Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sympatický systém italských oslav

25. 01. 2012 | Vaše příběhy
Před časem mě vítr zavál do Říma. Bydlela jsem u své bývalé spolužačky Edity, která se tam hned po vysoké provdala a docela dobře se prosadila v oblasti designu šperků.

Tehdy v sobotu mi oznámila, že odpoledne zajdeme na oslavu narozenin její švagrové. Protestovala jsem, že se přece nemohu přihrnout jen tak na nějakou oslavu, kde se mnou nikdo nepočítá. Byla jsem Editou poučena, že u nich to funguje trošku jinak. Kdo má nějaký důvod k oslavě, tak rezervuje velký stůl v restauraci a příbuzným nebo známým jen oznámí místo a hodinu. Kdo chce, ten přijde. Pokud jde třeba o narozeniny, přinesou ostatní dotyčnému květiny a drobné dárky. Každý si objedná na co má chuť a následně si svoji útratu také naprosto samozřejmě zaplatí. Nikoho ani nenapadne, že by měl oslavenec platit za všechny.

V první chvíli mi to připadalo divné, vždyť když něco slavím, tak přece chci ostatní pohostit, ale pak jsem si uvědomila, že tento způsob má oproti našemu vlastně samé výhody.

Já i můj partner pocházíme ze tří dětí, takže je nás houf, který se stále nekontrolovatelně rozšiřuje. Mezi sebou už z praktických důvodů slavíme jen kulatiny, a to jen někteří. K většině z nás se totiž tolik lidí do bytu nebo do domu nevejde a hostinu v restauraci si v takovém rozsahu také nemohou všichni dovolit. Výjimkou je tchyně, která o každém svátku, narozeninách, Vánocích a Velikonocích sezve všechny své děti s rodinami na oběd.
Pro mě jsou tyhle akce tak trochu zlým snem, takže se jich snažím účastnit jen velmi letmo, abych neurazila. Zkuste si představit asi tak šestnáct lidí v malém obýváku, pokaždé stejné jídlo (bez ohledu na to, že ho den před tím měli všichni doma, neboť to byl zrovna Štědrý večer) a váznoucí zábava, protože ne každý s každým se dobře snáší. Babička to myslí dobře, má s přípravou spoustu práce, ale výsledek je ten, že stejně každý tajně přemýšlí, jak by se povinné oslavě šikovně vyhnul.

Další kapitolou bývají vyžírkové. Sami vás nikdy nikam nepozvou, ale pokud je něco zadarmo, tak by praskli. Vybavil se mi teď jeden víkend, kdy nás napadlo pozvat známé na grilování. Sešli jsme se tři dvojice a ještě chyběl Ivan s Petrou, které jsem já původně vůbec zvát nechtěla. Jako bych to tušila. Za chvíli přijela dvě auta, ze kterých vyskákali oni dva, jejich dvě dospělé děti, jejich partneři a dvě malé děti, které měl jeden z těch partnerů z prvního manželství. Projevila jsem lítost, že jejich babičky a dědečkové neměli taky čas a vytáhla jsem jim z mrazáku pytel buřtů. Představte si, že v téhle sestavě nepřinesli ani hrst oříšků. Od té doby už jsme je nikdy nepozvali.

Když si to shrneme, tak nic z toho Italové neřeší. Rodiny i známí se scházejí velmi často, protože se chtějí vidět a je jim spolu dobře. Komu se nechce, ten jednoduše nepřijde a nemusí nikomu nic vysvětlovat. Však nejpozději za dva týdny bude další akce. Nikdo nepřijde jen proto, aby se zadarmo nacpal, a nikoho žádná oslava nezruinuje.

Na italském venkově to asi funguje jinak, ale tahle zkušenost z Říma mi uvízla hluboko v hlavě. Nosím ji tam už dobrých pět let, ale zatím se mi nepodařilo něco takového zrealizovat v naší rodině. Někteří tenhle způsob odmítají chápat a klepou si na čelo.

A jak to funguje u Vás?



Kob - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já jsem taky zrozvětvené rodiny a tak se často slaví..ale nepřeháníme to...jen doma a malé pohoštění...
Obrázek uživatelky
profil
jinak jsem ten tip, co pise Weendy, nelibuju si ani v tom byti hostem na cizi oslave, ani poradat oslavy. Max. 10 lidi, nase dite bude asi exot, zadne detske party mu poradat nebudeme. na restauraci pro celou tridu a deti znamych a pribuznych nebudou penize a domu si to zvat nebudu, aby mi zdemolovali cely byt a ja po oslave jeste tyden uklizela. pozitri slavi prvni narozeniny, bude dort se svickou, nejblizsi pribuzenstvo a zadna saskarna okolo
Obrázek uživatelky
profil
tenhle popisovaný způsob oslavy, ale u nás bych ho neměla šanci prosadit. Slavíme v rodině všechny narozeniny, občas i svátky a všechno má na triku hostitel (oslavenec). Někdy je to únavné a finančně náročné, ale prostě to je zajetý zvyk, který nikdo nechce měnit.
Obrázek uživatelky
profil
a dobrý nápad. Len neviem, ako by som ho presadila u nás. Sme zvyknutí, že oslávenec pozve hostí a, samozrejme, zaplatí útratu. Bežné narodky a meniny oslavujeme doma, ale guľatiny bývajú v reštike. A veru stojí to nemalý peniaz. Ale zas sa stretávame radi a raz za čas sa to dá zvládnuť, veď takú oslavu nerobíme často.
Obrázek uživatelky
profil
tak, dle sympatii a hlobky znamosti. Pro priklad: krtiny naseho syna v dobre restauraci, nekolikachodove menu na bazi ryb a morskych plodu, dobre vinu, prosecco, dezert plus zaverecny dort. opravdu jsme si pochutnali, nebyla to kuchyne stylu vyvarovna, jak na tehlech velkych akcich byva. 30 hostu a manzel platil 500 euro! tj asi 12500kc! kolik stoji v cechach takova svatebni hostina pro 30 lidi? mnohem vic odvazim se tipovat..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles