Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

„Tajemný příběh Bílé paní“ aneb Noční prohlídky hradu Rožmberk

16. 08. 2007 | Kultura

Na Rožmberku se i 531 let po své smrti stále zjevuje dobrý duch hradu, Bílá paní Perchta z Rožmberka.


Hrad pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovů, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. V Rožmberské síni je portrét Bílé paní Perchty z Rožmberka, která se zde podle pověsti zjevuje.


Každý z Vás jistě někdy v životě slyšel o Bílé paní, která po nocích bloudí po hradech a zámcích, pomáhá zbožným i hříšníkům, kolíbe pacholátka a přináší dobré i zlé zprávy. Ano, tak takhle známe Bílou paní všichni, ale víte, že Bílá paní není strašidlo, že je to dobrý duch hradu? Víte, že skutečně žila a jak se jmenovala? Znáte její nešťastný příběh?


Noční prohlídky hradu Rožmberk

Pokud ne, tak přijměte pozvání rožmberského písmáka a kronikáře, poslušného zapisovatele dějů pánů z růže - Václava Březana. Ten Vás pozve na Rožmberk do roku 1440. Do období vrcholné gotiky, kdy v bolestech umírá středověk a na trůn již usedá hýřivá renesance. Stanete se členy družiny Petra ze Šternberka, který přijíždí na rytířský turnaj, jenž pořádá pan Oldřich II z Rožmberka. Známý to odpůrce husitů a padělatel mnoha důležitých listin. Petr se zde setkává s milovanou Perchtou (Bílou Paní) a rozhodne se požádat o její ruku. Netuší však, že jej předběhne bohatý moravský šlechtic Jan z Lichtenštejna, který neponechá nic náhodě a svoji žádost o ruku Perchtinu si pojistí přímluvou úlisného františkána Jana Kapistrána, jehož vliv na Oldřicha z Rožmberka je značný. A tak je Perchta proti své vůli provdána za Jana z Lichtenštejna, který si ji ihned odváží na svůj mikulovský hrad a Petra Oldřich pošle do bitevní vřavy. Častokráte se vydá spěšný posel z Mikulova na Rožmberk, aby přinesl prosebný dopis nejen otci, ale i bratrovi Jindřichovi. Perchta v nich líčí nelehké poměry ve své nové německé rodině, kde je týrána nejen svým manželem, ale i tchyní Hedvikou a veškerým služebnictvem. Do věci se vloží Perchtiny sestry Anežka a Lidmila, které prostřednictvím svého bratra Jindřicha přesvědčí otce, aby pozval Perchtu na Lidmilinu svatbu. Po dlouhém čase se opět všichni šťastně shledají na Rožmberku. Jindřich dokonce pozve i Petra ze Šternberka. Do hry ovšem znovu vstupuje intrikán a prospěchář Jan Kapistrán, který nelení o všem informovat Jana z Lichtenštejna. Ten se ihned se svojí družinou vydá na Rožmberk, aby se přesvědčil o nevěře své ženy. A jak to vše dopadne? To se dozvíte na některé z nočních prohlídek hradu Rožmberk.


Noční prohlídky hradu Rožmberk

Agentura Kultur-Kontakt ve spolupráci se správou státního hradu Rožmberk připravila na vybrané termíny pro noční návštěvníky hradu Rožmberk zajímavou podívanou. V hraných, scénických představeních v prostorách romantického hradu prožijí návštěvníci společně s pány z Rožmberka jejich životní příběhy. Autorem scénáře a producentem je pan Miroslav Mareš. Režie a návrhu kostýmů se ujala profesionální režisérka a kostýmní výtvarnice Inge Švandová – Koutecká.


Pro ty, kteří se na noční prohlídky ještě nedostali, uvádíme termíny, ve kterých máte poslední možnost zavítat letos na hrad Rožmberk a shlédnout některou z dalších repríz:

Pá. 24.8.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 25.8.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 8.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
So. 15.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.
Čt. 27.9.2007 - 20,00 / 21,00 / 22,00 / 23,00 hod.



Noční prohlídky hradu Rožmberk

V předvečer státního svátku. Touto derniérou se uzavře řada oblíbených představení s Bílou paní – Perchtou z Rožmberka.


V případě hromadné objednávky (pro skupiny, firmy apod.) je noční prohlídka možná i mimo stanovené termíny.


CENY vstupného: 170,- Kč/dospělá osoba, 120,- Kč/dítě 10 – 12 let. Noční prohlídky nejsou vhodné pro děti mladší 10-ti let.
Rezervace a objednávky vstupenek: Agentura Kultur-Kontakt, Krajinská 7, 370 01 České Budějovice, tel: 387 310 412, 777 113 433 (Po-Pá 12,00 – 16,00 hod.).


Více informací najdete na webových stránkách hradu Rožmberk.


Foto: Petr Zikmund

-on-




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam jednou jako malá ale určitě tam pojedeme i s dětmi díky za tipSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na noční prohlídce jsem byla (i na denní) a vřele ji všem doporučuji, je to něco jiného než přes den Smajlík Další sqělá noční prohlídka je na hradě Roštejn (kousek od Telče). Mar*Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles