Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tak trochu jiná Osvětim

2. 09. 2023 | Evropa
Většina turistů, kteří kdy do tohoto polského města zavítali, sem přijela navštívit smutné místo neblaze proslulé v době 2. světové války. Turisté sem také přijedou z Česka ráno a večer se s větší či menší depresí vrací domů. Ale pokud se rozhodnete zůstat déle, pak zjistíte, že město Osvětim má co nabídnout. 

Hledat můžete třeba některá starodávná napojení na Česko, tedy přesněji na České království. První zmínky o Osvětimi pocházejí z roku 1217. V roce  1290 se toto hradiště stalo součástí Těšínského knížectví. Později vzniklo Osvětimské knížectví, jehož kníže Jan I. se stal vazalem českého krále Jana Lucemburského a Osvětimsko lénem Českého království. V dalším století Jan IV. prodal knížectví Polské koruně. V roce 1772 se Osvětim stala součástí Rakousko-Uherska. Po 1. světové válce se stala opět součástí obnoveného Polska. V roce 1939 bylo město připojeno k Říši a ve stejném roce tu okupanti ve vyklizených vojenských kasárnách vybudovali nechvalně známý koncentrační tábor, kde vyvraždili více jak milion nevinných lidí.

OsvětimZ pohledů krátkodobých turistů se město stále nachází v jakémsi stínu těchto tragických událostí, přestože jeho asi 40 tisíc obyvatel dnes žije spokojeným klidným životem.

Ve městě je spousta památek a muzeí, které stojí za zhlédnutí. Na hradě, který kdysi obývala knížata z rodu Piastovců, proto mu místní také říkají Piastovský hrad, se dnes nachází muzeum a jeho 40 m vysoká věž umožňuje panoramatický výhled na celé město. 
V květnu zde pořádají hradní slavnosti s trhy a vystoupeními s průvodem historických skupin. V historické části nedaleko náměstí stojí za návštěvu dva kostely. Několik muzeí a zrekonstruovaná synagoga je svázáno s židovskou kulturou a osídlením, které bylo v oblasti před 2. světovou válkou velmi významné. Mladí uvítají možnost návštěvy Muzea vodky, které se nachází kousek od Kostela Nanebevzetí panny Marie.                      

Na hlavním náměstí, které bylo kdysi nejvýznamnějším tržním místem ve městě, se nachází budova Městské radnice, jejíž pozůstatky pocházejí ze 16. století a dnes je zde městské muzeum a také turistické informační centrum.

Celý prostor náměstí slouží jako venkovní galerie. Čas od času se tu objevují výstavy zajímavých artefaktů moderního umění. Moderní umění má ve městě dveře otevřené dokořán. V prosinci se na tomto náměstí každoročně konají vánoční trhy a pro děti tu mají také Santovu vesničku. A pokud Vás památky přestanou bavit, jen pár desítek metrů odtud na nábřeží říčky Soly vznikla unikátní rekreační zóna, která je součástí sítě chráněných území Natura 2000.

A poslední důležitá informace:ceny v restauracích a ubytování jsou podobné těm našim, potraviny v obchodech dokonce levnější než u nás a Poláci jsou nejen na nás Čechy velmi milí.


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tak trochu jiná Osvětim:

Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
Tak trochu jiná Osvětim
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek. Myslím, že pro hodně lidí překvapivý. Každý má Osvětim spojenou s koncentračním táborem.
Pro mě jsou to také novinky. Děkuji za ně.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles