž. Pokud azalky a rhododendrony nepěstujete, postačí i substrát pro pokojové rostliny, ale na drenáž rozhodně zapomenout nesmíte! Callistemon citrinus - detail květu

Pokud se chcete těšit z opravdu velké záplavy svůdných rubínových květů, musíte callistemon pravidelně hnojit. Použijte hnojivo pro již zmiňované azalky a hnojte podle návodu od března do září.

Na zimu callistemon přemístíme do chladnější světlé místnosti (5-10 °C) a omezíme zálivku. V této době také rostlinu tvarujeme do žádaného tvaru. Pravidelným zaštipováním lze docílit opravdu honosného kompaktního keříku nebo stromku. Na jaře pak rostlinku přesadíme do většího květináče a od května ji můžeme přemístit ven.

 

Pokud jste si právě řekli, že ten callistemon doma ale opravdu musíte mít a hledáte adresu nejbližšího zahradnictví, ještě chvilku počkejte. On totiž není callistemon jako callistemon. Vzrůst okolo 3 m, aromatické listy a dlouhá červená květenství, to je Callistemon citrinus. Pokud byste radši něco menšího ale stejně roztomilého, pořiďte si Callistemon laevis. Jestliže je vaší oblíbenou barvou bílá nebo si chcete vytvořit kontrastně zbarvenou skupinku rostlin, poptejte se na Callistemon Pallidus s bílými květy. A konečně opravdovou letní atmosféru vám doma nebo na terase vytvoří sluníčkově zbarvený Callistemon Pinifolius.

 

Co říci závěrem; pokud jste milovníci exotiky, nebo si chcete připomenout dovolenou strávenou Austrálii, určitě si některý z těchto úchvatných callistemonů pořiďte. Anebo pokud se vám líbí, ale nemáte na něj místo nebo čas, darujte ho někomu ze svých známých. A věřte mi, že se obdarovaný bude chlubit vaším dárkem ještě mnoho let.

 

Notburga

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to asi vidím prvně
Obrázek uživatelky
profil
krásné květySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles