8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tuhle polévku nebudu jíst!

29. 12. 2009 | Výživa

Co dělat, když vaše dítě nechce jíst? Každé zdravé dítě se rodí s chutí k jídlu „na míru.“ Tedy s takovou chutí, díky které přibírá tempem, jež je právě pro něho to nejlepší. Pokud dítě nechce jíst, může to být z několika důvodů.

Nejčastěji je nechuť k jídlu způsobena tím, že dítě prostě nemá hlad. Je možné, že poslední jídlo bylo příliš syté, nebo dítě jedlo sladkosti či pilo před jídlem sladký nápoj nebo mléko. I když je žaludek naplněn jen tekutinou, může být hlad potlačen. Potom se snadno stane, že nebude mít hlad na to, co jsme připravili. Je také možné, že odmítané jídlo obsahuje určitou potravinu či koření, které dítěti nechutná. Již jeho vůně může zkazit chuť k jídlu. Pokud dítě nechce jíst, bylo by velkou chybou uplácet ho sladkostmi a jinými pochutinami. Velkým omylem je dítěti tvrdit, že jídlo, které mu nechutná, je zdravé. Chutě dítěte se mění, a to, co nyní odmítá, může o něco později bez problémů konzumovat. Maminky však často přestanou ve svých snahách přesvědčit dítě o chutnosti nějakého pokrmu již po jednom či dvou pokusech. Každou změnu ve výživě je nutné provádět postupně, aby si dítě na nový pokrm zvyklo.


Je důležité dodržovat dobu podávání jednotlivých pokrmů. Snažte se odhadnout, jak velkou porci dítě asi sní, neboť velké porce mohou v dětských očích vypadat „nepřemožitelně“. Netrvejte na tom, aby vyprázdnilo talíř jen proto, že jste nedokázala odhadnout odpovídající porci pokrmu. Dávejte dítěti spíše menší porce, do určité míry respektujte jeho chutě a nenuťte ho do jídla, pokud už nemůže. Když chce dítě jíst jen některý z nabízených pokrmů, nenuťte ho k něčemu jinému. Je lepší nabízet méně oblíbené jídlo častěji, po menších porcích. 


Pár poznatků k nechutenství dětí:

- Příčinou nechutenství mohou být i zdravotní potíže, například obtíže při polykání nebo ucpaný nos.

- Děti, které málo jedí, musí hodně pít. Přiměřené množství nápoje můžete podávat i pří jídle, zapíjené jídlo lépe klouže do krku.

- Zapojte dítě do přípravy jídla a nákupů. Při pomoci v kuchyni dostane na jídlo určitě chuť. 

- Zázraky dělá i společnost u jídla, pozvěte mu kamaráda či kamarádku.

- Jídlo by nemělo být hlavním tématem rozhovoru mezi matkou a dítětem.

- Trvá-li fáze, kdy dítě nechce jíst, delší dobu, obraťte se na svého dětského lékaře.


Nutit nebo nenutit dítě?

U stolu na děti nikdy nenaléhejte, nabízejte potravu beze spěchu, a pokud dítě přestane otevírat pusu nebo řekne ne, nenuťte ho. Nucení do jídla může vést k problémům, neboť se tím vytváří psychické napětí, dítě se začne zbytečně přejídat a tloustnout. Respektujte podávání jednotlivých jídel v přibližně stejný čas a mezitím nedávejte dítěti sladkosti, slané tyčinky a podobně, protože se tak částečně nasytí a nesní dostatek hodnotného jídla.


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja si bez poliebky den ani neviem predstaviť
Obrázek uživatelky
profil
Nemá cenu dítě nutit k jídlu, zvláště ve školkách je to zbytečné, pouze dítěti otráví vzpomínky na pobyt ve školce. Nemáš hlad, tak dobře, ale dostaneš až další jídlo!
Obrázek uživatelky
profil
Nám se ve šškolní jídelně kolikrát stalo,že dítě říkalo já tohlo nejím.Já říkala tak to ochutnej a když to nebude dobré můžeš to vrátit.A většina dětí jedla.Jsou jídla které doma rodina ani nevaří.
Obrázek uživatelky
profil
hlavně nenutit, nám jídlo nutili ve školce. Od té doby prostě nedostanu do sebe koprovku a špenátovou polévku. Si představím tu úču jak to do nas cpala a žádné výjímky. jak to jedna holčička nevydržela a pozvracela se a úča ji vyhodila od stolu, že si má donést hadr a utřít to a že jí naleje novou porci.. prostě humus
Obrázek uživatelky
profil
Z vlastní zkušenosti vím jaké to je když se dítě nutí do jídla. Sama jsem si to jako dítě prožila a byla to hrůza. Tehdy jsem se zařekla, že nikdy dítě do jídla nutit nebudu. A dodržela jsem to jak v práci(jsem dětská sestra), tak u svého pětiletého syna. Ten sice od malinka vypadá, že nedostává najíst, ale opak je pravdou. Když je o prázdninách(spolu se svojí sestřenicí a bratrancem) u babička a dědečka, tak si oba libují jaký je to skvělý strávník oproti druhým vnoučatům. Už se děsíme doby, až na něj přijdou "žravá léta" - to nás pak sní i s botama Smajlík. Občas se stane, že řekne že nebude jíst, na což mu odpovím že aspoň zbyde víc na nás. Naštěstí na něj nemá vliv ani školka. Dokonce i paní učitelka mi řekla, že snad není jídlo které by nejedl. V tom není ani po mě ani po tatínkovi - my jsme oba jako děti jídlo odmítali.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles