Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V krajině snů

11. 03. 2011 | Vaše tipy
Již několik let trávíme s manželem víkendy od jara do podzimu v tábořišti Zdeslav. Tábořiště najdete ve Středočeském kraji v okrese Rakovník za obcí Zdeslav, která je součástí obce Čistá, na břehu rybníku Bouberlák na jihozápad od úpravného okresního města Rakovník v Rakovnické pahorkatině na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje.
 
Ostatně celý kraj je velice úpravný a romantický. Kraj lesů, polí, luk a rybníků. Dále na západ přechází do Tepelské vrchoviny, na severozápad pak do Doupovských hor, na jihovýchod do Křivoklátské vrchoviny. Celé hodiny se můžete toulat hlubokými lesy, aniž potkáte živáčka, v čase borůvek nasbírat litry těchto lesních plodů, houbaři košíky hub, když přijde jejich doba. Jste-li cyklisty, vezměte s sebou kola a projíždějte se po prázdných silničkách i příjemných lesních a polních cestách, toulejte se bez cíle anebo si naplánujte výlet pěší, kolmo, autem, ale i vlakem. Naslouchejte lesnímu tichu, vnímejte jeho klid a vůni. Stane se, že dojdete na kraj lesa a před vámi se otevře výhled do krajiny zvlněné zalesněnými pahorky a vršky, které jsou ověnčeny loukami a pastvinami.  Z pohledu turisty se kouzelný kraj zdá nedotčený civilizací, i když připouštím, že místní obyvatelé mohou mít názor zcela opačný.

Já, když se v těch lesích procházíme, když z mechu sbírám houby jako malované, čekám, kdy na mě vyjukne lesní skřítek, vystrčí vousatou bradičku a drobným prstíkem zahrozí „tytyty, proč mě rušíš v lesním tichu?“ A o kousek dál, na mýtině klidně mohou tančit lesní víly a v husté smrčině spát hejkalové. Ale také jde na mě strach z možného setkání s divokými prasaty, o kterých svědčí zemina rozrytá kolem dokola.  

Když není sezóna borůvek ani hub a toulky lesem vás nelákají, nabízí vám kouzelný kraj turistické cíle bližší i vzdálené, známé i méně známé. Například zřícenina hradu Krakovec, z hodin dějepisu  známý pobytem Mistra Jana Husa před odchodem do Kostnice a také pohádkovým filmem Ať žijí duchové s jeho Leontýnkou a skřítky – řemeslníky. Ti moji lesní vypadají trošičku jinak.  Na skalních útesech nad řekou Berounkou, která je odtud co by kamenem dohodil, najdeme další zříceniny Krašov a Libštejn.

Vydáme-li se ze Zdeslavi západním směrem, po několika kilometrech přejedeme hranice s Plzeňským krajem a projíždíme Kožlany, městečko, kde se narodil prezident Edvard Beneš, je zde jeho pomník a na rodném domě pamětní deska, přijedeme do města Kralovice s nově upraveným rozkošným náměstím a nedalekým restaurovaným klášterem Mariánská Týnice. Odtud pokračujeme na Žihli – další turistické středisko obklopené lesy, které se táhnou až k Rabštejnu nad Střelou, nejmenšímu městu v Čechách. Se zbytky hradeb, zříceninou a sochami svatých pod lipami na náměstí je to velmi romantické místo.  A pak dále k Manětínu se zámkem a zámeckým parkem. Vzdálenější potom je zámek Chyše (už v Karlovarském kraji), kde působil Karel Čapek coby domácí učitel, se zámeckým pivovarem.

Z Kralovic také můžeme odbočit na Plzeň a dojedeme do Plas, kde hned při silnici leží rozlehlý klášter, bohužel velmi, velmi zchátralý a dále do Plzně.  Ale to už je jiný kraj, já se vrátím zpět k Bouberláku.

I ten leží mezi poli, z jednoho břehu se v jeho hladině odráží, jak jinak, borový lesík a na protějším břehu leží náš kemp. Rybníkem protéká říčka Javornice, která teče do Berounky.  Bouberlák  s poměrně čistou vodou je ideální ke koupání v horkých letních dnech, s pozvolným vstupem vhodný pro malé děti. Však jeho břehy a vodu vyhledávají nejenom kempaři, ale i obyvatelé stálí i sezónní z celého okolí.

Nejkrásnější je ale večer, když letní den zchladne a jeho břehy ztichnou, ve vodě se odráží západ slunce, který pozorujete každý večer po celé léto a který nikdy není stejný a nikdy se nenasytíte jeho poezií. Když se setmí, žáby provozují své koncerty do pozdních nočních hodin. A za jasných nocí září nad hlavou tisíce hvězd.  Ráno se rybník probouzí do mlžného oparu a před novým dnem prchají rusalky, které tu v noci tančí.

Tak kouzelný je kraj lesů, polí, luk a rybníků.

Záměrně jsem nepopisovala historii zmíněných hradů a měst. Informace získáte na různých internetových stránkách mnohem podrobnější, než bych poskytla já. Turistických cílů a objektů je zde ostatně mnohem více, než jsem zmínila. Chtěla jsem vám hlavně přiblížit kouzlo, klid a poetiku zdejšího kraje.  Ráda bych věřila, že se mi to podařilo, že jsem vás, milé čtenářky, inspirovala k některému z vašich výletů nebo výběru místa vaší dovolené.

Alenice51 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
V Manětíne sme boli, Kožlany atd. za spoločného štátu sme
veľa cestovali po celej republike,pracovala som na JRD a mala som na starost kultúrnu činnosť, rekreácie ap.pekný krajSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané,Smajlík hezká pozvánka do kouzelného kraje lesů, luk a rybníků.Smajlík
V Žihli jsme měli tetu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles