Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř

12. 09. 2010 | Zahrádka

Tato krásně kvetoucí rostlina, která se latinsky nazývá Weigela florida, pochází z východní Asie, Korey, Číny a také Japonska. Je to opadavá dřevina, která patří do čeledi Caprifoliaceae - zimolezovité. Vajgélie vás určitě potěší tím, že kvete hned dvakrát do roka, poprvé koncem jara, v květnu až červnu, po druhé koncem léta, a to v srpnu a začátkem září. Pokud mají Vajgélie vhodné stanoviště, vydrží tam i několik desítek let.

 

Popis

Je to keř, který je polokulovitý a dorůstá do výšky a šířky až 3 metry. Je mrazuvzdorný, pokud náhodou přes zimu namrzne, po jarním řezu znovu krásně obroste. Má dlouhé listy, které jsou elipsovitého tvaru, dlouhé pět až deset centimetrů. Listy jsou buď zelené, nebo panašované, ty mají u rostlin dekorativní význam, pokud zrovna rostlina nekvete. Vajgélie má květy ve tvaru zvonečku, jsou v barvě bílé, světle růžové, tmavě růžové, nakonec přechází až do tmavě červené. Plodem je tobolka.

 

Umístění a zálivka

Vajgélie má ráda slunce a teplo, proto vyžaduje stanoviště s plným osluněním. Půdu má ráda výživnou a humózní, nemá ráda suchou půdu a bez živin. Vajgélie potřebuje zeminu vlhčí, pokud jsou to čerstvě zasázené rostliny, je potřeba zalévat, zvláště pak v letním období, kdy jsou teploty tropické. Pokud jsou rostliny vysázené na stanovišti už několik let, není zapotřebí pravidelná zálivka. Při sázení můžete přidat i hnojivo, vhodné je například NPK, stačí u mladých rostlin, čerstvě zasázených. Starší rostliny není potřeba přihnojovat.

 

Starší rostliny, které mají neuspořádaný růst, je vhodné seříznout. Když provedete radikální řez, většinou se provádí na jaře, tak nemusí následující sezónu kvést . Během dalších roků Vám to ale bohatě vynahradí.

 

V současné době se pěstuje mnoho kříženců, kteří se označuji jednotně Weigela hybrida, zde bych uvedla například: Suzanne, Variegata, Boskoop Glory, Bristol ruby, Eva Rathke, Newport Red, Picolo, Red Prince.

 

Je to krásně kvetoucí keř, který vynikne jako solitera, ale může být vysázen i ve smíšených nebo stejnorodých skupinách.

 

iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř:

Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
Vajgélie bohatokvětá - krásně kvetoucí keř
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je dobrý nápad Smajlík..to se sousedy....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to páradný ker
Obrázek uživatelky
profil
Určitě si jí pořídím už jen kvůli těm sousedům.Díky za radu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tento keř máme rovněž na zahrádce a to ve dvou různých barvách a je úžasné, jak nádherně kvete a jak dokáže zakrýt pohled k sousedům Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles