Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užijte si den v galerii

6. 09. 2017 | Kultura

Hlavním posláním Galerie hlavního města Prahy, založené v roce 1963, je správa sbírek českého umění od 19. století a péče o památníky, sochy, pamětní desky, veřejné plastiky, kašny a fontány. Starost o zmíněné objekty spočívá v jejich údržbě, restaurování a umísťování nově zřízených.

Při pěkném počasí upřednostňuji procházky se zaměřením se na zmíněné veřejně přístupné objekty. Když je sychravo a deštivo, vyhledávám úkryt v prostorách galerie. Na sedmi místech v Praze máme možnost shlédnout expozice sbírek a aktuální výstavy současných umělců. Na web galerie jsem zadala svou e-mailovou adresu, takže každý týden dostávám zprávy o aktuálních akcích a výstavách, o komentovaných prohlídkách, besedách a kulturních akcích.

Všem doporučuji navštívit Bílkovu vilu a projít si Trojský zámek s přilehlou Trojskou zahradou.   Kdo si rád prohlíží fotografie, neměl by minout Dům fotografie. Trojský zámek s přilehlou Trojskou zahradou je pro veřejnost otevřen jen od dubna do října, Bílkova vila a Dům fotografie přijímá návštěvníky po celý rok.


Galerie hlavního města PrahyNedávno jsem si část dne vyhradila na tři aktuální výstavy. Více o nich však vypoví přiložené fotografie než psaný text. V mnoha případech ani nevím, jak bych některé exponáty výstižně popsala. Ráda poznávám co neznám, ale to neznamená, že se mi líbí vše vystavené. Z mnoha exponátů mám velmi rozporuplné pocity.

Prvním navštíveným objektem galerie byl Colloredo-Mansfeldský palác v Karlově ulici. Zde probíhá výstava s názvem Médium: figura. Výstava nabízí dílka od současných českých a slovenských umělců, kteří se na výstavě zabývají tématem figury nebo cituji „skrze ni vyjadřují svůj tvůrčí postoj“. Figura je ztvárněna nejen jako socha, ale také videem, filmovým pásem, fotografií, instalaci a performancí. Výstavu je možno shlédnout do 8. října. V rámci výstavy se projdete i prostory paláce.

Druhá výstava mne zaujala víc. Dům fotografie v Revoluční ulici představuje tvorbu izraelské umělkyně Orit Ishay, kterou vytvořila během uplynulých deseti let. Výstava zahrnuje vedle fotografií i grafiky, videa a instalace. Velmi působivé jsou fotografie zvětšených herbářů s vylisovanými květinami. Zaujmou i fotografie pestrobarevných bunkrů, v nichž se lidé v čase bombardování skrývají už od 50. let. Svým způsobem jsou děsivé - připomínají hrůzu války. Orit  Ishay svou fotografií ukazuje na kontrast mezi jejich barevností a  „temnou“ podstatou existence. Barevné bunkry  dokládají aktivitu komunity, která chce překrýt hrůzu války a zároveň ta místa měnit v cosi veselého. Výstavu  Orit Ishay: Země jelena je možné shlédnout do 10. září.  Poslední cesta za kulturou mne zavedla do budovy Městské knihovny na Mariánském náměstí. Zde vystavuje svá díla z posledních 30 let tvorby britský sochař Richard Deacon.  Dle sdělení galerie jeho sochařské dílo patří od osmdesátých let k nejvýznamnějším nejen v rámci silné generace anglických tvůrců a také k nejvýraznějším a nejsledovanějším v celosvětovém měřítku. Sochař vystavuje v předních výstavních institucích všech kontinentů od Kalifornie až po Tokio. Mne jeho díla ale neoslovila, a opět jsem byla v údivu, co vše lze považovat za umění. No, všemu rozumět nemusím. Výstavu Richard Deacon: Free Assembly možno shlédnout do 17. září.

Je výhodné, že zmíněné objekty galerie jsou v centru Prahy a blízko od sebe. Pokud se mezi výstavami projdete uličkami staré Prahy, přejdete si Karlův most, a osvěžíte se zmrzlinou, určitě vás napadne, že jste strávili odpoledne velmi příjemně a užitečně.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Užijte si den v galerii:

Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
Užijte si den v galerii
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles