Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého

20. 09. 2011 | Česká republika
Letos tomu bylo již 20 let, kdy se obyvatelé Smíchova probudili a nevěřili vlastním očím - tank č. 23, který od roku 1945 "zdobil" náměstí Sovětských tankistů (dnešní nám. Kinských), byl natřený na růžovo.

Mladším ročníkům jen připomenu, že se jednalo o tank, který v roce 1945 údajně jako první vjel na území Prahy a byl zde umístěn na pětimetrovém kamenném podstavci jako symbol osvobození Rudou armádou.

Přebarvení tanku měl na svědomí student sochařství David Černý a jeho akce vyvolala bouřlivé reakce. Natěračské práce pokračovaly - nejprve byl tank vrácen do původního stavu a následně opět zbarven do růžova za přispění některých tehdejších poslanců... Nakonec tank skončil ve vojenském muzeu v Lešanech nedaleko Týnce nad Sázavou. V červnu letošního roku si růžový tank udělal krátký výlet do Prahy v rámci Týdne svobody, který měl připomenout 20. výročí odchodu sovětských vojsk z Československa a rozpuštění Varšavské smlouvy.

 
David Černý se ani v další tvorbě nezpronevěřil pověsti provokativního a provokujícího umělce. Jaký vztah si k jeho dílům najdete, je jen na vás. Jsou rozeseta na různých místech světa a vždy vzbuzují velkou pozornost. Zde je zmíněno několik z nich, s nimiž se na svých toulkách Prahou můžete setkat.

Za první plastikou se vydáme na Malou Stranu, k Hergetově cihelně. Budova bývalé cihelny z konce 18. století se nachází na levém břehu Vltavy, kousek nad vyústěním náhonu Čertovky. Později sloužila jako skladiště firmy, garáž a sklad historických kočárů, roku 1995 vyhořela.

Současným vlastníkem areálu Hergetovy cihelny je městská část Praha 1, která rozhodla vzácnou historickou památku obnovit se všemi detaily a zajistila jeho přeměnu na komplex výstavních prostor, restaurací a galerií.

Na plácku před cihelnou se velkému zájmu turistů těší netradiční fontána Čůrající postavy od Davida Černého, představující dvě bronzové mužské postavy, močící do bazénku ve tvaru České republiky. Mechanismus umístěný v sochách  natáčí boky a zvedá penisy tak, že proud vody na hladinu píše písmena - citáty vztahující se ke zdejšímu prostředí. I vy si  můžete pomocí esemesky nechat napsat svou vlastní zprávu na hladinu (číslo je uvedeno poblíž soch +420 724 370 770).


Od Hergetovy cihelny můžeme příjemnou procházkou projít pod Karlovým mostem na Kampu, kde jsou u Sovových mlýnů umístěny tři bronzové sochy černých lezoucích miminek - Babies. Jde o stejná miminka, která od roku 2000 lezou po žižkovském vysílači; tam jsou ovšem v lehčím - laminátovém - provedení.

Nejen kvůli miminkům, pokud je dobrá viditelnost, je žižkovský vysílač dobrým tipem na vycházku. Kavárna ve věži sice od r. 2010 nefunguje, ale výhled z nejvyšší věže v ČR stojí za to.

K dalšímu dílu Davida Černého zamíříme na Staré Město, Anenské náměstí, kde na fasádě (okapu) Divadla Na Zábradlí spatříme 120 cm velké "embryo" (v noci navíc hezky svítí). Jak u plastik tohoto autora bývá zvykem, i ono vzbudilo různorodé reakce.

Z Anenského náměstí kolem Betlémské kaple je to jen kousek do Husovy ulice, kde musíme ovšem zvednout hlavy, abychom spatřili další autorovo dílo, nazvané Viselec nebo Zavěšený muž. Jedná se o 220 centimetrů velkou sochu Sigmunda Freuda, která visí za jednu ruku na trámu trčícím ze střechy. Při předchozích instalacích  této sochy v různých světových městech několikrát způsobila poplach policie i hasičů.

Torzo růžového tanku, které vidíte na další z fotografií, není z původního v úvodu zmiňovaného stroje.

Je to objekt s názvem Deset deka tanku, jenž byl odhalen v květnu 2001 ve vjezdu do býv. voj. prostoru Lázních Bohdaneč u příležitosti desátého výročí odchodu Sovětské armády z města. Fotka je z doby, kdy ho do Prahy na nám. Kinských převezl David Černý  ke 40. výročí invaze (21.8.2008).

Auta na háku - Maso - byla instalována ve Veletržním paláci v Praze u příležitosti udělení Chalupeckého ceny. V současné době se nachází u smíchovské MeetFactory (mezinárodní centrum současného umění).

Vycházku za díly Davida Černého zakončíme v pasáži paláce Lucerna u Václavského náměstí, kde je zavěšena žertovná plastika Kůň z roku 1999, představující svatého Václava sedícího na břiše svého mrtvého koně.

Až se vydáte na toulky Prahou s cílem poznávat její historické a umělecké památky, zkuste se také rozhlédnout po těch novodobých. Občas  stojí za to :-)

Ike – čtenářka
ChytráŽena.cz






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého:

Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
Toulky Prahou - za tvorbou Davida Černého
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak to tedy není můj šálek kávy
Obrázek uživatelky
profil
Davida máme taky rádi - nejen ta pražská díla, ale nedávno jsme se s ním setkali i v LiberciSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Nemáte pocit, že D.Č. umí dělat z hezkých věcí věci nepěkné? Stále jen provokuje...
Obrázek uživatelky
profil
pekny clanek, tesila jsem se na nej uz kdyz se objevily lakajici fotky ve fotoalbuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...zajímavá pozvánka,děkujiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles