8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umíte v tom plavat? aneb Než začnete s mermaidingem

25. 06. 2022 | Výchova
Mermaiding patří mezi sportovní aktivity, při kterých se rozvíjí plavecké dovednosti, fyzická kondice i všestranná pohybová zdatnost dětí. Spojuje v sobě přednosti plavání a pobytu ve vodě s koordinovaným, estetickým a uměleckým projevem. Mermaiding, plavání s monoploutví v obleku mořské víly nebo mořského prince, je zkrátka zábavný zdravý pohyb, doporučovaný odborníky pro aktivní životní styl dívek i chlapců.

Pedagogický slovník popisuje hru jako formu lidské činnosti, která se liší od práce i od učení. Taková činnost má řadu aspektů – procvičovací, poznávací, pohybový, sociální, emocionální, terapeutický a především motivační. Koncepce mermaidingu je postavená právě na hravosti a přirozené touze dítěte být někým, kým zatím mohlo být jen ve své fantazii.

Mermainding není jen sport, ale zároveň i hra, a to je jeho největší výhoda, v tom je zásadní rozdíl mezi mermaidingem a klasickým plaváním. Hravost je naší nedílnou součástí už od narození, je pro nás přirozená, a proto mermaiding představuje velmi atraktivní pohybovou aktivitu, při které jde především o zábavu a relaxaci.

mermaidingKromě plavek a kostýmku mořské víly nebo mořského prince se neobejdete bez monoploutve. Právě jejímu výběru věnujte největší pozornost. Speciálně vyvinutá monoploutev zajistí lepší soužití plavce s ploutví a současně nepřetíží jeho pohybový aparát. Pokud není vyrobená z dostatečně pružného materiálu, ale z příliš tvrdého a křehkého, může prasknout a ohrozit plavce. Při nevhodném uchycení monoploutve na dolní končetiny zase hrozí poškození oblasti hlezenních kloubů, Achillovy šlachy a nártů. Velmi vhodné uchycení představují botičky tvořené dvěma popruhy, které dokonale fixují chodidlo a zároveň chrání oblast Achillovy šlachy, aby nedocházelo k jejímu dráždění.

Pokud nebude respektována správná plavecká technika, dříve či později dojde k přetížení pohybového aparátu, v jehož důsledku mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích, např. v oblasti bederní páteře. Při plavání s monoploutví se provádí tzv. delfínový kop, kterého je dosaženo cyklickým střídáním vysazování a podsazování pánve. Do pohybu se nezapojují jen nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly. Správnému provedení delfínového kopu výrazně napomáhá (anebo nenapomáhá) způsob uchycení monoploutve na dolní končetiny a s ním související soužití plavce s ploutví.

U dětí se doporučuje začít pod vedením vyškoleného a certifikovaného lektora, který disponuje biomechanickými, anatomickými a pedagogickými znalostmi, a vykonává tak výuku efektivně. Mermaiding si mohou děti nejprve vyzkoušet na jednorázové lekci a pak se přihlásit na celý kurz, třeba i celoroční. Zkušené mořské víly a mořští princové mohou mermaiding provozovat individuálně v podstatě v jakémkoli bazénu.

A pro koho je a pro koho není mermaiding vhodný?
Při správném technickém provádění je mermaiding vhodný pro všechny. I začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti, umožňující v případě nouze sebezáchrannou akci. K těmto dovednostem patří dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů, plavecký kop (kraulové a znakové nohy).“

ODBORNÍCI DOPORUČUJÍ VODNÍ AKTIVITY


Děti musí pohyb především bavit, a protože většina dětí miluje aktivity ve vodě, vodní sporty patří k těm nejvhodnějším. Pokud tedy rodiče potřebují, aby se jejich dítě začalo aktivně hýbat a získalo kladný vztah ke sportu, mohou to zkusit právě v bazénu. „Samozřejmě je dobré, aby aktivity dětí byly pestré. Aby vedle chození nebo běhání, přirozeně zařazeného do denního režimu, děti musely využít tělo více silově, aby jejich svaly pracovaly i v jiném režimu než jen vytrvalostním. Takový pohyb je potom opravdu prospěšný zdraví. Jako třeba zábavný, vytrvalostní a zároveň posilovací mermaiding,“ říká fyzioterapeutka.  

Vodní aktivity jsou vhodné i pro děti s nadváhou, kterým se se sportováním začíná mnohem hůře. Záleží na tom, jak moc velkou nadváhu mají, protože začít s obézním dítětem například běhat a skákat při tenisu nepřinese žádný užitek. Takový pohyb představuje příliš velkou zátěž na klouby, u dětí stejně jako u dospělých, u dětí navíc může přispět k bolestem v období růstu. A dítě to brzy přestane bavit. Děti s velkou nadváhou se často cítí velice dobře ve vodě, kde je pro ně pohyb jednodušší a také šetrnější k jejich kloubům.

„Mermaiding má tu výhodu, že klade v pozitivním smyslu větší nároky na svalovou práci i na kondici. Děti napodobují přirozený pohyb delfína, uplavou více, lépe splynou s vodou a stráví v ní delší dobu. Sportují, aniž by to braly jako sport. To všechno jsou příznivé faktory, které přispějí k tomu, aby dítě mělo z pohybu radost a těšilo se na něj. Díky mermaidingu se navíc i obézní děti mohou proměnit v okouzlující mořskou vílu nebo vysněného mořského prince,“
dodává fyzioterapeutka.


V termínu od 27.6. do 3.7. 2022 můžete také soutěžit


Zdroj, foto: LUCKY SWIM


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !